Cairo er Egyptens konstant voksende hovedstad, der med et indbyggertal på næsten 10 millioner mennesker rummer store muligheder og udfordringer. Egypten forventes som et af få lande i verden også at få en positiv vækst i 2020 - på trods af corona.

15.12.20 DIB Nyheder

10 år efter Det Arabiske Forår: Nu er der muligheder for danske virksomheder igen

Som et af de få lande i verden forventes Egypten at få positiv vækst i 2020. Enorme infrastrukturinvesteringer, grønne reformer og digitalisering er nogle af de områder, hvor danske virksomheder kan byde sig til, mener den danske ambassadør i det snart 100 millioner indbyggere store land.

Den danske juice- og marmeladefabrikant Orana har været med hele vejen. Lige fra egypterne ved starten af Det Arabiske Forår for 10 år siden stod på Tahrir Pladsen i centrum af landets hovedstad Kairo og krævede Hosni Mubaraks fald til i dag, hvor militæret med Abdel Fattah al-Sisi igen har taget magten.

– Det har været nogle vilde år – og det har absolut ikke været let, siger Oranas direktør Niels Østerberg og tilføjer:

– Der har været perioder, hvor landet reelt ikke har fungeret. Dels under revolutionen, men også i tiden efter, hvor økonomien var meget hårdt ramt, både i Egypten og resten af Nordafrika. Men der er jo nogle, der siger, at det skal være skidt, før det bliver godt.

Om det så er blevet godt, afhænger af hvem du spørger. Revolutionens forhåbninger om demokrati og frihedsrettigheder, som vi kender dem i Danmark, lader endnu vente på sig. Ej heller har den menige egypter oplevet den store økonomiske fremgang. Men der er trods alt sat gang i masser af nye projekter og økonomien forventes selv her under coronakrisen at opleve fremgang på 3,5 procent.

– Markedet udvikler sig positivt. Præsidenten har givet økonomien noget af den medicin, som den havde brug for. Det egyptiske pund er blevet devalueret, og mange subsidier er fjernet. Det har gjort ondt, men det er en økonomi, der har det betydeligt bedre, siger Oranas direktør Niels Østerberg.

Læs også: Gumlink og Unibake kører videre for fuld styrke i Storbritannien

Snart 100 millioner egyptere

Udvikling har også smittet af på Orana, der i de senere år har oplevet tocifrede vækstrater.

– Vi er omkring 70 mand hernede nu – og vi udvider løbende. Volumen bare vokser og vokser, siger direktøren.

Kigger du på de økonomiske nøgletal er der heller ikke nogen tvivl om, at Egypten er det land fra Det Arabiske Forår, der for danske virksomheder har mest potentiale.

Nok er Bahrain og Libyen rigere målt pr. indbygger, men Egypten trumfer alene af den grund, at landets befolkning er mange gange større og står på tærsklen til at runde 100 millioner.

Fransktalende Marokko og Algeriet byder ganske vist på store muligheder særligt inden for medicin og energiproduktion, men her kan sproget være en stopklods for danske virksomheder.

Det ses også i de danske eksporttal. Ifølge tal trukket af Dansk Industri eksporterede Danmark i 2019 for 4,3 mia. kr. til Egypten. Til sammenligning lød eksporten til Marokko og Algeriet på henholdsvis 2,5 og 2,8 mia. kr., mens Bahrain, Tunesien, Yemen og Libyen hver aftog for henholdsvis 773, 541, 417 og 372 mio. kr.

Danske virksomheder matcher behov

Spørger du den danske ambassadør i Egypten Svend Olling, er der heller ikke nogen tvivl om, at Egypten på en række områder er et mulighedernes land for danske virksomheder.

– Danske virksomheder matcher på en række områder ret godt, hvad egypterne har brug for. Både når det kommer til fødevarer, medicin, energiproduktion og digitalisering, siger han over telefonen fra Kairo, hvor han netop har været ude og besøge den danske virksomhed Aller Aqua, der er en af verdens største producenter af fiskefoder, som der bliver brugt store mængder af i de egyptiske dambrug.

Svend Olling fortæller, at Egypten i øjeblikket investerer meget massive ressourcer i at gøre ørkenen beboelig. Det kræves, da der simpelthen ikke længere er plads nok i Nildeltaet i det nordlige Egypten eller langs Nilens breder længere sydpå, som gennem årtusinder har været der, hvor egypterne har boet.

Danske virksomheder kan hjælpe med vind og fedme

Et af de nye områder er en ny regeringsby med navnet ”New Administrative Capital”, hvor der udover regeringskontorer skal bo fem millioner indbyggere. Byen ligger bogstaveligt talt midt ude i, hvad der før var ørken.

– Skal man gøre ørkenen beboelig, så kræver det penge, energi og know-how. Danske virksomheder har i særdeleshed de to sidste – og når Egypten samtidig har sat som mål, at 60 procent af landets energiforbrug skal dækkes af vedvarende energi i 2030, så er det jo virkelig noget, der matcher danske kompetencer, siger ambassadøren.

Et andet område, hvor egypterne – såvel som resten af den arabiske verden – har brug for de danske virksomheders produkter er inden for medicin. Svend Olling fortæller, at den hastigt voksende middelklasses øgede indkomster desværre bærer den konsekvens med sig, at flere også bliver overvægtige og får diabetes.

Den egyptiske regering har derfor også et meget ambitiøst sundhedsprogram. Der blandt andet har som mål, at sundhedsbudgettet udvides med 30 procent næste år – og at man har som overordnet ambition, at få en dansklignende sundhedssikring for alle egypterne.

Vild udvikling i Egypten

Direktør Niels Østerberg fra Orana nikker genkendende til ambassadørens beskrivelse af et Egypten i rivende udvikling. Som eksempel nævner han, at hvor der før var en sandet to en halv sporet vej fra lufthavnen til Oranas fabrik, så er der i dag en ti sporet vej. Det har betydet, at hvor det før kunne tage op til to timer at komme til fabrikken, så tager det i dag blot 20 – 25 minutter.

– Der er en trang til at vise, hvad egypterne kan, siger Niels Østerberg.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Ifølge direktøren er egypterne ikke altid den mest effektive arbejdskraft – og samarbejdet er ikke altid det letteste.

– Der bliver snakket meget. På overfladen er der aldrig nogle problemer, men når du skal slå to streger under, så hober undskyldningerne sig op, siger han.

I Niels Østerbergs øjne er det heller ikke den store overraskelse, at Det Arabiske Forår endnu har til gode at materialisere sig i et vestligt inspireret demokrati.

– Det demokrati, som vi har i Danmark, er blevet udviklet over århundreder. At tro man på relativt få år kan indføre noget lignende hernede er lidt naivt, siger han. 

Det arabiske forår kort fortalt

Det Arabiske Forår er den populære betegnelse for den bølge af folkelige protester, der ramte den arabiske verden fra december 2010 og fortsatte i 2011. Udviklingen førte til regimeskifte i Tunesien, Libyen, Egypten og Yemen, udløste en blodig borgerkrig i Syrien og førte til store folkelige protester og en vis grad af både liberaliseringer og repression i andre arabiske lande.

BRUG DI: 

Vil du etablere dig i Mellemøsten og Nordafrika er DI klar til at hjælpe.

Vi arrangerer markedsfremstød, laver individuelle markedsundersøgelser og hjælper din virksomhed med at identificere etableringspartnere.

Gennem det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram, der er støttet af Udenrigsministeriet, arbejder DI sammen med arbejdsgiverorganisationer i Egypten, Jordan, Tunesien og Marokko om at skabe bæredygtig vækst og anstændige jobs.

DI har et stærkt netværk i regionen, der står til din rådighed, hvis du har brug for hjælp.

Kontakt teamleder Jeppe Falck på jefa@di.dk, 3016 6505 du har brug for hjælp med dine forretninger i Mellemøsten og Nordafrika.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Jeppe Falck

Jeppe Falck

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3944
  • Mobil +45 3016 6505
  • E-mail jefa@di.dk

Relateret indhold