Præsident Donald Trump har valgt at USA skal stå uden for Parisaftalen, der forpligter de deltagende lande til at modvirke den globale opvarmning ved at holde den globale temperaturstigning på under 2 celsius. Han ønsker ligeledes at investere i kulkraft blandt andet på bekostning af grønne teknologier.

19.10.20 DIB Nyheder

Valg i USA – hvad rager det egentlig danske virksomheder?

Tirsdag den 3. november bliver det afgjort om Donald Trump får fire år mere i Det Hvide Hus eller den demokratiske præsidentkandidat Joseph (Joe) Biden tager over. Hvad betyder det for danske virksomheder - find svaret her.

Alene sidste år eksporterede danske virksomheder for 159 mia. kr. til USA – og mange tusinde danske job er afhængige af eksporten. Samtidig er danske forbrugere og virksomheder store aftagere af amerikanske varer og tjenester. Det gør USA til en af Danmark allervigtigste samhandelspartnere.

Men hvilken betydning vil det få, om det bliver Trump eller Biden, der er præsident i de næste fire år? Det kan du læse mere om her, hvor DI’s cheføkonom Allan Sørensen og DI’s chef i USA, Louis Funder, giver dig et overblik over de områder, hvor den nye præsident må forventes at have størst betydning for danske virksomheder.

Du kan samtidig få et billede af, hvor tæt Danmark og USA står hinanden, når det kommer til handel, investeringer og jobskabelse. For faktum er, at uanset om det bliver den ene eller den anden kandidat, der vinder det amerikanske valg, så vil Danmark og USA fortsat have brug for at handle med hinanden til gavn for virksomheder og borgere.

Hvad vil Biden og Trump?

Klima og miljø

Trump har valgt at USA skal stå uden for Parisaftalen, der forpligter de deltagende lande til at modvirke den globale opvarmning ved at holde den globale temperaturstigning på under 2 celsius. Han ønsker ligeledes at investere i kulkraft blandt andet på bekostning af grønne teknologier.

Biden har præsenteret det meste ambitiøse energi- og klimaoplæg nogensinde. Det indbefatter blandt andet etablering af 60.000 vindmøller og energirenovering af 4 millioner bygninger, krav om energineutralitet i al nybyggeri, og ambitionen om at USA har en 100 procent grøn økonomi i 2050.

Handelspolitik

Trumps handelspolitiske mål er fortsat at få nedbragt handelsunderskuddet på varehandlen til Europa og få forhandlet handelsaftaler på plads, der vil stille USA bedre end tidligere. Der er ingen udsigt til, at han vil tilbagerulle allerede indført straftold på eksempelvis stål og aluminium.

Biden vil forbedre forholdet til Europa og give støtte til internationale organisationer, som eksempelvis WTO, som Trump har lagt for had. Dog er der ikke tegn på, at han vil tilbagerulle straftold med det første – Biden har dog afvist fremadrettet at bruge told og sanktioner til at presse allierede.

Erhvervspolitik

Trumps strømpil har hele tiden været – og vil fortsat være – ideen om America First. Det betyder også, at han vil lægge pres på udenlandske virksomheder for at etablere sig i USA med produktion, hvorved de kan skabe amerikanske job.

Biden har givet udtryk for, at han vil have et styrket fokus på, at udenlandske virksomheder, der gerne vil være aktive i USA, skal købe og hyre i USA, og deres produkter skal have en høj grad af lokalt produceret indhold. Han har lagt op til massive offentlige investeringer i infrastruktur, grøn energi og sundhed.

Skat og regulering

Trump går ind for yderligere deregulering med henblik på at gøre det mindre byrdefuldt at drive virksomhed. Han har indikeret, at han vil sænke selskabsskatten yderligere og samtidig give skattelettelser til middelklassen.

Biden går ind for at virksomheder skal beskattes hårdere – særligt store virksomheder. Han vil derudover beskatte de rigeste amerikanere hårdere.

Immigration

Trump har ønsket at gøre immigration til USA mere restriktiv – herunder begrænse brugen af de såkaldte H1-B og L visa som blandt andet danske virksomheder benytter i stor stil.

Biden forventes at anlægge en mere klassisk liberal linje i forhold til immigration til USA – både for højt- og lavtuddannede

Så tæt står Danmark og USA på handelsområdet

Fra USA til Danmark: 

Amerikansk eksport til Danmark i 2019: 92 mia. kr.

Amerikanske datterselskaber aktive i Danmark: 724

Indirekte jobskabelse fra amerikanske virksomheders aktiviteter i Danmark: 62.000

Amerikanske investeringer i Danmark (2018): 30,4 mia. kr.

Ansatte på amerikanske datterselskaber i Danmark: 38.612

 

Fra Danmark til USA:

Dansk eksport til USA i 2019: 159 mia. kr.

Danske virksomheders datterselskaber i USA: 837

Indirekte jobskabelse fra danske virksomheders aktiviteter i USA: 121.000

Danske investeringer i USA (2018): 113 mia. kr.

Ansatte på danske datterselskaber i USA: 75.503

 

Tre virksomhedsledere om USA-valget

CEO Mikael Thinghuus, Royal Greenland:

”Uanset udfaldet af det amerikanske valg, som jo 100 % er en sag for de amerikanske vælgere, håber jeg, at der kommer en periode med deeskalering af de mange internationale handelskonflikter, som enten er aktive eller truer i horisonten.”

Managing Director Martin Aagaard Pedersen, Nordex Food:

”Det ville være et stærkt træk, hvis den ny amerikanske regering vil fjerne deres 25 % straftold på fødevarer fra EU. Ophæves straftolden, så forventer vi en stigning i salget til det amerikanske marked i de kommende år.”

Kommunikationsdirektør Mikkel Trier Wagner, Ambu:

”For Ambu er det vigtigste, at USA’s kommende regering arbejder for fri og åben handel med Europa og Asien. Men uanset højden på eventuelle toldbarrierer, så forventer vi en vækst på det amerikanske marked for vores avancerede engangs­udstyr, fordi det nedbringer smitterisiko og forbedrer hospitalernes arbejdsgange.”

Brug DI og få gang i eksporten til USA

Dansk Industri har kontor i Washington og New York, hvorfra et team af medarbejdere står klar til at hjælpe din virksomhed. Kontoret ledes af Managing Director Louis Funder, der kan kontaktes på  +1 202 813 2276, lfk@di.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Louis Funder

Louis Funder

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3784
  • Mobil +45 2625 2432
  • E-mail lfk@di.dk

Relateret indhold