1. juni 2019 træder ny lovgivning i kraft, der rydder en del af de administrative barriere af vejen for at virksomheder kan ansætte medarbejdere udenfor EU/EØS.

Foto: Skyfish
01.05.19 DIB Nyheder

Lettet ISS: Nu bliver det nemmere at have udenlandske medarbejdere ansat

Fremover er det myndighederne – ikke virksomhederne – der skal meddele, når de ændrer i udenlandske medarbejderes arbejds- og opholdstilladelser. ”Det er logisk og kun rimeligt,” siger adm. direktør Flemming Bendt, ISS.

Fra 1. juni bliver det nemmere og mere fair for danske virksomheder at overholde reglerne for at have udenlandske medarbejdere ansat.  

- Politikerne har endelig lyttet til erhvervslivet. Forhåbentlig er det nu slut med de værste administrative benspænd, der kan føre til bøder og karantæner, siger Dansk Industris chef for Global Talent Linda Duncan Wendelboe.

Tirsdag vedtog Folketinget dele af regeringens lovforslag om styrket rekruttering af udenlandske medarbejdere. Det vil gøre livet nemmere for virksomheder, som beskæftiger medarbejdere fra tredjelande – det vi sige lande udenfor EU/EØS. 

Lovændringerne betyder blandt andet, at myndighederne fremover skal give virksomhederne besked, når der er ændringer i udenlandske medarbejderes arbejds- og opholdstilladelse.

- Det er kun rimeligt, at myndighederne underretter os virksomheder - når det nu er myndighederne, der har de her oplysninger – og ved, når der er ændringer, siger adm. direktør i ISS, Flemming Bendt.

Læs også: Lovændring: Mindre bøvlede regler for udenlandske medarbejdere

Hundredevis af breve til SIRI

DI’s chef for Global Talent forklarer, at som lovgivningen er nu, risikerer virksomheder at få bøder, fordi de – uforvarende – har medarbejdere uden gyldig arbejdstilladelse ansat.

- I dag har virksomhederne ikke adgang til information, som kan hjælpe dem til at undgå at have ulovlig arbejdskraft ansat, på trods af at informationen er tilgængelig i diverse myndighedsregistre. Vi er derfor i DI særdeles glade for, at myndighederne  nu får pligt til at advisere virksomhederne, siger Linda Duncan Wendelboe.

ISS har cirka 2.000 medarbejdere fra lande udenfor EU og har indtil nu haft et uforholdsmæssigt stort bøvl med at skulle leve op til lovgivningen.

- Vi VIL være 100 procent compliant. Hver måned sender vi derfor hundredvis af autogenererede breve til  Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) for tjekke, om der er ændringer i vores udenlandske medarbejderes arbejds- eller opholdstilladelser. Det bøvl glæder vi os til at slippe for, siger ISS’ adm. direktør. 

Han understreger, at det samtidig er helt i orden – som den nye lov også tilsiger - at bøderne skærpes, hvis en arbejdsgiver fremover bevidst bruger illegal arbejdskraft.

Læs også: Danmark tjener millioner på ISS’ jobindsats

Også godt nyt for fast track-ordningen

Virksomheder med højtuddannede medarbejdere fra udlandet kan desuden glæde sig over, at reglerne for virksomhedscertificering til fast track-ordningen også nu bliver smidigere.

Fremover skal for eksempel mindre fejl ikke føre til at certificeringen bliver inddraget eller nægtet. 

- Der er kommet mere proportionalitet i forhold til de uforvarende overtrædelser af reglerne. Det har manglet indtil nu, hvor vi har oplevet, at selv store, velrenommerede virksomheder har været smækket ude af fast track-ordningen, siger Dansk Industris chef for Global Talent Linda Duncan Wendelboe.

Den nye lovgivning på området træder i kraft 1. juni 2019, og DI vil følge udviklingen tæt.

- Enkle, smidige og fair regler er helt afgørende for virksomhedernes muligheder for at rekruttere og dermed klare sig i den øgede internationale konkurrence om medarbejdere, så det ligger os meget på sinde, siger Linda Duncan Wendelboe.

Læs også: Nye tal: Danske virksomheder forventer fremgang, mens opbremsning præger Europa

Linda Duncan Wendelboe

Linda Duncan Wendelboe

Chef for Medlemsrelationer og SMV-indsatser

  • Direkte +45 3377 3906
  • Mobil +45 9398 8050
  • E-mail lidw@di.dk

Relateret indhold