– Vi har fået tæsk. Og det der med at være hård i filten og sige – herregud vi skal jo alle have corona. Det er slut nu, siger Michael Jørgensen efter han selv, hustruen, flere medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere har været syge med COVID-19.

Foto: Lars Horn, Baghuset
11.12.20 DIB Nyheder

Entreprenør: ”Vi er rykket sammen i bussen”

Millioner i tabt omsætning, mulige dagbøder, fire mand fyret, og NCO bygs direktør selv nede med corona. Michael Jørgensen lærte noget om sammenhold, samarbejde og medmenneskelighed, da Nordjylland blev lukket ned.

Direktøren er ved at være på højkant. Men det har været en barsk omgang, siger han i telefonen.

Nordjylland har været åben i en uge, men det er Michael Jørgensens første dag tilbage på kontoret i entreprenørvirksomheden NCO byg. Og han kæmper stadig med efterdønningerne.

Ikke kun med sin egen og hustruens coronasygdom. Det har været en udfordring, siger han, men det er ikke det, vi skal tale om.

Michael Jørgensen er optaget af, at der trods alt – trods det hele – er kommet noget godt ud af de 14 dage, Nordjylland var lukket for at få styr på mink og smitte.

– Det indre og ydre pres har været enormt. Men vi er rykket sammen i bussen. Vi har klaret det i fællesskab. Direktør Michael Jørgensen, NCO byg Aars - Hobro A/S

Facit vender vi tilbage til. Først til presset.

Læs også: Nordjysk erhvervsliv taber milliarder på nedlukning

Er vi mon kritisk?

Det starter præcist torsdag aften den 5. november 2020 med statsministerens pressemøde om Nordjylland.

– Jeg kan tydelig huske, jeg tænkte, hvad f.. betyder det her nu for os? Er vi kritisk arbejdsfunktion? Vi vidste det ikke, fortæller Michael Jørgensen.

Dagen efter sender han 15 medarbejdere hjem. Med løn, fra om mandagen. Han skriver til sine bygherrer, at NCO byg desværre ikke kan levere som aftalt på de seks byggepladser, der kræver pendling mellem kommunerne.

– Hos os er alle med på, at det her er vigtigt. Vi skal tage vores del af ansvaret for at sikre folkesundheden, siger byggedirektøren.

Men frustrationer og bølger kommer til at gå højt.

Læs også: Lønkompensation genindføres i alle Danmarks kommuner

Kan ikke bytte en murer for en VVS’er

Michael Jørgensen fortæller, at NCO byg ikke kan løse sine mandskabsproblemer ved at bytte medarbejdere rundt.

– Jeg kan ikke bytte en murer for VVS’er på en byggeplads. Heller ikke selvom erhvervsministeren synes, det er alletiders gode idé.

NCO byg stopper sine byggerier og kan ikke leve op til sin kontraktmæssige forpligtelse hos flere kunder. Enkelte bygherrer bliver utilfredse og melder tilbage, at der er intet lovgrundlag for ikke at bygge færdigt til tiden.

Nu lurer dagbøderne i horisonten. Og det frustrerer Michael Jørgensen enormt.

Læs også: Når krisehåndtering bliver en del af hverdagen

Som gidsel med virksomhed som indsats

Når han frivilligt sætter sin virksomhed i stå – uden at vide, om der kommer hjælp til at betale løn og faste omkostninger. Og så oven i købet risikerer dagbøder for ikke at levere, føler bygge­direktøren sig fanget i en unfair klemme.

– Jeg og byggebranchen bliver taget som gidsler. Vi sætter vores virksomheder som indsats, men bliver ladt alene med vores egen moral under højt pres, siger Michael Jørgensen.

Striden med kunder og frustrationerne over regeringen ender i de regionale medier på forsiden af den lokale avis.

NCO bygs direktør er også formand DI Dansk Byggeri Nordjylland og i løbende kontakt med håndværksvirksomhederne under nedlukningen.

– Der er bøvl, ballade og mange frustrationer. Vi har håndværkere, der ikke følger opfordringen og bliver set skævt til for at forvride konkurrencen. Et hav af løse ender og usikkerhed, fordi regeringen aldrig kom med en konkret udmelding, siger Michael Jørgensen.

Læs også: Væksten i Europa svækkes af ny coronabølge

Åben men usikkert

Heldigvis stoppede det igen.

Efter 14 stille dage med lukkede byggepladser, øde veje og en tredjedel af NCO’s medarbejdere hjemme, blev Nordjylland åbnet igen. Til en ny virkelighed.

Byggedirektøren vurderer, at NCO Byg allerede har tabt omsætning for to mio. kr., hvilket svarer til at skrælle cirka 250.000 kr. af overskuddet for 2020.

Derudover er udvidelsen af en lokal produk­tionsvirksomhed udskudt, og andre byggeprojekter aflyst.

– Vi arbejder meget for private, men de var jo også sendt hjem. Og deres job er også usikre, så de skal ikke have lavet badeværelse lige nu. Selv om restriktionerne er ophævet, består usikkerheden, siger Michael Jørgensen.

Farvel og goddag

Hos NCO byg betyder ordrenedgangen fyringer for første gang i mange år. Fire mand har byggedirektøren sagt op.

I bakspejlet ser Michael Jørgensen, at de 14 nedlukkede dage har ændret hans menneskesyn.

– Jeg har oplevet, hvor sårbart det hele er. Minkfarmerne mistede hele deres levevej, på ét pressemøde. Bum, så var det væk, siger han.

Byggedirektøren ved nu også præcis, hvor alvorligt det er at have corona helt tæt på – både virksomheden med fire syge medarbejdere og hos ham selv og hustruen.

Ingen hos NCO byg eller i de smittede familier blev indlagt, men det var ikke sjovt.

– Vi har fået tæsk. Og det der med at være hård i filten og sige – herregud vi skal jo alle have corona. Det er slut nu, siger Michael Jørgensen.

Fællesskabet sejrer

Når byggedirektøren gør det store regnestykke op, mener han, at facit er, at Nordjylland er kommet styrket ud.

– Vi er rykket sammen i bussen, både her på virksomheden og i forhold til vores samarbejdspartnere. Vi fandt jo en løsning sammen med bygherrerne. Vi skulle jo tale sammen, siger Michael Jørgensen.

Regionalt peger han på, at alle nordjyder har været i den samme situation, og det giver en ny form for fællesskab.

– Jeg er stolt af Nordjylland. De fleste gjorde det rette, da folkesundheden var truet. Og måske tog det ”kun” to uger, fordi vi klarede det så godt. Det vil jeg gerne tro, siger direktøren for NCO byg

Fakta

NCO byg, Aars – Hobro A/S

Murer- og entreprenørfirma.

Stiftet 1911.

50 medarbejdere: 42 faglærte, ufaglærte og lærlinge samt 8 funktionærer.

Direktør og medejer Michael Jørgensen, siden 2006.

Formand for 576 bygge- og anlægsvirksomheder i DI Dansk Byggeri Nordjylland.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Henrik Marcher Larsen

Henrik Marcher Larsen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3962
  • Mobil +45 4015 8858
  • E-mail heml@di.dk

Relateret indhold