Anton Tiedt, Business Development – MakeImpact, Varan Pathmanathan, Stifter & Direktør – MakeImpact, Rasmus Elsborg-Jensen, Stifter og Direktør – Reflow og Asvini Rajarajan, Service Designer, MakeImpact på inspirationstur i San Francisco.

20.02.20 DIB Nyheder

Iværksætteres opfordring til alle: “Rejs ud og bliv inspireret”

Debat: På vores inspirationstur til San Fransisco og Silicon Valley blev vi stærkt grebet af, at tech økosystemet er drevet af hjælpsomhed. Til gengæld er amerikanerne ikke lige så grebet af den bæredygtige dagsorden, som Skandinavien. Kombinationen kan gøre Danmark til foregangsland for bæredygtighed, skriver iværksætterne Rasmus Elsborg-Jensen fra ReFlow og Varan Pathmanathan fra MakeImpact.

Klokken var ti minutter i lukketid hvad angår juleferien, da der poppede en mail ind fra Dansk Industri’s Founder og CEO netværk for digital startups. Den indeholdt en invitation til de sidste pladser på et innovationsprogram i Silicon Valley. 

Straks tog vi en beslutning om at takke ja. Muligheden kunne ikke være bedre i forhold til vores udviklingsstadie og behovet for læring og inspiration fra Tech Epicentret for innovation i verden. 

To måneder senere kom dagen så endelig, hvor vi hoppede i flyveren afsted mod San Francisco klar til at blive inspireret og udfordret.

Programmet indeholdt ikke kun oplæg af videnstunge repræsentanter fra “The Valley”. Vi skulle også deltage aktivt i én af verdens største startup konferencer samt præsentere og pitche for hardcore VC’s.

Hele vejen igennem var det en meget lærerig oplevelse og vi kan klart anbefale andre virksomheder - uanset hvilket stadie de er på - at tage afsted på et lignende program.

For os gav det både inspiration og gav os mulighed for også at flytte os på det personlige plan.

Især vil vi gerne fremhæve 3 overordnede highlights: 

Pay It Forward

Et af de ting, vi tog med hjem, var helt klart begrebet “PayItForward” - et begreb som driver hele tech økosystemet i San Francisco. 

Hvor vi andre steder i verden måske arbejder ud fra tesen “You scratch my back and I'll scratch yours”, er denne mentalitet helt omvendt og arbejder på devisen om, at hjælper du et andet menneske, vil dette andet menneske hjælpe en anden.  Det bidrager til hele økosystemet, og da det er så lille, kan man ikke overleve at fejle på den front. 

På anden dagen i programmet deltog de i StartupGrind 2020 konferencen, en af de største startup konferencer i USA, hvor både MakeImpact og ReFlow fik indhentet en masse inspiration fra de mange oplæg samt ved at besøge de mange startups ved deres respektive stande. 

Vi blev straks selv grebet af  “Pay It Forward” kulturen og stod hurtigt og rådgav andre startups på standene med vores viden og netværk uden at nødvendigvis at skulle have noget igen.

Læs også: 40 ting it-elever kan gøre for din virksomhed

Danmark skal være foregangsland for bæredygtighed  

Til gengæld var der generelt meget begrænset fokus på hele den bæredygtige dagsorden. Flere steder under opholdet blev vi spurgt til hvad “den fine nål” (læs: Verdensmålsnålen), vi havde på tøjet, repræsenterede.

Amerikanerne går selvfølgelig op i bæredygtighed. Men slet ikke i den grad, som vi i skandinavien ser på det som en gamechanger og forretningsmodel.

Den cirkulære økonomi er ikke driveren i “The Valley” og de metrics, som er de vigtigste her, er stadig hvor mange brugere, hvordan man kan tjene flest penge og ikke nødvendigvis på den mest bæredygtigste måde, som er til gavn for planeten.

Det står derfor meget klart for os, at Danmark skal være foregangsland for den bæredygtige udvikling i hele verden. Og vi skal hjælpe hinanden med at komme ud i verden og inspirere dér, hvor behovet er størst.

Måske er Danmark ved at være mættet af al den fokus på de 17 verdensmål og bæredygtighed. Derfor efterspørges der nu handling – og det kan for eksempel være at tage ud andre steder i verden og også drive denne agenda – for sammen løfter vi i flok.

Læs også: Iværksætter har skabt app til investering efter FN’s Verdensmål

Investorrejsen er for evigt: Udpeg en “Chief Funding Officer”

Endelig stod det - efter en række dialoger med mulige investorer og rådgivere fra programmet - klart for os, at de dage, hvor man søgte kapitalrejsning fra ide til produkt er talte.

Som startup/scale up eller som “etableret virksomhed” i “The Valley” er der intet tidspunkt for hvornår investor rejsen stopper. Dvs. at man som iværksættervirksomhed skal være opmærksom på, at rejsning af kapital bliver en kontinuerlig disciplin, som skal sikre en virksomheds overlevelse og eksistens mange år frem i tiden.

Det var en øjenåbner for os, hvor meget kapitalrejsning fylder i en virksomhed. Hvis ikke man som stifter af en virksomhed afsætter ressourcer til dette, vil man klart fejle. Vi anbefaler derfor, at man udpeger en “Chief Funding Officer” som udelukkende står for det uendelige arbejde, der handler om at skaffe kapital til virksomheden, så CEO’en kan fokusere på at styre virksomheden.

Læs også: Danske SMV’er får ny finansiering til innovation i Afrika

Opråb: Rejs ud og bliv inspireret - selv i en early stage! 

Med turen i bagagen kan vi ikke understrege nok, hvor vigtig den har været .Vi har fået mulighed for at se vores egne virksomheder fra en anden vinkel og blive inspireret til, hvordan man som early stage startup kan forme sin virksomhed efter fremtidens arbejdsform og marked.

MakeImpact optog under deltagelsen i programmet små korte videoer fra deres tur, som kan findes på deres YouTube kanal her.

Fakta

Et års gratis medlemskab for iværksættere

Som iværksættermedlem af Dansk Industri får du alt, hvad vi som Danmarks største erhvervsorganisation tilbyder vores medlemmer.

Uanset om du har brug for råd om personaleforhold, netværk med andre virksomhedsledere, interessevaretagelse på Christiansborg eller adgang til nye markeder – herhjemme eller i hele verden – kan DI hjælpe.

Vi giver dig også barselsfonden og en god pris på at holde møder i Industriens Hus i hjertet af København, hvis du har brug for det. Helt gratis det første år.

https://www.danskindustri.dk/bliv-medlem/

Nyhedsbrevet ”DI for iværksættere”

I nyhedsbrevet ”DI for iværksættere” bliver du inviteret til vores aktiviteter og kan læse om nye kapitalmuligheder, netværk, ny lovgivning m.v.

Tilmeld dig på: di.dk/iv-nyt

 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Sparre

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret indhold