På billedet ses Kristine Davis, der er rumdragtingeniør på NASAs Johnson Space Center, iført en prototype af NASAs nyeste rumdragt, der blev vist frem 15. oktober i år.

Foto: Nasa
05.12.19 DIB Nyheder

Der mangler kvinder i rummet

500 mænd har været i rummet som testpiloter, astronauter, specialister eller turister. Det samme tal for kvinder er 59, hvoraf 46 har været amerikanere. Ligestilling bør også gælde i rummet, siger DI.

Den første kvinde I rummet var russiske Valentina Tereshkova. Hun kredsede i 1963 48 gange rundt om jorden på en tredages solomission.

Siden og frem til slutningen af 2017 har 58 andre kvinder også forladt jorden med rumskib. 46 af dem har været amerikanere. 500 mænd har været i rummet som testpiloter, astronauter, specialister eller turister, viser en rapport fra Det Europæiske Rumagentur (ESA)

- Overvægten af mænd i rummet gælder også for roller som ingeniører, ledere og forskere. Det er en skam, men det hænger desværre sammen med, at kvinder generelt er underrepræsenteret i de tekniske og naturvidenskabelige fag (STEM), siger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed.

Hun bakkes op af den danske astronaut Andreas Mogensen. 

Der var 1430 kvinder, svarende til kun16 procent af alle ansøgere, der søgte ind fra hele Europa som astronaut ved ESA (Det europæiske rumagentur red.) i 2009. Det viser, hvor vigtigt det er at have kvindelige rollemodeller. Vi skal være meget bedre til at tiltrække kvinder til STEM-fagene, siger Andreas Mogensen.  

Læs også: Husk regnbuefarverne hele året!

Kvinde sætter rum-rekord

Mette Fjord Sørensen gør dog opmærksom på, at det er et emne, der er meget opmærksomhed på i rumindustrien. Og flere kvinder har også gjort sig positivt bemærket.

- Lige nu er Jessica U. Meir, astronaut med kandidatgrad i rumstudier og en doktorgrad i marinbiologi, og hendes kollega Christina H. Koch på ekspedition til den internationale rumstation ISS. Christina H. Koch forventes at sætte rekorden for længste solo-rumekspedition for en kvinde med 328 dage i rummet, siger Mette Fjord Sørensen.

Hun håber, at fascinationen ved rummet kan være med til at tiltrække flere kvinder til STEM-fagene.

- Min yngste  datter på 7 år vil være astronaut. Det er virkelig opmuntrende. Jeg tror, kombinationen af, at naturvidenskaben og rumforskningen virkelig kan gøre en forskel for verden, kan hjælpe os med at få flere piger og kvinder ind i begge dele, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: EU vil investere i rumforskning for klimaets skyld

Forskningsprogram opkaldt efter Inge Lehmann

Uddannelses- og foskningsminister Ane Halsbo (S) er "enig med Dansk Industri i at der, helt bogstaveligt, er for få kvinder i rummet."

- Hvis vi skal have flere kvindelige astronauter, skal vi også have flere kvindelige forskere. Som forskningsminister er jeg meget fokuseret på at give kvinder bedre muligheder for at få en forskerkarriere. Derfor har vi blandt andet netop afsat 20 millioner kroner til et talentprogram, opkaldt efter den danske forsker Inge Lehmann. Jeg håber, at vi med Inge Lehmann-programmet kan bidrage til at skabe en bedre kønsbalance i forskningen, som forhåbentligt også kan føre til, at vi får flere kvinder i rummet, siger Ane Halsbo

Læs også: 70 grønne forskningsprojekter afvist årligt 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold