"Jeg synes egentlig, det er både ret og rimeligt at vi forventer af virksomhederne, at de kan overholde helt almindelige spilleregler, der både gælder under pandemien og i mere normale tilstande, siger skatteminister Morten Bødskov.

Foto: Skatteministeriet
09.12.21 DIB Nyheder

Bødskov vil tage politisk drøftelse om betingelser for coronalån

Skatteminister Morten Bødskov mener, det er ”ret og rimeligt”, at virksomheder skal overholde spilleregler for coronalån. Men vil tage drøftelse med Folketingets partier efter sager om dyre fodfejl.

Godt 51.000 danske virksomheder har ifølge skatteminister Morten Bødskov fået coronahjælp med rentefrie lån. Mere end 107.000 lån har kunnet godkendes inden for 12 bankdage.

- Det har efter min bedste overbevisning bidraget til at holde hånden under dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser. Dansk erhvervsliv er foreløbig kommet godt igennem coronakrisen, der er udsigt til solid vækst i de kommende år og beskæftigelsen er rekordhøj.

Sådan siger Morten Bødskov i et svar på en henvendelse fra redaktionen, der knytter sig til sager om, at virksomheder enten ikke har kunnet få lån på grund af ti år gamle bagatelsager. Eller har skullet strakstilbagebetale lån på grund af mindre fejl i lovpligtige indberetninger.

Det sidste er beskrevet i artiklen Glemte 0-indberetning og skal straksbetale to millioner kr. lån tilbage, mens det første er dækket i en artikel fra Berlingske Tidende.

Læs også: Skattestyrelsen rykker for indberetninger for moms og a-skat – fodfejl kan koste coronalån

Betingelser følger med

Morten Bødskov påpeger samtidig, at der også må følge nogle betingelser med et rentefrit lån fra staten.

- En af de betingelser er, at virksomhederne har orden i deres indberetninger både ved anmodning om lånet og i lånets løbetid. Ellers opsiges lånet. Jeg synes egentlig det er både ret og rimeligt at vi forventer af virksomhederne, at de kan overholde disse helt almindelige spilleregler, der både gælder under pandemien og i mere normale tilstande. Når det er sagt, er jeg selvfølgelig indstillet på at tage en dialog med de politiske partier om sagen, siger Morten Bødskov.

I Dansk Industri (DI) mener skattepolitisk chef Jacob Bræstrup dog, at ministeren med dette svar overser, at straffen skal stå mål med forseelsen.

- Vi taler om forseelser, som under normale omstændigheder udløser en mindre bøde på nogle hundrede kroner. Men fordi vi har haft en politisk dikteret nedlukning af samfundet, og disse virksomheder har haft behov for et lån for at holde sig flydende, så forhøjer man denne bøde fuldstændig ude af proportioner.

Han påpeger, at krav om tilbagebetaling eller manglende adgang til lån kan betyde, at virksomheder må dreje nøglen om.

- Det er altså det stik modsatte af det, der var formålet, da man politisk indførte lånene. Det er der intet ret og rimeligt over. Virksomhederne skal selvfølgelig overholde spillereglerne. Men på den anden side må de forvente, at dem der laver spillereglerne, tænker sig om, siger Jacob Bræstrup.

Læs også: Glemte 0-indberetning og skal straksbetale to millioner kr. lån tilbage

Tænk at være medarbejder der sætter kryds forkert

Hos de konservative ser skatteordfører Mona Juul frem til drøftelser med skatteministeren, og hun har desuden stillet spørgsmål til ministeren om sagen "for det tilfælde, at han skulle glemme det.". 

- Det er helt urimelige betingelser for virksomhederne. Tænk at være den medarbejder, der er kommet til at sætte krydset det forkerte sted i en indberetning. Det kan vi ikke byde nogen, siger Mona Juul. 

Hun forventer, at betingelserne vil blive gennemgået også i de kommende specificeringer af nye coronakompensationer. 

Det samme gør skatteordfører Louise Schack Elholm fra V. Hun har fulgt med i de sager, der er kommet frem om virksomheder, der enten ikke har kunnet få lån eller er blevet bedt om at tilbagebetale. 

- Det ser fuldkommen håbløst ud, og vi vil forfølge sagen i den kommende tid. I første omgang vil vi se nærmere på de 2.500 lån, der er blevet opsagt og også derigennem vurdere, hvordan lovgivningen kan justeres, siger  Louise Schack Elholm.

Læs også: DI: Alle ramte virksomheder skal have kompensation

Fakta

Skatteministeriet oplyser

Skatteministeriet oplyser, at der er gennemført en række yderlige kommunikationsinitiativer for at hjælpe virksomhederne med at huske indberetningsfristerne.

Skattestyrelsen oplyser, at der er gennemført en ringekampagne, hvor en del af virksomhederne med coronalån, som manglede at indberette, blev ringet op og påmindet om at huske at indberette for at kunne beholde lånene.

Ift. antallet af virksomheder, der hos Skattestyrelsen ikke er registreret med en mailadresse og derfor ikke kan modtage påmindelser om at huske indberetningsfristen, oplyser Skattestyrelsen, at en udsøgning fra november 2021 viste, at omkring 90 pct. af virksomhederne med en skattepligt, der kan blive foreløbigt fastsat, er registreret med en mailadresse i Skattestyrelsens systemer.

Man kan læse mere om betingelserne for at beholde lånet(ene) på skat.dk/corona, ligesom spørgsmål telefonisk kan rettes til Skattestyrelsen på 72 22 12 39. Her kan du fra Skat.dk: Få en mail op til dine frister

 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lene Nielsen

Lene Nielsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3563
  • Mobil +45 2949 4402
  • E-mail lni@di.dk

Relateret indhold