”Jeg tror på, vi skal designe os ud af affald”
Klima-indspark: Direktør Sofie Arctander Paustian, Re-bag A/S er med i både Klimapartnerskabet for Handel og Vand, Affald og for Cirkulær Økonomi. Hun tror på, affalds-design, lang produkt-levetid og at ressourcer kan regenereres.
Hvad synes I om klimapartnerskaberne?
- Det er et seriøst anlagt projekt, som regeringen har sat i værk. Kun på den måde kan vi skabe reelle forandringer, der taler ind i den internationale dagsorden og SDG´ernes mål 17. Indtil nu er jeg altså ved rigtig godt mod, og jeg oplever at mine kolleger i partnerskaberne har samme indstilling.
Har I forslag til Klimapartnerskabet for handel?
- Vi er inviteret ind i to partnerskaber. Handel samt Vand, Affald og Cirkulær Økonomi. I begge partnerskaber er tilgangen, at vi skal lave nogle samlede løsninger, som går på tværs, og som også går ud over de danske grænser. Ellers vil vi konkurrere og arbejde ud fra rammer, som ikke kan sammenlignes og heller ikke måles. Vi kunne jo f.eks. gøre som shipping branchen gjorde det, da de aftalte at standardisere containeren.
- Jeg tror på, at vi skal designe os ud af affald, sørge for at vores produkter har en lang levetid, og at de ressourcer, vi vælger, kan regenereres og indgå i naturlige systemer. Altså bruge de tanker og modeller der ligger til grund for cirkulær økonomi (CØ). Jeg tror på, at CØ bliver en af grundstenene i vores fremadrettede arbejde med at begrænse CO2.
Hvor langt kan klimapartnerskabet nå inden februar/marts?
- Det er et godt spørgsmål, som jeg ikke tror nogen af os for alvor kan svare på, her midt i processen. I de partnerskaber jeg sidder i, har vi blot nået at have et møde indtil nu. Målet er jo, at vi skal give input på vores sektors reduktionsmuligheder, og hvad vi har brug for fra andre sektorer for at kunne nå vores målsætninger. Vi gør, hvad vi kan, for at levere på alle de parametre.
Hvad gør I selv for at begrænse CO2-udledningen?
- Vores firma er nærmest CO2 neutralt – altså på dansk jord. Det er vores produktioner i udlandet, der er problemet. Det har vi vidst længe, så helt tilbage i 2012 hjalp Force instituttet os med at udarbejde vores første LCA-analyser. Vi har et ret godt indblik i hvilke ressourcer, der har størst impact, og ud fra det anbefaler vi vores kunder de mest neutrale.
- For tiden arbejder vi på to større projekter, som handler om at udvikle henholdsvis et helt nyt convenience emballage-koncept, hvor ressourcen er væsentlig mere CO2-venlig end eksisterende produkter. Ligeledes arbejder vi på at skabe helt nye og 100 procent cirkulære pose-koncepter, som vi regner med at kunne lancere i løbet af 2020.
Har I evt. forslag/tiltag, der kan inspirere uden for Danmark?
- Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg lige nu, at vi skal lade os inspirere af hvad der foregår i udlandet.
Er der behov for, at regeringen ændrer loven for at gøre handelsvirksomhederne grønnere?
- Der er bestemt behov for at regeringen ændrer i lovgivningen for vores måde at handle på. Men det skal gøres klogt, med et blik til hvad der lovgives om globalt, og hvad der reelt batter i det store regnskab. Tredoblingen af klimaafgiften på poser - der blev besluttet under Finanslovsforhandlingerne og trådte i kraft pr. 1 januar 2020 - er en af de dumme og ugennemtænkte. Det duer ikke, at regeringen gør sig afhængig af en afgift - som de har gjort med bilerne. Afgifterne skal bruges til at udvikle grøn omstilling og ikke bare ryge i statskassens store dyb.
Følg klima hos DI
Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.