Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde fkus på virksomhedernes behov for arbejdskraft i sin tale på DI's topmøde.

18.09.18 DIB Nyheder

Løkke og Frederiksen: Vejen til Danmark skal være lettere for udenlandske specialister

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og partileder Mette Frederiksen (S) lovede i hver deres taler at gøre udenlandske specialisters vej til Danmark nemmere.

”Danske virksomheder skal kunne ansætte de medarbejdere, de har brug for. Også ved at kigge ud i verden.”

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale ved DI’s topmøde. Han lovede samtidig, at der inden for nogle uger vil komme et udspil fra regeringen, der skal gøre det nemmere for danske virksomheder at ansætte udenlandske medarbejdere, der ikke har bopæl inden for EU.

- Derfor vil jeg også gerne gå lidt uden for manuskript her og rose de udmeldinger, der er kommer fra Socialdemokratiet her til morgen, og som peger på, at de også melder sig klar på nogle af disse områder, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: Nye tal: Mangel på medarbejdere betyder 45.000 færre job

Det er mit indtryk, at der langt ind i arbejderorganisationerne er forståelse for, at det skal være let for virksomheder at ansætte de medarbejdere, der er brug for Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Der var dog aldrig tvivl om, at statsministeren er parat til at gå videre, end flertallet i Folketinget.

- Et flertal uden om regeringen har bremset jer (virksomhederne red.) ved at hæve beløbsordningen. Det er penge ud af jeres ordrebøger, når I ikke kan få de medarbejdere i har brug for. Og det er penge ud af statskassen, for hver udlænding på beløbsordningen bidrager med mere end 300.000 kr., og de giver årligt 1,5 mia. kr. årligt i statskassen, sagde statsministeren og fortsatte:

- Vi har brug for at gøre positivlisten mere dynamisk, så I også kan få faglærte ind. Selvfølgelig med blik for, om det er mennesker, der vil vores samfund. Men det er ingen hemmelighed, at omstændighederne på Christiansborg måske ikke er de mest optimale. Derfor har jeg også drøftet situationen med arbejdsmarkedets parter, og det er mit indtryk, at der langt ind i arbejderorganisationerne er forståelse for, at det skal være let for virksomheder at ansætte de medarbejdere, der er brug for, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: Mange virksomheder søger forgæves efter faglærte

Tiltræk alle de specialister, I har brug for

Mette Frederiksen gjorde i sin tale også klart, at danske virksomheder må tiltrække alle de højt specialiserede medarbejdere, de har brug for – også uden for EU.

- Men når den er så højt specialiseret, er jeg sikker på, I også er villige til at betale for den, sagde formanden med reference til beløbsordningen, der betyder, at medarbejdere uden for EU skal have en løn på mere end 418.000 kr. om året.

Hun mente i stedet, at der skal fokuseres mere på at tiltrække medarbejdere til Nordeuropa fra Sydeuropa, hvor der er stor ledighed.

Da moderator Cecilie Beck efterfølgende spurgte formanden, hvorfor der er forskel på medarbejdere fra Sydeuropa og lande uden for EU, trak formanden på en historisk reference.

- Der er stor forskel på vores evne til at få integreret samme medarbejder. I efterkrigstiden, da der også var fuld tryk på kedlerne, tog vi meget ufaglært arbejdskraft ind fra udlandet. Der var mange, der klarede sig godt, men der var også store integrationsudfordringer, som vi stadig mærker. Derfor kan vi ikke alene se på spørgsmålet med erhvervslivets interesse og behov for øjeblikkelig arbejdskraft, sagde Mette Frederiksen.

Hun påpegede samtidig, at der også kan trækkes på danske reserver.

- Vi har 50.000 unge, der ikke laver noget. Jeg påstår ikke, a de kan gå ind fra den ene dag til den anden og være den arbejdskraft, I behøver. Men de kan blive det med den rette indsats og leder. Og der er mange ufaglærte, I kan hjælpe med at give papir på deres færdigheder, sagde Mette Frederiksen.

Læs også: Syrisk buschauffør er blevet lokal kendis i Odense

Mette Frederiksen talte om behov for reform af det danske uddannelsessystem ved DI's topmøde 2018

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold