07.09.20 DIB Nyheder

Genopretning for industriproduktionen er gået i stå

Virksomhedernes produktion faldt i juli. Til gengæld ser det ud til, at eksporten er på vej op efter at have ramt bunden i april

Industrivirksomhedernes produktion faldt med 5,6 procent i juli, viser tal fra Danmarks Statistik. Der var ellers positive tegn at spore for industrivirksomhederne i juni, hvor produktionen gik frem med 4 procent. 

- Det er overraskende, at det er medicinalindustrien, der trækker produktionen ned. Medicinalindustrien har hidtil været en stødpude for industriproduktionen. Vi skal dog ikke drage for hastige konklusioner på den baggrund, da produktionen i medicinalindustrien er præget af få store virksomheder, så faldet kan være trukket af en enkelt virksomhed,  siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

- Coronakrisen er en bjergetape med uforudsigelige vejrforhold for danske industrivirksomheder. I juni var industriproduktionen kommet op over en hård bjergtop og var begyndt på en tiltrængt nedkørsel. Nedkørslen er nu slut, tempoet er i bund, det går opad igen, og en tæt usikkerhedståge gør, at virksomhederne ikke aner ved, hvad der venter forude, siger Morten Granzau.

- Indkøbscheferne i de lande, vi handler med , er mere positive end for et par måneder siden, og det er tiltrængt godt nyt. Vi håber, at det kan være med til at sætte skub i industriproduktionen, siger Morten Granzau.

Eksportomsætningen i industrien var i april på det laveste niveau i over tre år. I maj og juni blev industrivirksomhedernes salg til udlandet en smule forbedret. I juli steg eksporten med 0,2 procent. Virksomhederne er tilbageholdende med at investere, og begrænsede muligheder for kundebesøg på tværs af landegrænser kan gøre det svært for industrivirksomhederne at kickstarte deres eksportomsætning igen.

- Det er en meget svær tid at være eksportvirksomhed. Usikkerhed om coronapandemien gør det vanskeligt for virksomhederne at spå om, hvad  de kommende måneder vil byde på. Vi er især nervøse for de stigende smittetal, som vi har set på flere europæiske markeder. Hvis landene lukker ned igen, vil det være yderligere gift for mange eksportvirksomheder, siger Morten Granzau. 

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold