Der er stor eksport og vækst potentiale for danske virksomheder indenfor ”BigScience”. På blot 10 år er medlemstallet i ”BigScience.dk” netværket steget fra 0 til 350, oplyser netværket.

Foto: Danmarks Tekniske Universitet
17.12.20 DIB Nyheder

Massiv interesse for big science hos danske virksomheder

Danske virksomheder får i stærkt stigende grad ordrer ved europas ”big science” anlæg. Samtidig er medlemstallet i foreningen ”Big science” vokset fra 0 i 2010 til 350 i 2020. Stort set alle typer virksomheder har interesse – og kan vinde flere ordrer.

På blot 10 år er medlemstallet i ”BigScience.dk” netværket steget fra 0 til 350. Samtidig oplyser netværket, at mange danske virksomheder har vundet ordrer til store europæiske forskningsanlæg som CERN, MaxIV, E-ELT (European Extremely Large Telescope) og flere andre.

Herunder kan du læse om virksomheder som Kirkholm Maskiningeniører, Horsens Spån Teknik, Grundfos og en række andre, der har leveret til forskellige anlæg.

Men potentialet for danske virksomheder er endnu større. Det samlede marked for levering til europæiske Big Science anlæg er på 270 milliarder kroner, mens kontraktmålet for danske virksomheder lyder på 180 millioner kroner i 2025.

- Der er kæmpe potentiale for danske virksomheder, og vi kan kun anbefale, at endnu flere bliver gratis medlem af netværket. Der er mulige ordrer til en meget bred vifte af danske virksomheder at hente, og denne type projekter giver ofte samtidig ny viden, som virksomheder kan bruge til at vinde nye ordrer, siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI med ansvar for kompetencer og viden.

Læs mere om udviklingen i festskriftet "Ti års succes på Big Science markedet"

Foto: Mark & Wedell

Foto: Mark & Wedell 

Mark & Wedell

Ingeniørvirksomheden Mark & Wedell A/S (M&W) udvikler specialmaskineri, herunder strømindføring til superledende magneter.M&W fik sin første Big Science-opgave ved CERN i 1998, som snart blev efterfulgt af yderligere tre store strømindføringer til Large Hadron Collider projektet. Gennem Big Science-netværket blev M&W i 2004 kontaktet af tyske GSI, og inden længe fulgte en del mindre ordrer. I 2012 blev M&W igen kontaktet af GSI. Denne opgave var noget mere omfattende og indeholdt både designstudier, beregninger og materialevalg i relation til acceleratorfaciliteten FAIR. GSI bestilte prototyper, som M&W designede og fremstillede. I 2014 fulgte en rekordordre på leverance af 19 stk. 14 kA HTS-baserede strømindføringer. Parallelt med denne leverance begyndte M&W også at få forespørgsler fra andre leverandører til FAIR-projektet og har hidtil fået ordrer fra ASG (Italy) og Elytt (Spain). Sidste skud på stammen er en supereffektiv 13kA Hybrid HTS strømindføring fra CEA (France),som udover flydende helium også bliver køletmed flydende nitrogen. “I det store perspektiv førte vores første ordrer ved CERN til en masse ny viden og mange ordrer, og vi har hele tiden udviklet vores nicheydelser. BigScience.dk er en unik ”gateway” ind på dette marked. Vi benytter BigScience.dk enten for at pleje eksisterende kunderelationer, for atopdyrke nye markeder eller for at netværke i indog udland” siger Torben Ekvall, direktør, M&W.

 

Foto: ESO/L. calcada

Foto: ESO/L. Calcada

Kirkholm Maskiningeniører

Den jyske virksomhed, Kirkholm Maskiningeniører ved Skanderborg, har ved flere lejligheder vundet kontrakter med ESO, der står bag udviklingen af E-ELT (European Extremely Large Telescope), som bliver kaldt “verdens største øje mod himlen”. Med et hovedspejl på 39 meter i diameter er E-ELT ESO’s hidtil største projekt. Det lykkedes Kirkholm Maskiningeniører at få deres første kontrakt med ESO takket været et besøg til Danmark i 2008. Besøget gav Kirkholm Maskiningeniører mulighed for at profilere virksomhedens kompetencer inden for beregninger med CFD-software (Computational Fluid Dynamics). Den første succes førte til en anden spændende opgave i 2011, hvor Kirkholm Maskiningeniører udarbejdede kravspecifikation samt to koncepter for E-ELT’s “prefocal station” (PFS). “I Kirkholm har vi fokus på at finde nicheområder, hvor vores kompetencer kan blive udnyttet og ikke mindst udfordret. Vi har været med i BigScience.dk fra starten, og det har været uvurderligt i forhold til at arbejde med området.Det er vigtigt at få hjælp med at vurdere, hvilke opgaver man skal byde ind på, så man kan koncentrere sine kræfter de rigtige steder.Vi kigger i øjeblikket meget på det potentielle marked hos ESS og ITER, men som en mindre virksomhed er det svært at komme i dialog med de folk, der skal hyre os ind. Vi håber BigScience.dk kan hjælpe os med at få de rigtige forbindelser og udvikle vores forretning” sigerNicolai Tolstrup, direktør og partner, KirkholmMaskiningeniører.

 

Foto: Horsens Spån Teknik 

Horsens Spån Teknik

Historien om Horsens Spån Teknik (HST) viser, at succes kan komme via mange mindre ordrer. Den danske maskinfabrik sender nye leverancer til CERN hver måned – og har gjort det siden 2011. Virksomheden har bevidst valgt at gå efter de mindre ordrer, som CERN kan placere direkte hos sine leverandører. HST havde gennemgået en større omstillingsproces, da de indgik deres første kontrakt med CERN i 2011. Samarbejdet med CERN blev styrket yderligere i 2012 i forbindelse med besøg i Danmark af en repræsentant fra CERN’s centralværksted. BigScience.dk havde arrangeret en rundtur til danske virksomheder for at gøre CERN opmærksom på de danske industrielle kompetencer. Da turen kom til Horsens, var HST klar med en ny maskinpark og nye ISOcertificerede arbejds- og ledelsesrutiner, som firmaet havde implementeret. “HST A/S er specialiseret inden for leverancer af små serier af komplekse komponenter. Og det er netop det, CERN bruger os til. Samarbejdet har fungeret rigtig godt, bl.a. fordi vi altid har været i stand til at producere de bestilte komponenter inden for kort tid” sagde David Nielsen, grundlægger af HST. “Vi troede ikke, at vi kunne have noget med Big Science at gøre, da vi forestillede os, at de udelukkende efterspurgte meget komplicerede emner. Men et lille firma som vores kan bestemt være med” tilføjede David Nielsen.

 

Foto: ItER/EJF Riche 

Grundfos

Grundfos’ franske datterselskab vandt kontrakt hos ITER i forbindelse med levering af pumper til installation og vedligehold af varmeanlæg, ventilationsanlæg og køleanlæg ved opførelse af den første bygning på ITER-sitet med et samlet budget på 40 mio. Euro. Succesen kom i hus via et tæt lokalt, teknisk partnerskab mellem Grundfos France og OMEGA Concept (del af SUEZ Group), som er ansvarlig for alle tekniske installationer i forbindelse med byggeriet.Denne første succeshistorie hos ITER betød, at Grundfos gik fra en position som potentiel leverandør af pumper og pumpesystemer til at være en godkendt leverandør hos Fusion forEnergy (F4E) - den europæiske organisation for ITER. Dette var et vigtigt skridt på vejen mod nye spændende ITER-projekter. Grundfos havde i starten fokus på ITER-projektet og har løbende været i dialog med BigScience.dk’s Søren Bang Korsholm (Industrial Liaison Officer for ITER og F4E) omkring mulighederne for at opnå kontrakter hos ITER. Grundfos har også leveret pumper til kølekredsløbene ved fusionsprojektet MAST i England, der blev indviet i november 2020. De seneste år har Grundfos sammen med BigScience.dk også set nærmere på mulighederne på CERN og ESS. Mange af firmaets leverancer forventes at blive underleverancer til internationale ”prime contractors” eller lokale leverandører.

 

Foto: Vink Plast 

Vink Plast

Vink Plast blev medlem af BigScience.dk i 2017.Virksomheden så et potentiale i Big Science-markedet, især på grund af de specialiserede plastdele, der skal bruges som komponenter i f.eks. en partikelaccelerator. Vink Plast behersker stort set alle processer inden for plast, fra 3D-print til spåntagende bearbejdning og har derfor mulighed for at være en one-stop-shop for Big Science-faciliteter.Kort efter indmeldelsen i BigScience.dk blev Vink Plast kontaktet i forbindelse med et udbud. “Vi fik en forespørgsel fra CERN på beskyttelsesmateriale (neutron shielding), som er en kombination af plastplader og aluminiumsdele, der laves ved spåntagende bearbejdning. Vi har selv bearbejdet plasten og fundet en underleverandør, som har lavet metaldelene” siger Jan Busk, salgschef hos Vink Plast. Vink Plast vandt ordren fra CERN og har opbygget et nært samarbejde med CERN bl.a. gennem BigScience.dk’s DK@CERN-events, men virksomheden ser også leverandørmuligheder hos andre Big Science-faciliteter som f.eks. ESS. “Mange forventer måske at indtrængningstiden er længere end den egentlig er hos Big Science-organisationer. Uden BigScience.dk ville det have taget os lang tid at komme ind på markedet, men nu er vi allerede i fuld gang,”siger Jan Busk.

 

Foto: ESO/L. Calcada

Rambøll

Det danske rådgivningsfirma Rambøll vandt i 2013 en stor kontrakt som bygherrerådgiver for ESO’s E-ELT frem til 2024. “Big Science er Big Business. Dette motto har vi brugt siden BigScience.dk startede i 2010, og Rambølls bygherrerådgiverkontrakt med ESO bekræfter, at der er gode grunde for danske virksomheder til at være mere aktive på Big Science-markedet” siger Søren Bang Korsholm fra BigScience.dk og DTU Fysik. For Lars Ostenfeld Riemann, Executive Director-Buildings hos Rambøll, var erfaringen med ESO også en øjenåbner i forhold til BigScience-markedet. “Uden BigScience.dk havde vi nok ikke fået information om ELT-udbuddet. BigScience.dk har rådgivet os i forløbet og har sørget for, at vi fik kontakt til de rigtige personer i ESO’s organisation” siger Lars Ostenfeld Riemann. Rambølls kontrakt er et eksempel på, hvad samarbejdet mellem virksomheder og BigScience.dk kan resultere i. “I sidste instans er det virksomheden, der skaffer ordren. Men BigScience.dk kan åbne dørene og gøre vejen lettere. Denne vigtige kontrakt er også et eksempel på, at danske virksomheder med høj kvalitet og effektiv budgivning sagtens kan være konkurrencedygtige selv om ESO’s tildelingskriterie i denne opgave var Lowest Compliant Bid” tilføjer Søren Bang Korsholm, daværende ILO for ESO.

 

Foto: ITER/EJF Riche

Polyteknik

Nordjyske Polyteknik er leverandør til både CERN og ESO. I 2019 vandt virksomheden så en fireårig rammekontrakt med ITER på at udvikle et system til selvrensende spejle.“Der er stor fokus på udvikling af løsninger snarere end at levere det færdige produkt med det samme. Under vores fireårige rammekontrakt vil vi løbende modtage task orders fra ITER, som vi skal løse. Pt. er vi i gang med at udvikle nogle prototyper” siger René Bang Madsen, Head of Science Unit hos Polyteknik. Polyteknik har i mange år arbejdet systematisk med Big Science-leverancer i samarbejde med Bigscience.dk og har f.eks. renoveret og serviceret coateren til de store spejle på ESO’s E-ELT. Disse erfaringer i kombination med Polytekniksmangeårige kompetencer i at producere komponenter til komplekse PVD-systemer var medvirkende til, at de vandt rammekontrakten. “Det var primært vores ingeniørmæssige kompetencer, som lå til grund for, at vi vandt opgaven. Vi kan levere samlede systemer og er vant til at levere produkter med en stram deadline. Dertil kommer vores samarbejde med CERN og ESO – vi ved, hvad det kræver at være leverandør til Big Science-organisationerne” siger René Bang Madsen. For Polyteknik betød ITER-opgaven etablering af en scienceafdeling, som kun arbejder med Big Science-projekter.

 

Foto: East Metal 

East Metal

East Metal A/S i Esbjerg og deres fabrik i Nakskov kunne i 2017 tilføje ESS som en prominentkunde på listen over referencer. Protonaccelerationen ved ESS sker i en over 500 meter lang tunnel. Partikelstrømmen føres ind i en Target-station, hvor produktionen af neutroner sker, hvilket kræver strålingsbeskyttelse. Betonfundamentet og omgivende betonstrukturer til Target-stationen har gennemføringer, som derfor skal suppleres med stålafskærmningsmateriale. Første leverance fra East Metal var en ca. 75 tons tung stålskjoldskonstruktion til indlejring i betonfundamentet. Efterfølgende skulle East Metal fremstille og levere stålskjoldsmateriale til indlejring i betonvæggen. “Vi er beærede over at blive udvalgt som underleverandør til en del af Target-bygningen på et anlæg i denne størrelsesorden. Det er en anerkendelse at være bidragyder til et af verdens førende forskningsanlæg, der kan gøre en væsentlig forskel i den internationale forskning. Vi håber, at det kan være med til at understrege East Metals kapabilitet, og at det vil give os flere muligheder i dette specielle marked” udtalte Bent Juul Larsen, daværende CEO i East Metal-koncernen. Det var et møde i maj 2014 med Arne Jensen fra BigScience.dk på Vækstforum Sjællands vækstkonference, der fik East Metal til at se på Big Science som en markedsmulighed.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Richard B. Larsen

Richard B. Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3324
  • Mobil +45 4064 8929
  • E-mail rbl@di.dk

Relateret indhold