Helene Glundholt,  formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation, opfordrer danske virksomheder til at tage lærlinge.

11.04.18 DIB Nyheder

Debat: Ta’ en lærling – det betaler sig

Helene Glundholt Formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation plæderer i dette debatindlæg for flere lærlinge i danske virksomheder.

I Danmark er vi heldigt stillet. Det er vi, fordi vi uddanner nogle af verdens bedste faglærte, og det kan vi være evigt stolte af.

Vi lever i et land, hvor uddannelseskvaliteten er høj, vores faglærere og mestre er dygtige til at lære fra sig, og faglig stolthed skinner klart igennem de unge mennesker, som vælger en erhvervsuddannelse.

Alligevel er der ikke nok unge, der vælger den faglærte vej. Og dem der gør, kan ofte ikke afslutte deres uddannelse, da de ikke har en læreplads. Derfor er vi ved en skillevej, hvor vi enten tager os sammen og sørger for, at dem der tager uddannelserne også kan afslutte den, eller klør os bagi, indtil der ikke er flere faglærte tilbage.

Som formand for de unge engagerede erhvervsskoleelever, vil jeg råde os alle til at få fingeren ud og sørge for vi fortsat kan uddanne dygtige faglærte.

I dag er der cirka 12.000 elever uden en læreplads. Stiller vi som elever for mange krav til virksomhederne, eller stiller virksomhederne for mange krav til os?

Jeg har nogle bud på, hvad vi kan gøre for at imødegå problemerne.

En investering – ikke en udgift

Mange af vores elever mødes med et nej, når de banker på mesters dør, og en af de store grunde er, at virksomhederne mener det er for dyrt med lærlinge. Men er det så egentlig det?

Svaret er nej! En lærling skal lære, ligesom alle jer der læser dette indlæg engang selv har gjort. Men efter læretiden, er det unge nyuddannede mennesker, der koster det samme som alle andre faglærte. Til gengæld er vi nye på arbejdsmarkedet, klar til at lære nye metoder og udfordre os selv til vi går på pension. Alt i alt ser jeg det som en investering at uddanne nye unge kræfter, som kan tage over, når generationen før os går på pension.

Unge, grønne og nysgerrige

”De unge i dag er dovne, døve, og vil ikke arbejde.”

Dette er en af de mange fordomme, jeg gerne vil skyde ned. Jeg møder mange i min branche, som så inderligt gerne vil fuldføre deres uddannelse. Jeg møder lige så mange, som brænder så meget for deres fag, at faglig stolthed stråler ud af dem. Hvorfor kan vi ikke kigge på ungdommen som individer, der kan og vil noget forskelligt i stedet for at generalisere?

Jeg vil derfor opfordre dem, der ser ungdommen sådan til at huske tilbage på deres egen ungdom. Var I ikke skræmte over at stå på egne ben som ung? Var det ikke svært at lære noget nyt fra den ene dag til den anden?

Hvis svaret er ja til disse spørgsmål, var I så ikke, på trods af dette, stadig klar på at forfølge jeres drøm?

Jeg er sikker på, at der findes mange unge i dag, som bare mangler dem, der giver dem muligheden for at prøve at forfølge deres drøm og få drømmeuddannelsen.

Til sidst er der kun tilbage at nævne en enkelt vigtig faktor mere, der også har stor betydning for arbejdsmarkedets fremtid:

Hvis ikke virksomhederne tager lærlinge, får vi ingen faglærte i fremtiden. Og så er det ligegyldigt, hvor mange der søger ind og starter på uddannelsen. Derfor vil jeg opfordre alle virksomheder og mestre til at tænke over mine råd og pointer og tage en lærling – det betaler sig! 

Læs også: Nu får virksomheder besked: Hvad er jeres mål for uddannelse af lærlinge og elever

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888


Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold