Sundhedsindustriens eksport mere end fordoblet over de sidste ti år. Udviklingen er primært trukket af lægemidler, viser ny analyse fra DI.

Foto: Colourbox
11.09.19 DIB Nyheder

Sundhedseksport løber fra feltet

Godt hver sjette eksportkrone kommer nu fra den danske sundhedsindustri. Især USA er aftager af de danske produkter, men også Kina står på spring med en sundhedsreform, der forventes at øge værdien af kinesiske sundhedsydelser til 2.400 milliarder dollar før 2030.

17 procent af den samlede danske vareeksport kom i 2018 fra sundhedsprodukter. I 2008 var det ni procent.

- Over de seneste ti år er sundhedsindustriens eksport mere end fordoblet. Udviklingen er primært trukket af lægemidler, hvor eksporten er steget med mere end 150 procent de sidste ti år, forklarer Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef i DI.

Tallene er opgjort i en ny analyse, hvor der er set nærmere på sundhedsindustrien og dens betydning for dansk økonomi.

- Betydningen er vokset markant de sidste ti år. Irland er det eneste land, hvor sektorens betydning for vareeksporten er større end i Danmark, siger Mie Rasbech.

Læs analysen: Lifescience industrien – vækstmotor for dansk økonomi

Sammen med den etablerede industri og et godt samarbejde med den offentlige sundhedssektor kan vi skabe de bedste muligheder for at udvikle fremtidens sundhedsteknologiske løsninger i Danmark. Mie Rasbech, Chef for DI Life Science

Flere ældre øger behovet

USA importerede i 2018 danske sundhedsprodukter for knap 30 milliarder kr. Det svarer til mere end en fjerdedel af branchens eksport, og amerikanerne er dermed sektorens klart største kunder.

- Det amerikanske marked har stor betydning for sektoren. Men over det meste af verden bliver der flere og flere ældre, som får øget behov for pleje. Fx forventes det, at en igangværende kinesisk sundsreform vil øge værdien af kinesiske sundhedsydelser til 2.400 milliarder dollar før 2030, siger Mie Rasbech.

Hun påpeger, at Dansk Industri netop har foreslået regeringen at nedsætte et vækstteam for HealthTech og AI, der kan hjælpe med at løfte sektoren yderligere.

- Danmark kan tilbyde nogle af verdens bedste betingelser for startups. Sammen med den etablerede industri og et godt samarbejde med den offentlige sundhedssektor kan vi skabe de bedste muligheder for at udvikle fremtidens sundhedsteknologiske løsninger i Danmark. På den måde kan vi forbedre livskvaliteten for danske patienter og samtidig understøtte de muligheder, der ligger på eksportmarkederne, siger Mie Rasbech.

Læs også: Nyt vækstteam skal gøre Danmark til verdens førende healthtech-nation 

Behov for flere kloge hoveder

Analysen fra DI har også kigget på beskæftigelsen i life science-industrien, og den viser – ikke så overraskende – at branchen har mange ansatte med lange sundhedsvidenskabelige, tekniske eller naturvidenskabelige uddannelser.

- Sektoren lægger beslag på en stor del af den talentmasse, der er inden for dansk forskning. Samtidig er mange af medarbejderne også højtuddannede udlændinge. Dem er der i allerhøjeste grad brug for, og derfor er det helt afgørende, at det gøres så let som muligt for branchen at tiltrække og ansætte højt kvalificerede udlændinge, siger Mie Rasbech. 

Læs også: ”Der er kæmpe fordele i at ansætte erhvervskandidater”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mie Rasbech

Mie Rasbech

Chef for DI Life Science

  • Direkte +45 3377 3936
  • Mobil +45 2892 4410
  • E-mail mras@di.dk

Relateret indhold