Virksomhederne har taget et kæmpestort medansvar for Danmark ved at bruge lønkompensationsordningen, mener Dansk Industris adm. dir. Lars Sandahl Sørensen

DI
10.09.20 DIB Nyheder

Sandahl: Virksomheder skylder ikke tilbagebetaling af hjælpepakker

Det er al ære værd, at nogle virksomheder betaler dele af hjælpepakker tilbage. Men DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen advarer kraftigt mod at møde virksomheder med generelle forventninger om tilbagebetaling.

Over en kvart million danskere har under coronakrisen været hjemsendt med løn under den såkaldte lønkompensationsordning. Det har kostet både staten og de private virksomheder milliarder af kroner. 

I de seneste dage har en række virksomheder valgt at tilbagebetale staten den lønkompensation, som har været med til at dække en del af virksomhedernes lønudgifter til hjemsendte medarbejdere. ifølge Dansk Industris (DI) topchef Lars Sandahl Sørensen er det ”al ære værd”, men det er vigtigt, at det ikke bliver et generelt krav.

- Jeg vil kraftigt advare imod, hvis andre virksomheder generelt skal mødes med en forventning om, at de ”skylder” og skal betale tilbage. Lige så lidt, som medarbejderne, som har fået reddet deres job, skal betale tilbage, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Virksomhedernes udgifter til lønkompensation

Virksomheder fortjener anerkendelse

Han understreger, at lønkompensationsordningen har spillet en afgørende rolle i at sikre danske job gennem krisen.

- Over 250.000 danske arbejdspladser har været omfattet af lønkompensationsordningen, så ordningen har i dén grad været afgørende for at undgå massive afskedigelser og tab af job midt i den værste økonomiske krise i nyere tid. Virksomhederne har taget et kæmpestort medansvar for Danmark ved at bruge den ordning, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han påpeger, at virksomhederne har sendt medarbejderne hjem og har betalt løn for at undgå at fyre.

- Alle virksomheder, der har brugt lønkompensationsordningen til at holde folk i job, fortjener anerkendelse. De har taget et ansvar – og for mange har det været dyrt. Rigtig dyrt, siger direktøren.

Han mener, at det kan få en afskrækkende effekt, hvis virksomhederne klandres.

- Hvis virksomhederne nu bliver udskammet for at have brugt ordningerne, risikerer vi, at de holder sig fra at bruge lignende hjælpeordninger i fremtiden. Det vil hive tæppet væk under de løsninger, som har været helt centrale for, at Danmark er komme så relativt godt gennem krisen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold