"Jeg håber, at sammenlægningen kan være med til at sætte gang i en tæt dialog med Dansk Byggeri, så vi sammen kan arbejde for at gøre processerne på byggepladserne mere effektive, siger Andreas Christensen, direktør i Egernsund Wienerberger.

Foto: Timo Battefeld
17.09.20 DIB Nyheder

”Mursten kræver fingerspitzgefühl”

Murstensproduktionen hos Skandinaviens største teglproducent styres primært af robotter. Men det er svært at finde medarbejdere. Det kræver nemlig ”fingerspitzgefûhl”, siger direktør Andreas Christensen.

”Jeg er grundlæggende stolt af, at vi producerer et produkt, som du kan lave en bygning af, der så kan stå i flere hundrede år og patinere med ynde. I modsætning til mange andre materialer, så kulminerer muret byggeri ikke æstetisk den dag, det bliver opført. Og i øvrigt kan man ’demontere’ murstenene og bruge dem til en ny bygning, som igen kan stå i flere hundrede år. Så det er lige før, murstensproduktion er en evighedsmaskine.”

Andreas Christensen har en passion for mursten. Han er direktør i Skandinaviens største teglvirksomhed, Egernsund Wienerberger, der så dagens lys den 7. november 2019, hvor Egernsund Tegl slog sig sammen med teglvirksomheden Wienerberger. Hver for sig har murstensproducenterne mange år på bagen. Egernsund Tegl kunne sidste år fejre 125 års jubilæum og Wienerberger 200 års jubilæum. De to virksomheder har slået sig sammen for at ruste sig til fremtidens krav om bæredygtighed.

- Byggebranchen kommer til at agere på en hel anden måde i fremtiden på grund af agendaen med bæredygtighed, klima, CO2 og cirkulær økonomi. Derfor var det logisk at slå os sammen. Jeg har en idé om, at hvis du skal kunne håndtere krav til bæredygtighed i fremtiden og samtidig være konkurrencedygtig, så kræver det en vis størrelse, fortæller Andreas Christensen.

Læs også: Byggeriets omsætning holdt skansen i sommeren 2020

Det er meget vanskeligt at få den arbejdskraft, der er brug for. Man skal have ”fingerspitzgefûhl”, og det er altså ikke noget, du kan læse på universitetet. Andreas Christensen, direktør i Egernsund Wienerberger

Følger sin egen grønne drejebog  

Teglvirksomheden Egernsund Wienerberger ligger ikke på den lade side, når det handler om at tage ansvar for en bæredygtig fremtid.

- Vi har et mål om at gøre vores produktion CO2 neutral, og derfor har vi lavet vores egen grønne drejebog. I disse dage lancerer vi en ny miljøvenlig mursten, LESS, der minimerer råstofforbruget med 10 % og reducerer CO2-udledningen med cirka 20 %, lyder det entusiastisk fra Andreas Christensen.

Den miljøvenlige mursten har tre små huller og har ellers nøjagtig samme mål og udseende som en almindelig mursten. De tre huller reducerer forbruget af råmateriale, men uden at man går på kompromis med hverken kvalitet eller æstetik. Samtidig vejer den mindre end en almindelig mursten, så det vil også bidrage til et bedre arbejdsmiljø for mureren. 

-Med lanceringen af den nye mursten har vi taget første skridt i en bæredygtig retning. Vi må bare erkende, at vores branche er en del af udfordringen, når det kommer til klimaet, og derfor skal vi også være en del af løsningen, siger Anders Christensen.

Læs også: Regeringen og Danmarks største CO2-udleder indgår aftale

Robotter og håndværkere med sans for faget

Teglbranchen har over de seneste år gennemgået en enorm teknologisk udvikling.

- Vi er gået fra, at murstensproduktion var et hårdt fysisk arbejde til at have en produktion, der i høj grad styres af robotter. Vi har næsten ingen ansatte og produktionen kører i døgndrift, forklarer Andreas Christensen. Men robotterne har ikke gjort de dygtige håndværkere overflødige, understreger han.

- Det er faktisk svært at lave mursten. Hele processen består i at grave naturproduktet op af jorden, ælte det, forme det, tørre det og brænde det. Og det er bestemt ikke alle, der eksempelvis har evnen til at stikke en finger i leret og mærke, om konsistensen er i orden, siger den garvede murstensproducent.

 - Det er meget vanskeligt at få den arbejdskraft, der er brug for. Man skal have ”fingerspitzgefûhl”, og det er altså ikke noget, du kan læse på universitetet. Dem, der har det, er guld værd – for murstensproduktion ER et håndværk. Og det at have kendskab til produktet og viden om hele produktionsprocessen er vigtigt – selvom man kan få al den teknologi, man vil.

Læs også: Byggeriformand: ”Mine problemer har de andre også” 

Nu er Dansk Byggeri og Dansk Industri jo blevet lagt sammen. Hvilke tanker gør du dig om det?

 

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi har meget samarbejde med Dansk Byggeri’s medlemmer, for det er jo dem, der står på byggepladsen og ”monterer” vores produkter, så vi har et vist skæbnefællesskab. Jeg ser for mig, at vi kommer i meget tættere og bedre kontakt med hinanden, når vi kommer under samme tag, lyder det fra Andreas Christensen.

-Og jeg håber, at sammenlægningen kan være med til at sætte gang i en tæt dialog med Dansk Byggeri, så vi sammen kan arbejde for at gøre processerne på byggepladserne mere effektive. Hvis ikke vi får optimeret processerne, så bliver vi udkonkurreret på sigt.

 

Hvordan bruger I hos Egernsund Wienerberger selv Dansk Industri?

-Vi bruger Dansk Industri meget, når vi har brug for sparring omkring vores aktuelle processer omkring bæredygtighed  - både når vi taler om energi, CO2 og råstofindvinding. Og også i forhold til personalemæssige spørgsmål har vi gavn af Dansk Industri, fortæller Andreas Chrisensen.  

 Ud over at være medlem af Dansk industri, er Egernsund Wienerberger medlem af deres egen brancheorganisation, Danske Tegl, hvor Andreas Christensen sidder som bestyrelsesformand.

- Danske Tegl er også en del af Dansk Industri, og det er en kæmpe fordel for os, at vi kan trække på eksperter derfra. Jeg vil vove at påstå, at hvis vi ikke havde været en del af Dansk Industri, så havde det været for håbløst at drive Danske Tegl – for vi er trods alt en lille brancheorganisation.

 

Hvad er din anbefaling til Dansk Byggeris medlemmer, nu når de er en del af Dansk Industri?

-Jeg vil sige, at man bliver hørt og der bliver taget notits af det, man siger - men det kræver selvfølgelig, at man gør opmærksom på sig selv. Det er jeg for øvrigt ikke et sekund i tvivl om, at Dansk Byggeris medlemmer nok skal gøre. Og så skal man selvfølgelig gøre brug af al den ekspertviden, der samlet set er i Dansk Industri. Den er allerede en stor hjælp for os i hverdagen, siger Anders Christensen.

Læs også: Tømrermester: Min type virksomhed er ved at uddø 

Fakta

Egernsund Wienerberger A/S

Anders Christensen er direktør i Egernsund Wienerberger A/S, der er en sammenlægning af Egernsund Tegl og Wienerberger og er Nordens største teglleverandør med omkring 300 ansatte og 750 mio. kr. i omsætning. Selskabet har produktion og handelsselskaber i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold