Claus Risager, CEO i Blue Ocean Robotics opfordrer i debatindlæg politikerne til at sætte flere robotter i sving på hospitalerne.

Foto: PR
12.06.19 DIB Nyheder

Robotchef til politikere: Lad robotter give sygeplejersker bedre tid til patienterne

Robotter er nu så smarte, at de kan løfte en patient fra sengen, køre patienten på badeværelset og tilbage i seng igen. Claus Risager, CEO i Blue Ocean Robotics opfordrer i debatindlæg politikerne til at sætte flere robotter i sving på hospitalerne.

Danske hospitaler mangler sygeplejerker. Det seneste halve år er der blevet opslået 1.030 stillinger, som ikke er blevet besat, skriver TV2 på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriet. Det betyder for eksempel, at man på Aarhus Universitetshospital må aflyse omkring 100 operationer om ugen, da man ikke kan skaffe sygeplejersker nok.

Politikerne er blevet opmærksomme på problemet, men forslagene til løsning af problemet er noget langsommelige. Den ene side foreslår at uddanne 1.000 sygeplejersker ekstra, mens den anden side mener at kunne sørge for at uddanne 2.000 ekstra. Intentionerne er fine nok, men det tager tid at uddanne sygeplejersker.

Måske er der slet ikke så mange, der ønsker at blive uddannet til sygeplejerske. Derfor må politikerne se på andre muligheder, der kan løse problemet hurtigere.

Læs også: Robotter er trukket i hospitalstøj og bringer ud

Med hjælp fra robotter kan vi give et bedre og sundere arbejdsmiljø, og deraf mindre sygefravær, øget arbejdsglæde, større mulighed for fastholdelse af medarbejdere, og mange andre fordele. Claus Risager, CEO i Blue Ocean Robotics

Robotter skal løse 10 procent af logistikken

Når man ved, at omkring 30 procent af alle omkostninger og tid på sygehusene bruges til logistik, altså at transportere medicin, udstyr, mad, beklædning, mennesker m.v. rundt fra A til B, så ligger en del af løsningen lige for – og løsningen hedder mobile robotter.

Danmark er et af verdens førende lande inden for robotteknologi. Det gælder også mobile robotter, der jo kort og godt er robotter skabt til at køre ting fra A til B.

Derfor burde vi inden for en to-års periode kunne få robotter til at løse bare 10 procent af logistikopgaverne, hvilket så netop vil løse udfordringen med de manglende medarbejdere.

På selve plejeområdet findes løsningerne til at afhjælpe personalemanglen og nedslidningen også. Robotter er, for at nævne et enkelt eksempel, nu så smarte, at de kan løfte en patient fra sengen, køre patienten på badeværelset og tilbage i seng igen – helt simpelt.

Læs også: 21 mio. skal sætte skub i dansk it-sikkerhed

Robotter forbedrer arbejdsmiljøet

Politikerne taler også meget om nedslidning og tilbagetrækning, og på det område kan en øget automatisering faktisk også hjælpe.

Hvis vi får robotterne til at hjælpe, vil sygeplejerskerne få mere tid til at udføre de opgaver, de faktisk er uddannet til – nemlig at være det, vi med en kliche kalder “varme hænder.”

På den måde, får vi tid og plads til at få behandlet flere patienter i sundhedssystemet til gavn for alle.  Samtidig med, at arbejdsmiljøet bliver forbedret for sygeplejerskerne, der bliver presset hårdere og hårdere. Og presset, der bare vokser og vokser, er en hæmsko for yderligere rekruttering, ligesom mange sygeplejersker finder andre arbejdsgivere og brancher, fordi arbejdet simpelthen er blevet for hårdt.

Med hjælp fra robotter kan vi give et bedre og sundere arbejdsmiljø, og deraf mindre sygefravær, øget arbejdsglæde, større mulighed for fastholdelse af medarbejdere, og mange andre fordele. Og vigtigst af alt er nok, at sygeplejerskerne så kan bruge deres tid på det, der giver dem og patienterne allerstørst værdi og mening.

Så, hvad venter vi på, kære politikere? Lad os komme i gang med at få løst problemerne!

Læs også: Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888


Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold