03.05.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Dansk og europæisk opsving fortsætter

EU-Kommissionen forventer i sin økonomiske forårsprognose en vækst i Danmark på 1,8 pct. i 2018 og 1,9 pct. i 2019. Godt nyt for danske eksportvirksomheder, vurderer DI.

- DI er enig i EU-Kommissionens forventning om fortsat fremgang i dansk økonomi. Beskæftigelsen sætter rekord måned efter måned, og det er med til at sætte fart på danskernes forbrug. Dette peger i retning af øget fremgang i de kommende år. Eksporten har dog ikke fået den bedste start på 2018, på trods af pæn vækst i udlandet. Den stærke krone og muligheden for øget protektionisme kan drille eksportvirksomhederne, siger cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri.

- Mangel på medarbejdere er den største udfordring i forhold til at holde opsvinget kørende. Men det er ikke kun et dansk problem. I Tyskland og i store dele af Østeuropa oplever de også voksende udfordringer med mangel på arbejdskraft, og det gør det bare endnu sværere for danske virksomheder at skaffe de medarbejdere, de har brug for. Ledigheden er eksempelvis meget lav i Polen og Tyskland – de to lande som danske virksomheder henter mest arbejdskraft fra, siger Morten Granzau.

EU-Kommissionens prognose skønner fremgang i hele Europa. Ifølge EU-Kommissionen er det kun Italien og Storbritannien der ventes at opleve en lavere vækst end Danmark i 2018. For EU som helhed ventes der er en vækst på 2,3 pct. i 2018 og 2,0 pct. i 2019.

Væksten er højest i Østeuropa, men alle lande i EU er kommet med på væksttoget. Morten Granzau Nielsen, Underdirektør

- Væksten er højest i Østeuropa, men alle lande i EU er kommet med på væksttoget. Selv de hårdt plagede grækere har nu udsigt til pæn vækst i de kommende år. Briterne forventes at opleve den laveste vækst i EU, og dermed ser deres beslutning om at forlade EU ud til have konsekvenser for britisk økonomi, siger Morten Granzau.

- Forlængelsen af det europæiske opsving er gode nyheder for danske eksportvirksomheder, som henter hovedparten af eksportindtægterne inden for EU. Den høje vækst i Østeuropa er en god anledning til at forsøge at få et bedre fodfæste på nogle af de spændende nærmarkeder, der lige nu oplever en rivende udvikling, siger Morten Granzau.

I 2017 eksporterede danske virksomheder varer og tjenester for 640 mia. kr. til markederne i EU.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold