- Helt grundlæggende handler det om, hvordan vi kan spare på energien i EU. Vi skal være mere effektive og bruge energien bedre, siger Niels Fuglsang, der er blevet valgt til at være rapporteur på energieffektiviseringsdirektivet (EED) og derfor skal skabe fælles fodslag i parlamentet om vejen frem.

11.11.21 DIB Nyheder

Danske politikere skal spille nøglerolle i EU’s afgørende plan for energieffektiviseringer

De danske MEP’ere Niels Fuglsang (S) og Pernille Weiss (K) skal være henholdsvis rapporteur og shadow rapporteur i arbejdet med en af hjørnestenene i EU’s grønne omstilling – planen for energieffektiviseringer.

Hvor og hvordan skal der sættes ind, så EU’s medlemslande i fremtiden bruger mindre energi og gør det på den mest effektive måde? Det er ét af de store spørgsmål i den grønne omstilling, som Europa-Parlamentet i de kommende måneder skal finde ud af. I spidsen for arbejdet står de to danske MEP’ere Niels Fuglsang (S) og Pernille Weiss (K).

- Helt grundlæggende handler det om, hvordan vi kan spare på energien i EU. Vi skal være mere effektive og bruge energien bedre, siger Niels Fuglsang, der er blevet valgt til at være rapporteur på energieffektiviseringsdirektivet (EED) og derfor skal skabe fælles fodslag i parlamentet om vejen frem.

- Det er et spændende stykke arbejde og en stor ære. Jeg er virkelig glad for at have fået posten. Arbejdet bliver utrolig vigtigt både fra et klimamæssigt hensyn og for erhvervslivet, siger han.

Og for at det ikke skal være nok, så har en anden dansk MEP’er, Pernille Weiss (K), fået posten som shadow rapporteur – vel at mærke for den største gruppe i parlamentet EPP.

- Det er med en enorm slagkraft, at jeg vil sætte mit præg på arbejdet med at få revideret energieffektiviseringsdirektivet. Vi skal have gjort Europas økonomi større og stærkere ved at gå til arbejdet på en klog måde. Dansk erhvervsliv har alle løsningerne, siger Pernille Weiss.

Weiss: Tag ejerskab over energieffektiviseringer

Ifølge Pernille Weiss har direktivet i mange år fået en lidt stedmoderlig behandling. Men det skal være slut nu. Weiss vil have alle i parlamentet til at tage ejerskab til direktivet.

- Jo hurtigere vi kommer i gang med energieffektivitiseringerne, desto mere kan vi holde energipriserne i ro og få nedbragt vores energiforbrug, siger den danske parlamentariker med henvisning til en udbredte bekymring og diskussion om energiprisernes himmelflugt, som blandt andet fandt sted under det seneste EU-topmøde blandt regeringscheferne.

Pernille Weiss mener, det er vigtigt, at revideringerne af direktivet sker på en måde, så det ikke går ud over Europas og virksomheders konkurrencekraft.

- Vores eneste ”claim to fame” er, at vi er de klogeste og de bedste på klimasiden i verden, siger hun.

Læs også: Elpriserne i himmelflugt: 286.000 virksomheder rammes nu og her

Fuglsang: Danmark har vist vejen

Niels Fuglsang (S) vil i sit arbejde som rapporteur arbejde for at få nogle mere ambitiøse mål for arbejdet.

- Kommissionen har spillet ud med, at de gerne ser en besparelse på energiforbruget på ni procent fra 2020 til 2030. Jeg vil gerne gøre det mere ambitiøst, siger Niels Fuglsang.

Han mener, at det vil komme danske virksomheder til gavn, hvis målene bliver ambitiøse.

- Vi har en række verdensførende virksomheder indenfor energieffektivitet i Danmark, så vi har en stor interesse – også for klimaet skyld – i at være så ambitiøse som overhovedet muligt, siger Niels Fuglsang og tilføjer:

- Siden 1980’erne er vores økonomi i Danmark blevet dobbelt så stor – vel at mærke uden energiforbruget er vokset. Det viser, at det godt kan lade sig gøre at have fremgang i økonomien og bliver mere energieffektive på samme tid.

Arbejdet med en revidering af energieffektiviseringsdirektivet begynder nu, men forventes først afsluttet i parlamentet i 2022, fortæller Niels Fuglsang.

Læs også: Rekordhøje elpriser koster industrivirksomheder tocifrede millionbeløb

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

 

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold