CEO Bjarne Lykke Sørensen,  Siemens Nordics og Baltics Digital Factory debatterede fredag fremtiden for faglærte i Danmark med bl.a. fmd. for Uddannelses- og Forskningsudvalget Christine Antorini (A) hos DI i Klostergaarden på Folkemødet.

Foto: Morten Svenningsen
15.06.18 DIB Nyheder

Siemens-direktør: "Teknisk skole er ikke tabervejen"

Produktionsdanmark flytter ud, hvis unge ikke vil være faglærte. Virksomhederne – inklusiv Siemens selv – skal tage flere lærlinge, sagde CEO i Siemens Nordics og Baltics Digital Factory, Bjarne Lykke Sørensen, da han fredag var med i DI's debat 'Fremtidens faglærte' på Folkemødet.

Hvad betyder faglærte for arbejdskraften i Danmark?

– At skaffe nok faglært arbejdskraft er en af de største udfordringer, virksomhederne har lige nu, når vi taler arbejdskraft. Det er ekstremt svært at skaffe for eksempel en elektriker. Det er faktisk nemmere at skaffe en leder på højt niveau. Så vildt er det. Og det skyldes blandt andet, at hvor det for 20 år siden var mere end 30 procent af en ungdomsårgang, der gik i lære, er tallet i dag raslet ned til omkring det halve.

Hvordan mærker Siemens det?

– Vi er et stærkt brand, så vi får stadig jobansøgninger. Men lønkravet for en nyuddannet elektriker er nu nærmest højere end for en nyuddannet jurist. Vores kunder og underleverandører har rigtig svært ved at skaffe faglærte. Før var det de høje omkostninger, der fik virksomhederne til at flytte produktionen til udlandet. Nu risikerer vi, at det bliver manglen på faglærte. Og hvis produktionen flytter, flytter salg og service og R&D med – og så bliver vi ramt hårdt.

Har virksomhederne gjort deres?

– Nej. I perioder har vi været for dårlige til at tage ansvaret på os – tage lærlinge og uddanne de faglærte, vi har brug for. Nu stjæler vi dem fra hinanden, men det løser ikke kædeproblemet.

Siemens har 1,1 procent elever – har I gjort jeres?

– Det mener vi, at vi har. Men vi kan gøre mere, og til efteråret udvider vi derfor med flere elektrikerlærlinge.

Hvad skal der til?

– Virksomhederne skal uddanne flere. Folkeskolerne skal fortælle, at man som faglært får en meget konkurrencedygtig løn og kan videreuddanne sig. Forældrene skal oplyses om, at teknisk skole ikke er tabervejen. De tekniske skoler gør det ret godt, synes jeg. Men vi skal kommunikere til samfundet, at produktionsdanmark ikke er aflyst – men risikerer at blive det, hvis alle går gymnasievejen.

Som virksomhedsleder stillede du op til debat om fremtiden for faglærte sammen med politikere, eksperter og unge på Folkemødet, hvorfor?

– Jeg benytter enhver lejlighed til at tale om det, for jeg er virkelig bekymret. For 10 år siden talte vi om, om hvad behovet var. Nu ved vi, det er et kæmpe og samfundsmæssigt problem. Og det er besværligt, men jeg vil gerne bidrage til at vi får alle gode kræfter i spil, så vi kan finde løsningerne.

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold