30.11.21 DIB Nyheder

DI: Boligmarkedet er tæt på at være normaliseret

Priserne på boliger stiger fortsat, men det går væsentligt langsommere end under nedlukningen tidligere på året.

Priserne på lejligheder, enfamiliehuse og sommerhuse er steget i tredje kvartal, men prisstigningerne er lavere end i de foregående måneder og kvartaler, viser den månedlige ejendomssalgsstatistik fra Danmarks Statistik.

- Boligmarkedet er tæt på at være helt normaliseret ovenpå de ekstraordinære ubalancer, der opstod under coronanedlukningerne. Og selv den aktuelle opblussen af pandemien vil kun vise sig som krusninger på overfladen af boligmarkedet, siger DI’s boligøkonom Bo Sandberg.

- Den fremrykning af bolighandler og overinvestering i boligforbedringer, vi så fra sommeren 2020 til sommeren 2021, havde så voldsom en karakter, at den kun sker én gang, siger Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik var årsstigningen i handelsprisen på ejerlejligheder 9,5 procent i 3. kvartal 2021 og for enfamiliehuse på 9,8 procent.

- For alle boligkategorier er prisstigningen i 3. kvartal lavere end i de foregående måneder og kvartaler. Og det er ikke en særlig kontroversiel spådom nu at erklære de tocifrede årlige procentstigninger på parcelhuse og ejerlejligheder for døde og borte – vel at mærke, når vi taler om det samlede landsgennemsnit, siger Bo Sandberg.

- Der er til gengæld træghed i statistikken på den mest volatile del af boligmarkedet - nemlig sommerhusene. Her faldt den årlige prisudvikling fra +19,3 % i 2. kvartal 2021 til +15,3 % i 3. kvartal. Det pudsige er dog, at netop for fritidshusene er der som det eneste element af boligmarkedet tale om decidere prisfald i måned-til-måned-opgørelsen af handelspriserne. Det varer dog stadig lidt endnu før den tendens for alvor kan ses i årsstigningstakten, siger Bo Sandberg.

- I løbet af de kommende ca. 1½ år vil det vise sig, hvordan de kommende boligskatter påvirker prisdannelsen, før de træder i kraft. Det bliver også spændende at se, om den seneste boligaftale for alvor rykker ved det stigende behov for små boliger til singler, studerende og seniorer ikke mindst i hovedstaden, siger skatte- og boligøkonom Bo Sandberg, DI.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail BSA@di.dk

Relateret indhold