Det er helt afgørende for den mentale sundhed på en arbejdsplads, hvordan ledere og medarbejdere samarbejder og kommunikerer, siger Jan Lorentzen, seniorchefkonsulent i DI.

Foto: Coloubox
22.04.20 DIB Nyheder

Coronakrisen kan sætte markante spor i danskernes psyke

Forskere vil lynundersøge, hvordan COVID-19-krisen påvirker arbejdsfællesskabet og den mentale sundhed i private virksomheder. DI vil hjælpe med at kommunikere resultater og gode råd fra forskningen.

Coronakrisen har ændret hverdagslivet for alle danskere. Ikke mindst på arbejdspladserne, hvor mange er blevet henvist til at arbejde hjemmefra, samtidig med at de skal passe deres børn. Andre sidder helt alene uden at se meget til andre mennesker, mens en tredje gruppe er mødt ind til en anderledes hverdag på arbejdspladsen.

I takt med at Danmark igen åbner op, vil tiltag mod smittespredning medføre store forandringer. Tilstanden har formentlig allerede sat sig varige spor i mange medarbejderes psyke, men konsekvenserne af den er i høj grad underbelyste.

- Det er i sagens natur helt ukendt land for både ledere og medarbejdere. Der er ingen tvivl om, at det giver både negative og positive effekter på den mentale sundhed, men vi mangler helt grundlæggende viden om, hvad det medfører, siger seniorchefkonsulent Jan Lorentzen, Dansk Industri (DI).

Læs også: Nu åbner gratis rådgivning – søg den!

Uanset hvad håber vi, at den viden og de redskaber vi udvikler i projektet kan få ledere og medarbejdere til at stå stærkere fremover – både i krisetid og i fredstid Malene Friis Andersen, forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Viden til kritiske situationer

Han glæder sig derfor over, at Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i et nyt forskningsprojekt med forsker Malene Friis Andersen i spidsen vil undersøge, hvordan COVID-19-krisen påvirker arbejdsfællesskabet, opgaveløsningen og den mentale sundhed hos ledere og medarbejdere i private virksomheder.

- Det er helt afgørende for den mentale sundhed på en arbejdsplads, hvordan ledere og medarbejdere samarbejder og kommunikerer. Ikke mindst i forhold til mentale helbredsproblemer. Derfor ser vi frem til, at forskningsprojektet kan give noget viden og nogle gode råd, som vi vil bidrage til at få kommunikeret ud til danske virksomheder, så snart det er muligt, siger Jan Lorentzen.

Læs også: Webinarer om de nye overenskomster

Brug for forsøgspersoner

Projektet vil både munde ud i ny viden om arbejdsfællesskabet i en ekstraordinær situation samt konkrete redskaber, som kan anvendes direkte på de danske arbejdspladser.

- Vi har brug for ny forskning, der kan gøre os klogere på, hvordan vi opretholder både trivsel og kvalificeret opgaveløsning. Vi ved jo af gode grunde ikke, hvor længe krisen vil vare, eller om der kommer en ny bølge senere på året. Men uanset hvad håber vi, at den viden og de redskaber vi udvikler i projektet kan få ledere og medarbejdere til at stå stærkere fremover – både i krisetid og i fredstid, siger Malene Friis Andersen.

Projektet vil gennem interviews med 50 ledere og 50 medarbejdere ansat i private virksomheder undersøge, hvordan ledere og medarbejderes mentale sundhed og opgaveløsning påvirkes under COVID-19-krisen.

- Er du leder eller medarbejder på en sådan arbejdsplads, og kan du afsætte ca. 45 minutter til et telefoninterview, vil vi blive yderst taknemmelige for, at du vil deltage. Og fordi COVID-19-krisen er en ekstraordinær situation, har vi brug for din hjælp lidt ekstraordinært hurtigt, siger Malene Friis Andersen.

Læs mere om Mental Sundhed og betydning af Arbejdsfællesskabet under COVID-19 krisen 

Fakta

 Mental Sundhed og betydning af Arbejdsfællesskabet under COVID-19 krisen 

Projektet muliggøres med støttet på 2,5 millioner kr. fra Velliv Foreningen.

Forskerne søger interviewpersoner fra private virksomheder med mellem 2 og 499 ansatte. 
Hvis du vil være med, så skriv gerne snarest muligt til forskningsgruppen på covid19@nfa.dk, så kan du høre mere om projektet. og vi kan finde et tidspunkt for et interview, der passer dig. Du garanteres fuld anonymitet. Det er frivilligt at deltage i interviewet, og du kan trække dig når som helst. 

Kriterierne for at kunne deltage i interviewet er: 
1) Du er medarbejder eller leder (med personaleansvar for medarbejdere) i en privat virksomhed med mellem 2 og 499 ansatte. 
2) Du er ikke afskediget eller hjemsendt. 

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jan Lorentzen

Jan Lorentzen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3632
  • Mobil +45 2328 5264
  • E-mail jlo@di.dk

Relateret indhold