20.09.19 DIB Nyheder

DI: Mørke skyer udefra får forbrugerne til at tabe optimismen

Nye tal: Trods flere penge mellem hænderne falder danskernes forventninger til landets økonomi. Meget skuffende, mener DI.

Forbrugerne er blevet mindre optimistiske, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Forbrugertillidsindikatoren, der måler forbrugernes vurdering af den økonomiske situation, falder i september til et nettotal på 4,3 mod 6,3 i august. Det er særligt fremtidsudsigterne for dansk økonomi, som trækker forventningerne ned.

Det ærgrer DI’s cheføkonom, at forbrugerne mister deres gode humør.

- Brexit og den eskalerende  handelskrig ser desværre ud til at have sat sit præg på forbrugernes humør. Den lavere optimisme giver bekymring for, om forbrugerne skruer ned for deres køb af virksomhedernes varer og tjenester, siger cheføkonom Morten Granzau fra DI.

Høj beskæftigelse, flot reallønsvækst og lave renter har ellers givet mange danskere flere penge mellem hænderne og dermed mere luft i budgettet til at øge forbruget.

- Stadig flere danskere har deres på det tørre, når det gælder privatøkonomien. Lønstigninger fraregnet prisudvikling har over det seneste år i gennemsnit givet en fuldtidsansat lønmodtager i den private sektor 5.000 kr. mere til forbrug. Over samme periode er de årlige renteudgifter i gennemsnit faldet med 900 kr. pr. husstand. Det giver forbrugerne medvind til at øge deres forbrug, uden det bliver for lånte penge. Særlig på den baggrund er tallene skuffende, men forbrugernes humør afhænger også af tilliden til den samlede økonomi og verden omkring os, siger Morten Granzau og fortsætter.

- Danskerne er blevet mere forsigtige og forbruger i dag 95 kr. for hver 100 kr., som de får ind lønkontoen. Før finanskrisen brugte vi 106 kr. for hver 100 kr., der kom ind. Forbrugerne vil derfor ikke i samme grad blive væltet omkuld, hvis afmatningen i international økonomi får fat i danske virksomheder, og vinden i forbrugernes ryg bliver til modvind.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold