Danske eksportører skal være opmærksomme på, om deres eksportvarer er omfattet af de nye EU-regler for eksport af medicinsk udstyr og andre produkter.

Foto: DI
17.03.20 DIB Nyheder

Corona fører til nye EU-regler for eksport

Ny EU-regler, der skal sikre tilstrækkeligt med medicinsk udstyr til kampen mod corona, gør det nødvendigt for nogle danske eksportører at søge eksporttilladelser hos myndighederne – og selvom deres udstyr ikke er medicinsk udstyr kan de også blive ramt.

Kampen mod corona har fået EU til at gøre klar til at indføre nye regler, der gør det nødvendigt for eksportører af medicinsk beskyttelsesudstyr at søge tilladelse hos myndighederne, hvis udstyret skal eksporteres ud af EU.

Tiltaget sker for at sikre, at EU’s medlemsstater har tilstrækkeligt med medicinsk beskyttelsesudstyr, som eksempelvis ansigtsmasker. De toldkoder, som er omfattet af det forventede indgreb er imidlertid så brede, at de også dækker over andre produkter, eksempelvis åndedrætsværn til brug i forbindelse med spraymaling.

Seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri (DI) forklarer, at virksomheder, der eksporterer udstyr, der har de omfattede toldkoder, kan komme ud fra at skulle forklare myndighederne, at deres produkt ikke kan anvendes som medicinsk beskyttelsesudstyr.

- Virksomheder, som ikke eksporterer medicinsk beskyttelsesudstyr, skal være meget opmærksomme, for deres produkt kan godt ”dele” toldkode med udstyr, der anvendes til medicinsk beskyttelse, eksempelvis en beskyttelsesdragt, der anvendes til malerarbejde, eller beskyttelsesbriller til brug i industrien, siger Peter Bay Kirkegaard.

Læs også: International media paint a misleading picture of how COVID-19 affects Danish business

Eksport for milliarder er omfattet af nye regler

Ifølge Peter Bay Kirkegaard har Danmark en ret stor eksport af varer, der er omfattet af de nye regler. I 2019 eksporterede danske virksomeder samlet for 6,2 mia. kr. af de oplistede produkter, hvoraf 1,5 mia. kr. af denne eksport gik til lande uden for EU, hovedsageligt Norge, USA og Kina.

- Hvor meget af dette, der anvendes til medicinsk beskyttelse er svært at sige, men det er næppe det hele, siger han. 

Peter Bay Kirkegaard fortæller, at DI står klar til at hjælpe virksomhederne, og vejlede om hvordan de nye regler påvirker dem.

De nye regler fra EU, kan findes her. 

Af bilag 1 til reglerne fremgår de produkter og dertilhørende toldkoder, som er omfattet af ordningen. Når der ud for en toldkode står (f.eks. ex 9004 90 10) betyder det, at toldkoden omfatter varer, som ikke kun finder anvendelse til medicinsk beskyttelse. 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Bay Kirkegaard

Peter Bay Kirkegaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4685
  • Mobil +45 2311 9479
  • E-mail pbki@di.dk

Relateret indhold