Ingen er vilde med at sidde fast i trafikken. Et nyt projekt skal forsøge at rydde op hurtigere, når der sker uheld.

Arkivfoto
07.05.18 DIB Nyheder

DI: Mobilkraner og bulldozere vil gøre livet lettere for virksomheder

Vejdirektoratet har startet et projekt, der skal afkorte trafikkøer efter uheld med blandt andet brug af ny slags materiel. Det vil gøre livet lettere for virksomheder og dermed gavne hele Danmark, lyder det fra Dansk Industri.

Røde lygter og stilstående trafik. 

Et uheld på motorvejen kan let skabe kilometerlange bilkøer samt frustrerede bilister og forsinkelser for varetransport og medarbejdere. 

Nu vil Vejdirektoratet, Rigspolitiet og Fyns Politi med et nyt projekt forsøge at hjælpe trafikanterne hurtigere tilbage i fart på E20-motorvejen over Fyn.

Det glæder Dansk Industri (DI) og Michael Svane, branchedirektør i DI Transport. 

- Vi er rigtig glade for, at myndighederne ser på at løse de voksende trafikale problemer på de danske motorveje. DI’s analyser viser, at trafikken på motorvejene kun bliver værre og værre, og det koster samfundet mange penge. Så der er et åbenlyst behov for handling, siger Michael Svane. 

Læs også: Forsinket motorvej i Midtjylland koster 7,5 mia. kr.

Vi er rigtig glade for, at myndighederne ser på at løse de voksende trafikale problemer på de danske motorveje Michael Svane, Branchedirektør

Dyrt for samfundet

Baggrunden for forsøget er blandt andet, at de danske motorveje bliver mere og mere befærdede. Det sætter motorvejene under pres, og blot mindre uheld kan i dag skabe lange trafikkøer. Ifølge DI kan en enkelt ulykke nemt koste samfundet 12-15 mio. kr. Årligt kan den samlede regning løbe op på 20 mia. kr.. 

Fra juni og frem mod slutningen af 2019 vil Vejdirektoratet og politiet teste effekten af forskellige indsatser og værktøjer til hurtigere oprydning og genetablering af trafikken efter et uheld på motorvejen tværs over Fyn.

Det kan blandt andet dreje sig om mere effektiv kommunikation og nye former for materiel og køretøjer til oprydning.

 

Mobilkraner møver af vejen

DI Transport har tidligere foreslået at have bulldozere klar til at rydde op efter trafikuheld, når en lastbil er forulykket, eller når ødelagte personbiler skaber lange køer.

Michael Svane ved ikke, om det præcis er bulldozere, forsøget ender med. Men alt, hvad der kan gøre oprydningen hurtigere, er et skridt i den rigtige retning, forklarer han. 

- Det kan være bulldozere eller mobilkraner, der hurtigt kan få flyttet køretøjer og få trafikken i gang igen, siger Michael Svane, som også ser frem til at støtte op om projektet - herunder også de danske virksomheders rolle og ansvar for at undgå ulykker.

- Vi mener også, at et vigtigt element i arbejdet bør være et grundigt kig på behovet for bedre trafikstyring, blandt andet lyssignaler i forbindelse med, at trafikken skal ledes væk fra motorvejene. Det vil kunne bidrage positivt til en hurtig og effektiv oprydning til glæde for såvel den enkelte trafikant som for samfundet som helhed, siger Michael Svane.

Læs også: Op til tre daglige trafikuheld koster virksomhed millioner

Minister: Godt at afprøve muligheder

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) ser frem til at se det nye pilotprojekt i aktion.

- Det er irriterende for den enkelte trafikant, og det er dyrt for samfundet. Derfor er der på alle måder god ræson i at afprøve forskellige måder til at afvikle køerne efter uheld på motorvejen hurtigere, siger han i en pressemeddelelse. 

Læs også: DI Analyse: Trafikken bliver værre og værre

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold