En ny og omfattende meningsmåling fra Eurobarometer viser, at der store forskelle på de europæiske regioners syn på den lokale økonomi.

Getty Images
11.12.18 DIB Nyheder

Sjællænderne er Danmarks økonomiske pessimister

Trods en pæn økonomisk udvikling ser indbyggerne i Region Sjælland mere negativt på den økonomiske situation i deres region end resten af Danmark, viser ny undersøgelse.

Selvom flertallet er positive, er Region Sjælland alligevel den del af Danmark, hvor de lokale ser mest sort på den økonomiske situation. Til gengæld blomstrer optimismen i hovedstaden, ligesom der også er stor optimisme i både Region Syddanmark og i det midtjyske.

Det fremgår af en omfattende meningsmåling blandt 62.000 europæere, heraf 1.500 danskere, foretaget af Eurobarometer i november.

I målingen svarer 33 procent af de adspurgte fra Region Sjælland, at de mener den økonomiske situation i deres region er dårlig, mens 56 procent svarer, at den er god. Dermed ser indbyggerne i Region Sjælland mere negativt på den økonomiske situation end gennemsnittet i både Danmark og resten af EU.

Ifølge direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard er tallene bemærkelsesværdige, da der faktisk har været en ganske pæn udvikling i økonomien i de senere år i Region Sjælland.

- Det går faktisk godt i regionen, der har oplevet en årlig vækst i økonomien på knap to procent. Derfor er det ret så overraskende, at sjællænderne ifølge denne undersøgelse er mere pessimistiske end resten af landet, siger Kent Damsgaard.

En af forklaringerne kan være, at sjællænderne kan kigge over regionsgrænsen, hvor væksten og boligpriserne er steget er endnu mere. I hovedstaden er økonomien vokset med næsten tre procent om året fra 2013 til 2016, hvilket er den højeste vækst i Danmark. Derudover pendler mange sjællændere til en arbejdsplads i hovedstadsområdet.

- Ofte måler vi vores økonomiske succes ved at kigge på naboen. Men det er vigtigt at huske på, at gevinsterne også fordeler sig til andre regioner -  og at hele Danmark rent faktisk har oplevet fremgang i de senere år. Det gavner også sjællænderne, at det går godt i hovedstaden. Udfordringen er nu at sikre, at der er hænder nok til at fortsætte fremgangen, siger Kent Damsgaard.

Højt humør i hovedstaden, i Syddanmark og i det midtjyske

Eurobarometers undersøgelse viser også, at det er indbyggerne i Region Hovedstaden, der ser mest positivt på deres regions økonomi. I regionen svarer 76 procent, at de opfatter økonomien som god. Blot 19 procent mener, den er dårlig.

Næstmest optimistisk er indbyggerne i Region Syddanmark, hvor 72 procent ser positivt på økonomien og 21 procent er negative. Lige derefter følger Region Midtjylland med 71 procent positive og 19 procent negative. Og endelig Region Nordjylland og Region Sjælland. I alle regioner er der dog et flertal af de adspurgte, der ser positivt på økonomien i deres region.                  

Undersøgelsen understreger ifølge Kent Damsgaard, at der også på regionalt niveau kan gøres rigtig meget for at skabe fremgang og økonomisk optimisme. Han henviser til, at DI’s årlige undersøgelser af det lokale erhvervsklima gang på gang viser, at politikerne kan gøre en markant forskel for den lokale økonomi.

- En af de vigtigste ting politikerne kan gøre er at gå i dialog med virksomhederne. Det vil give politikerne viden om, hvad de lokale virksomheder efterspørger, hvis de skal skabe den vækst og de arbejdspladser, der er fundamentet for økonomisk fremgang og velfærd for hele region. 

Læs også: Lokalpolitikere vil erhvervslivet – men Jylland vil det mest

FAKTA

Du kan finde den fulde rapport fra EU's Eurobarometer her.

Eurobarometer har bedt om, at der gøres opmærksom på, at "The European Union does not endorse changes, if any, made to the original data and, in general terms to the original survey, and such changes are the sole responsibility of the author and not the EU". 

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold