Carlsbergs produktions- og logistikmedarbejdere holder ikke fri i industriferie. Bryggerikoncernen hyrer ekstra mandskab ind til at få kørt de mange øl ud i juli måned.

Foto: Carlsberg
27.06.19 DIB Nyheder

Danskerne holder industriferie mens produktionslinjerne kører

4 ud af 10 lønmodtagere holder ferie i juli, men produktionslinjerne står ikke længere stille. Troldtekt og Dan Foam flekser, så kunder og eksportmarkeder også får leveret i sommervarmen, Carlsberg er på overarbejde, mens Vald. Birn lukker ned.

- Den gamle industriferie er død. Vi arbejder på 20 forskellige eksportmarkeder, og vi kan ikke bare lukke produktionen ned i hele juli måned.

Sådan siger CEO Peer Leth fra Troldtekt A/S.

Virksomhedens i alt 115 medarbejdere producerer akustikplader i døgndrift lidt syd for Herning.

DIBusiness har ringet til Troldtekt og en stribe andre produktionsvirksomheder for at høre, hvordan de klarer bemandingen i det, der engang var industriferien: Tre uger i juli måned.

Læs også: Beer, love and hoppiness i Københavns Lufthavn

Carlsberg hyrer ekstra om sommeren

Baggrunden er, at tal fra Danmarks Statistik viser, at flere end 1,1 millioner lønmodtagere sidste år holdt ferie i ugerne 29 og 30 i juli. Det svarer til, at fire ud af ti af de i alt cirka 2,8 millioner danskere på arbejdsmarkedet holdt ferie samtidig.

For medarbejderne – og særligt dem med børn i skolealderen – er ønsket om industriferie langt fra dødt. Jesper Madsen, Personalejuridisk chef

- Det er bare de færreste virksomheder i global konkurrence, der har råd til at have et produktionsanlæg til millioner af kroner stående stille i tre uger, siger chef for BSC Metal- og Maskinindustrien Jesper Madsen, Dansk Industri (DI).

Hos Dan-Foam, der laver Tempur-puder og -madrasser til 80 forskellige lande, er der ikke lukket på fabrikken i Aarup på Fyn i juli måned. De 186 medarbejdere i produktionen afvikler ferie, som det kan passe med produktionen.

- Vi producerer som normalt, døgnet rundt hele ugen undtaget lørdag, hvor vi vedligeholder, siger HR-Manager Susanne Elbæk Knudsen.

Og hos Carlsberg er sommer lig højsæson, og bryggerikoncernen er nødt til at hyre ekstra mandskab ind til at supplere de flere end 800, der allerede arbejder med produktion og logistik.

- Vi kan på ingen måde sende alle folk på tre ugers ferie i juli. Tværtimod. Vi kører i forvejen 24/7/365 for at brygge al den øl, der bringer os sammen i sommervarmen. På logistiksiden må vi faktisk hyre ekstra ind til at køre de mange øllastbiler ud i sommerlandet, siger HR-Director Anne Tang Magnussen.

Læs også: Jyllands industri beskæftiger flest

Vald. Birn lukker fabrikken

Ferietallene fra Danmarks Statistik er stort set de samme som for 13 år siden, hvor Danmarks Statistik sidst undersøgte danskernes sommerferievaner: 

I 2005 rullede 43 procent af arbejdsstyrken ud i ferielandet i ugerne 28, 29 og 30 - så meget lidt har altså ændret sig i ferieønsker fra medarbejderne side i nyere tid.

Hos Vald. Birn A/S i Holstebro, der producerer støbejernsprodukter til primært bilindustrien, slår virksomheden to fluer med ét smæk ved at lukke produktionen helt ned i uge 29, 30 og 31: De mange maskiner får massivt vedligehold, og de 500 produktionsmedarbejdere får tre ugers ferie.

- Normalt kører vi døgndrift, men fordi vi arbejder med varmt jern, skal maskinerne efterses grundigt én gang om året. Det klarer vi så i juli, og ingen af medarbejderne piver over at skulle holde deres hovedferie der, siger HR Manager hos Birn, Morten Madsen. 

Læs også: Troldtekt er produktions miraklet i Troldhede

Troldtekt gi’r den en skalle

Selve retten til overhovedet at holde ferie fejrede sidste år 80 års fødselsdag.

- Ferieloven bliver vedtaget af Rigsdagen i 1938. Her får arbejderne ret til 14 dages ferie. Inden da er det ingen lovmæssig ret, at en arbejdstager kan holde ferie, skriver Arbejdermuseet på sin hjemmeside.

Hos Troldtekt ved Herning har CEO Peer Leth besluttet sig for et sommerferiekompromis:

Produktionen af akustikplader bliver lukket ned i uge 30, så virksomheden kan få vedligeholdt de mange maskiner og få afviklet lidt ferie. Men kører ellers så de 20 eksportmarkeder kan få deres.

- Bortset fra uge 30 er alle funktioner bemandet hele sommeren. Det stiller store krav til planlægningen at få afviklet sommerferien - og til medarbejderne. Heldigvis er de med på at give den en ekstra skalle, så vi når det hele, siger Peer Leth.

Fakta

Industriferien

Periode hvor de fleste ansatte i industrien holder ferie.
I
Danmark som regel tre uger i juli.
Ordet er kendt siden 1963.
Ferieloven blev vedtaget af Rigsdagen i 1938. Den gav arbejderne ret til 14 dages ferie.
Der fandtes bestemmelser om ret til ferie med løn i de kollektive overenskomster før den første ferielov. I 1915 var der 279 kollektive overenskomster, der indeholdt bestemmelser om ret til ferie med løn. Det svarede til ca. 1/6 af samtlige overenskomstdækkede medarbejdere.
Kilder: Den Danske Ordbog, Arbejdermuseet, Dansk Industri (DI)

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jesper Madsen

Personalejuridisk chef

  • Direkte +45 3377 3491
  • Mobil +45 2060 6974
  • E-mail jem@di.dk

Relateret