Virksomheder kan få flere medarbejdere til at cykle, hvis de gør en indsats. Ellers går udviklingen den anden vej.

Foto: Colourbox
11.09.19 DIB Nyheder

Flere cykler til arbejde i cykelvenlige virksomheder

Flere medarbejdere vælger gerne cykel eller kollektiv transport, hvis arbejdspladserne sætter transport på dagsordenen. Det viser en ny rapport fra partnerskabet Moving People, som har undersøgt transportvanerne i 84 virksomheder. En af dem er Agilent Technologies i Glostrup.

- Der skal anlægges letbane lige i nærheden af os i den kommende tid, og det vil gøre det vanskeligere at komme til og fra virksomheden i bil i en længere periode. Derfor tænkte vi, at det var et oplagt tidspunkt for os at sætte fokus på alternative transportmuligheder, fortæller Lene Stuhr, som er HR Director i virksomheden Agilent Technologies Denmark, som har til huse i Glostrup.

Virksomheden er en af 84 virksomheder i Region Hovedstaden, der er gået sammen i partnerskabet Moving People, som har til formål at fremme verdensmålene om bl.a. grøn transport og bæredygtige byer. Partnerskabet lagde i 2018 ud med at undersøge transportvanerne i alle virksomhederne – og efterfølgende har de hver især arbejdet med at påvirke vanerne i en mere grøn retning.

- I Agilent har vi bl.a. opgraderet medarbejdernes adgang til aflåste cykelskure, badefaciliteter og tørreskabe. Men vi har også sat fokus på transportvanerne gennem dialog og foredrag – og det har både betydet, at flere medarbejdere har fået lyst til at afprøve nye transportmuligheder, og at der er blevet talt meget mere om transport i hverdagen, siger Lene Stuhr.

Læs også: Jeudan: Vores medarbejdere skal cykle eller køre på el

I dag er det især det store virksomheder, som har transportvaner på dagsordenen. Men jeg håber, at de små og mellemstore virksomheder også vil lade sig inspirere. Michael Svane, Branchedirektør

Indsatsen giver gode resultater

Indsatsen har allerede nu givet målbare resultater. Der er blevet 35 procent flere medarbejdere med 0-20 km til arbejde, som cykler til arbejde.  I første omgang har fokus især været på de medarbejdere, som har under ti km til arbejde. Men i den kommende tid skal de længere strækninger også på dagsordenen, fortæller Lene Stuhr:

- Det er naturligvis frivilligt for medarbejderne, om de vil ændre deres transportvaner – og for nogen er det slet ikke muligt. Så vi starter med at spørge dem om, hvilke indsatser de kunne være interesseret i – og afhængig af svarene kan det f.eks. være, at vi ser på, hvordan vi kan bakke op om brug af samkørsel eller lignende tiltag, siger hun. 

Samlet set har alle virksomhederne i Moving People, som tilsammen beskæftiger ca. 250.000 medarbejdere, også opnået gode resultater. I de virksomheder, som har gjort en indsats, er antallet af bilpendlere faldet fra 52 til 48 procent på to år, mens den generelle udvikling er gået den modsatte vej. 

Samtidigt viser undersøgelserne, at medarbejderne værdsætter, når virksomhederne sætter fokus på transport – og at det som oftest er en positiv oplevelse at afprøve alternative muligheder. 

Læs også: Det er dyrt, når busserne sidder fast i trafikken

Mange positive effekter med ét smæk

I Dansk Industri (DI) følger Michael Svane, der branchedirektør for transport, partnerskabets arbejde og resultater med interesse.

- I Dansk Industri har vi arbejdet med denne her dagsorden i otte-ti år, og i begyndelsen var holdningen nok, at medarbejdernes transportvaner ikke var noget, som virksomhederne skulle blande sig i. Men partnerskabet her er et godt eksempel på, hvordan holdningerne har flyttet sig, siger han. 

Det skyldes både, at der er kommet et langt større fokus på sundheds- og klimaspørgsmål, men også det faktum, at trængslen på vejene mange steder i landet er blevet større. Der kan tiltag som dette også være en del af løsningen. Især hvis endnu flere virksomheder kommer med på vognen. 

- I dag er det især det store virksomheder, som har transportvaner på dagsordenen. Men jeg håber, at de små og mellemstore virksomheder også vil lade sig inspirere til lignende fælles indsatser ude på arbejdspladserne. Der er selvfølgelig stor forskel på de enkelte virksomheders forudsætninger, men mange har jo i dag fokus på FN’s verdensmål, og der kan transportvaner være et godt, konkret sted at starte, påpeger Michael Svane.

Læs også: 267.000 færre sygedage med øget cykling

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold