Det er blevet vanskeligere at rekruttere lærlinge og elever - især inden for mindre kendte fag som f.eks. industriteknikker.

24.06.19 DIB Nyheder

Sådan får du en lærling på krogen

Mange virksomheder mangler arbejdskraft, og det kan også være et problem at få praktikpladserne besat. Hver femte forgæves rekruttering gælder en lærling eller elev, viser tal fra DI. Så her er ti gode råd til, hvordan du får en lærling på krogen.

Nogle lærlinge og elever har svært ved at finde en praktikplads i en virksomhed, men det omvendte problem findes også. Et stigende antal virksomheder oplever samtidigt at søge forgæves efter en lærling og en elev. Når DI´s medlemmer rekrutterer forgæves, er der i godt 20 pct. af tilfældene tale om en elev- eller lærlingestilling, viser en ny analyse.

Men der er ingen grund til at give op, hvis det ikke lykkes i første hug, siger Lone Folmer Berthelsen, som er erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri (DI):

- Nogle praktikstillinger er lettere at besætte end andre, fordi fagene er mere kendte eller populære på erhvervsskolerne. Det betyder, at der skal mere til for at få stillingen besat, hvis man søger inden for et mindre kendt fag, siger hun.

Hun oplever, at en del virksomheder ikke får udnyttet alle muligheder, når de gerne vil ansætte lærlinge og elever – og at der kan være et vanepræget syn på, hvordan de finder dem, og hvilke typer af lærlinge og elever, de går efter.

- Nogle steder er man måske vant til at lærlingene selv henvender sig – eller til at få mange ansøgere at vælge mellem. De virksomheder kan have gavn af at være mere åbne og opsøgende. De har måske allerede en ufaglært ansat – ung som ældre – der kan blive deres nye lærling. En anden mulighed er at tilbyde fritidsjob til folkeskole- og gymnasieelever eller til studenter, der tager et sabbatår. På den måde får de unge et førstehåndskendskab til mulighederne i virksomheden, siger Lone Folmer Berthelsen.

Læs også: Årets sønderjyske lærling yder topservice og er en god ambassadør

De unge aner simpelthen ikke, hvad en industritekniker er! Mikkel Skovboel, produktionsleder hos MAN Energy Solutions

Aner ikke, hvad en industriteknikker er

Mikkel Skovboel er produktionsleder med ansvar for lærlingene i virksomheden MAN Energy Solutions, som bl.a. beskæftiger mange industriteknikkere. Det er et af de fag, hvor der allerede nu er mangel på arbejdskraft.

- De unge aner simpelthen ikke, hvad en industriteknikker er! Derfor er det vigtigt, at vi får vist dem, hvilke erhvervsuddannelser, der findes, og hvilke jobmuligheder, der er, siger han.

MAN Energy Solutions har en meget nær kontakt til den lokale erhvervsskole, som gør, at de ikke mangler lærlinge, selv om de hele tiden uddanner nye industriteknikkere. En af dem er Mette Foldager på 25 år, som under sin uddannelse har påtaget sig rollen som ambassadør for sit fag – ikke mindst over for andre unge kvinder.

- Forældrenes holdninger påvirker de unges studievalg rigtig meget – og i dag ser forældrene gymnasiet som den trygge vej, mens håndværker er noget, man bliver, hvis man ikke kan andet. Så både de unge og forældrene har brug for at vide, at både uddannelserne og jobbene har ændret sig. Jeg står jo ikke i en beskidt fabrikshal. Jeg arbejder med computere og andet højteknologisk udstyr, siger hun.

Mette Foldager fik selv fuld opbakning fra sin mekaniker-far til at gå teknikervejen, men vejledningen i skolesystemet pegede kun i rent boglige retninger, og det betød, at hun først lagde vejen forbi gymnasiet.

Læs også: Topleder: De unge bider os i haserne - og det inspirerer

Ti gode råd til rekrutteringen

Lone Folmer Berthelsen er enig i, at der mangler viden om både erhvervsuddannelserne og fagene. Derfor er det bl.a. nødvendigt at forbedre studievejledningen på både folkeskolerne og gymnasierne. Men virksomhederne kan også selv bidrage og blive endnu bedre til at tiltrække lærlinge og elever.

Derfor giver hun de virksomheder, som har svært ved at rekruttere lærlinge og elever eller har potentiale for at ansætte flere, ti gode råd med på vejen:

  • Tjek, om I har ufaglærte i virksomheden, som I aktivt kan tilbyde at videreuddanne sig
  • Brug alle kanaler, når I søger – også portalen www.praktikpladsen.dk
  • Hold løbende kontakt med erhvervsskolerne – ikke bare den lokale erhvervsskole
  • Vær åben over for alle kandidater uanset alder, køn og etnicitet
  • Åbn dørene for samarbejder med folkeskoler – f.eks. gennem Åben Virksomhed
  • Tag imod erhvervspraktikanter fra de lokale grundskoler
  • Tilbyd fritids- og feriejob til unge – også dem i og fra gymnasiet
  • Tilbyd ufaglærte job til unge – også studenter, som holder sabbatår
  • Tag initiativ og byd ind, hver gang I møder en mulig lærling eller elev
  • Husk, at jeres nuværende lærlinge og elever er jeres bedste ambassadører.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold