Vinterens nedlukning af Danmark har sparket alt håb om et hurtig opsving i økonomien til hjørne, viser ny DI-prognose.

16.02.21 DIB Nyheder

Nedturen fortsætter: Corona står nu til at koste 2½ års vækst

Dansk økonomi er ramt så hårdt af corona, at økonomien først i midten af 2022 har indhentet den tabte vækst. Det forudser Dansk Industri i sin ny prognose. En pragmatisk og konstruktiv tilgang til genåbning af Danmark er afgørende, hvis krisen ikke skal koste endnu flere job og vækst, påpeger DI.

Glem alt om en V-formet udvikling i økonomien. Med vinterens nedlukning af Danmark er vi nu desværre i gang med w-forløb, hvor virksomhederne oplever ny tilbagegang i aktiviteten. Og vi skal helt frem til sommeren 2022, før dansk økonomi igen er tilbage til på niveau med, hvad den var, da corona ramte verden. Sådan lyder den triste konklusion i Dansk Industris (DI) nye prognose for økonomien

- Vinterens nedlukning af Danmark har sparket alt håb om et hurtig opsving i økonomien til hjørne. Skal nedturen ikke få yderligere konsekvenser for danskernes job og væksten i landet, så skal vi have gang i genåbning snarest, siger underdirektør Morten Granzau Nielsen, DI.

Læs DI prognose: Nedlukning fører til ny nedtur

Mest muligt skal åbnes hurtigst muligt

Han peger på at DI har fremlagt en genåbningsplan med fire konkrete og aktuelle pejlemærker. Blandt andet en fleksibel og målrettet teststrategi, en massetest af alle over 10 år, der ikke er vaccineret, et coronapas og pragmatisme, så restriktioner fjernes, hvor de ikke giver mening. Planen kan ifølge DI sætte skub i genåbningen og skabe gennemsigtighed, så alle er klar, når smittetallene er i et niveau, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt med en genåbning.

- Vi er optagede af, at mest muligt kan åbne hurtigst muligt, men også at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, så vi ikke sætter den positive smitteudvikling over styr eller mindsker vores bekæmpelse af coronapandemien, siger Morten Granzau Nielsen.

Læs også: DI: Danmark skal senest være genåbnet helt når +50årige er vaccineret

Meget usikker fremgang

I DI’s prognose forventes økonomien at vokse med 1,5 procent i år og 2,8 procent til næste år, men det kommer vel at mærke efter et fald i økonomien på 3,7 procent i 2020.

Tilmed er fremgangen i økonomien ifølge prognosen meget usikker. Hvis vaccinerne forsinkes, eller vi rammes af nye mutationer af coronavirussen, som vaccinerne ikke virker imod, så kan lempelserne af restriktionerne blive udskudt, og der kan gå endnu længere tid inden, at vi kan genrejse væksten i økonomien.

- Genopretningen af økonomien er i høj grad afhængig af, at Danmark og vores eksportmarkeder bliver genåbnet. Er det ikke tilfældet, så ser det virkelig sort ud for mange danske virksomheder og deres ansatte, siger Morten Granzau Nielsen.  

Han tilføjer:

- Det er også derfor, vi DI i lang tid har arbejdet for at få genåbnet mest muligt af økonomien, så snart det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Vi skal være konstruktive og pragmatiske i vores kamp mod corona. Og erfaringerne fra sidste sommer er heldigvis gode i forhold til, hvor hurtigt der kan komme gang i den hjemlige aktivitet, når først restriktionerne lempes og fjernes helt.

Læs også: DI: Fem konkrete områder kan genåbnes nu

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold