09.07.20 DIB Nyheder

DI: For tidligt at ånde lettet op efter eksportfremgang

Selvom majs eksporttal umiddelbart varsler lysere tider, ser fremtiden stadig sort ud for dansk eksport. Efterspørgslen fra vores eksportmarkeder er i bund, og ordrebøgerne i virksomhederne er tæt på tomme. Det vil tage årevis, før vi er tilbage på sporet, vurderer DI’s cheføkonom, Allan Sørensen.

Dansk eksport steg med 3,3 pct. i maj. Eksporten er dog faldet med 7,6 procent over de seneste tre måneder. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er for tidligt at ånde lettet op efter eksportfremgangen i maj. De positive eksporttal betyder forhåbentlig, at eksportnedturen ikke bliver så dyb som frygtet, men de trængte tider er desværre ikke ovre endnu. Virksomhedernes eksportordrer ligger i juni på det laveste niveau i 10 år, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Alle vores store eksportmarkeder er ramt af den dybeste krise i mands minde. Vi skal formentlig frem til 2022, før efterspørgslen er tilbage på samme niveau som før coronakrisen, siger Allan Sørensen.

- Der bliver langsomt åbnet mere og mere op i udlandet, men selv om alle restriktioner fjernes, så er efterspørgslen fra udlandet stadig stærkt svækket, siger Allan Sørensen.

- Stigende smittetal truer med at slå genopretningen i stykker, inden den for alvor er gået i gang. I USA, Storbritannien, Spanien og Australien kæmper de fortsat med høje smittetal. Flere steder bliver der indført nye restriktioner, og det vil få den økonomiske genopretning til at trække ud, siger Allan Sørensen.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold