Fra venstre - Anders Strange, formand for DI Østjylland, Jes Munk Hansen, adm. direktør i Terma, Anders Sommer Pilgaard Mortensen, Kristoffer Braad Mikkelsen, Lukas Blöndal Ulvskov, Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, Nicolai Hvidt og Rasmus Wormslev Daugaard.

Foto: Michael Jul-Nørup Pedersen
13.08.19 DIB Nyheder

Skrotauktion sender Termalærlinge på studietur

Terma har altid 25-30 lærlinge. Århusvirksomheden modtager nu DI’s Praktikpladspris 2019 – den første af sin slags.

Teknologivirksomheden Terma modtager DI's Praktikpladspris 2019.

Prisen blev overrakt af formand for DI Østjylland, Anders Strange, og borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, ved en reception hos virksomheden tirsdag den 13. august 2019.

- DI Østjyllands bestyrelse giver Terma årets Praktikpladspris, fordi virksomheden har et stærkt fokus på at uddanne morgendagens dygtige medarbejdere, siger formand for DI Østjylland, Anders Strange.

Terma har altid 25-30 lærlinge og modtog hele 6 ud af 25 af de medaljer, som Prins Joachim uddelte til virksomhedernes dygtige lærlinge på Aarhus Rådhus i maj.

- Terma har hele tiden mange lærlinge fordelt på fem-seks uddannelsesretninger, herunder datatekniker, kontor, industritekniker og industrioperatør. Det er rigtig flot, at de på den måde viser vejen for virksomhederne. En stor del af ansvaret for, at vi har de dygtige hænder og hoveder, vi som virksomheder har brug for, ligger nemlig hos os selv – det er os, der skal være med til at uddanne dem, siger Anders Strange. 

Læs også: Granly Steel belønnes for at give unge en ekstra chance

Vi har som virksomhed og i samfundet generelt et voksende behov for dygtige medarbejdere. Derfor tager vi også vores egen rolle i den opgave meget alvorligt. Jes Munk Hansen, adm. direktør i Terma

Ungehandlingsplan på vej

Også Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, roser Terma og lover at intensivere kommunens uddannelsesindsats.

- Det er meget prisværdigt, at virksomheder som Terma løbende bidrager til, at flere unge kan få en erhvervsuddannelse. Adgangen til en god praktikplads er en forudsætning for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Og det har vi i den grad brug for – både i Aarhus og resten af landet, siger Jacob Bundsgaard.

Han fortsætter:

- Derfor vil byrådet i Aarhus også senere på året vedtage en Ungehandlingsplan, som dels genindfører erhvervspraktikken i 10. klasse, dels styrker elevernes valgkompetencer og hjælper de ikke-uddannelsesparate unge med at styrke deres faglige og sociale kompetencer, siger borgmesteren.

Lige nu har Terma i de to østjyske virksomheder 26 lærlinge under uddannelse og har netop uddelt svendebreve til fem unge, som afsluttede deres uddannelse her i sommer. Terma ser det at være med til at uddanne faglærte som en helt naturlig del af det at drive virksomhed.

- Vi har som virksomhed og i samfundet generelt et voksende behov for dygtige medarbejdere. Derfor tager vi også vores egen rolle i den opgave meget alvorligt og uddanner stadig flere faglærte. Det er bare sund fornuft, siger Jes Munk Hansen, adm. direktør i Terma.

- Vores lærlinge spiller en afgørende rolle i virksomheden. De kommer med en ildhu og nogle skarpe opdaterede kompetencer, som vi har brug for, hvis vi skal forblive i front på vores felt – og det skal vi. Derfor vil vi også blive ved med at arbejde målrettet med vores lærlingeindsats og hele tiden blive bedre, siger Jes Munk Hansen.

Læs også: DI: Tillykke til 65.714 nye studerende

Mentorer, læringsklub og studietur

Terma har ligget på et konstant højt niveau i en årrække, men tog for nogle år siden et spring frem, da de tog initiativ til at få genskabt industrioperatøruddannelsen sammen med andre virksomheder, Viden Djurs og erhvervsskolen i Grenaa. Det fortæller også noget om, at virksomheden engagerer sig i udviklingen af fremtidens uddannelser.

På alle uddannelsesretninger har de mentorer, som følger eleverne tæt og er parat til at træde til, hvis der er behov for særlig støtte og vejledning, personligt eller fagligt.

Terma har en lærlingeklub med egen formand og bestyrelse, som rejser penge ved en gang om året at bortauktionere forskelligt udstyr, som ellers skulle skrottes. Pengene går blandt andet til den årlige studietur, som lærlingene selv tilrettelægger. Turen går til et relevant europæisk land hvert andet år og til USA hvert andet år. Det er et hit blandt lærlingene.

Læs også: DI: Verden har brug for flere – ikke færre – ingeniører

Fakta

Stor mangel på faglærte

 

DI uddeler i både 2019 og 2020 Praktikpladsprisen til 25 virksomheder fra hele landet. Prisen gives til virksomheder, der gør en særlig indsats for at uddanne fremtidens faglærte.

 

 

Knap hver femte danske virksomhed har forgæves forsøgt at rekruttere nye faglærte medarbejdere. Udfordringen vil ikke blive mindre, efterhånden som flere ældre årgange går på pension. Fremtidens faglærte skal uddannes i dag.

 

Det er derfor afgørende, at virksomheder opretter flere praktikpladser til lærlinge og elever, så vi kan få flere dygtige faglærte.

 

Mange virksomheder hos DI gør det allerede godt, og vi ønsker at hædre og fremhæve et række gode eksempler til inspiration for virksomheder i hele landet.

Relateret indhold