Birthe Tofting har været en af de drivende kræfter bag udviklingen af en ny forretningsstrategi i EV Metalværk, hvor Kaj Thomsen er bestyrelsesformand.

Fotos EV Metalværk
31.03.21 DIB Nyheder

Database sikrede ejerleder gylden bestyrelsesprofil

Kaj Thomsen, bestyrelsesformand i EV Metalværk, fandt Birthe Toftings bestyrelsesprofil i Dansk Industris ”Women on Board”-database. Det har han ikke fortrudt.

Da Kaj Thomsen og resten af den familieejede virksomhed EV Metalværk i 2005 stod over for et generationsskifte, var det med ønsket om samtidig at tænke nyt.

Virksomheden havde ageret i et såkaldt red ocean længe.

- Vi var meget stærke på produktionseffektivitet og forsøgte hele tiden at konkurrere på prisen, siger Kaj Thomsen, bestyrelsesformand i EV Metalværk.

Virksomheden oplevede et behov for at ændre strategi, og i den forbindelse begyndte Kaj Thomsen at kigge efter eksterne bestyrelsesmedlemmer.

- Det kunne være interessant at finde en kvinde, men vi lagde vægt på, at det skulle være den bedste uanset køn. Det var vigtigt for os at finde en, der kunne dække marketing, afsætning og salgsledelse, som var der, hvor vi var svagest, siger Kaj Thomsen.

Kvindelig akademiker møder familieejet produktionsvirksomhed

Da Birthe Tofting, salgs- og marketingdirektør i virksomheden VOLA blev kontaktet af Kaj Thomsen, var det i første omgang for at drikke en kop kaffe og tale løst om samarbejdsmuligheder.

Kaj Thomsen havde fundet Birthe Toftings bestyrelsesprofil i Dansk Industris ”Women on Board”-database, og han mente, at hun på papiret passede rigtig godt til posten i EV Metalværk.

- Hun havde beskrevet, at hun arbejdede med salgsledelse og strategisk salg. Hun var klart den, der passede bedst, siger Kaj Thomsen.

Birthe Tofting skulle dog lige ses an, inden den familieejede produktionsvirksomhed ville kaste sig ud i et længerevarende samarbejde.

- Jeg blev nok inviteret til den kop kaffe, så de lige kunne se, hvad jeg var for en, siger Birthe Tofting.

- De havde jo nok tænkt, at så kom jeg – sådan en højtuddannet kvinde fra Aarhus – og så viste det sig, at jeg jo faktisk vidste en del om produktion og maskiner, siger Birthe Tofting.

Læs også: Le Gammeltoft - bestyrelsesarbejdet inspirerer mig

Hvis jeg ikke synes, at diversitet var en vigtig faktor, ville jeg jo være en dårlig ejerleder. Kaj Thomsen, bestyrelsesformand i EV Metalværk

Erfaringer fra større virksomhed: Et ideelt match

Det viste sig hurtigt, at Birthe Tofting var et rigtig godt match til bestyrelsen i EV Metalværk. I 2007 begyndte hun som medlem af bestyrelsen, og har været der lige siden.

I den tid har produktionsvirksomheden fra Ringkøbing rykket sig en hel del, hvilket Birthe Tofting også har været med til at skabe grobund for.

- Birthe kom jo med nogle ledelsesværktøjer, vi ikke kendte. Hun har erfaring fra en større virksomhed, som vi kunne spejle os i og lære af, siger Kaj Thomsen.

Birthe Tofting oplever, at det er givende at bidrage med sine erfaringer i en ny kontekst og følge med i EV Metalværks udviklingsproces.

- Jeg føler, at jeg kan dele ud af min viden og åbne deres øjne for nogle nye muligheder. Samtidig giver bestyrelsesarbejdet mig også et nyt syn på min egen virksomhed og inspirerer mig til at gå hjem i VOLA og reflektere over vores proces der, siger Birthe Tofting.

Læs også: Kjersti Lund - mangfoldighed er fundamentet for at skabe succesfulde virksomheder

Fra red ocean og underleverandør til blue ocean og innovation


Birthe Tofting var en af de drivende kræfter bag udviklingen af en ny forretningsstrategi i EV Metalværk. Virksomheden skulle bevæge sig fra et såkaldt red ocean, hvor det vigtigste konkurrenceparameter er prisen til i dag at befinde sig i et udpræget blue ocean, hvor der er større fokus på innovation og udvikling af konkrete løsninger i samarbejde med kunderne.

- Inspireret af Birthe tog vi mere fat i det strategiske blue ocean-marked. Vi har efterhånden udviklet en del produkter, som ikke alle kan lave. På den måde fik vi fat i offshore-markedet og senere hydrogen-markedet og satsede en del penge på at ansætte ingeniører og købe flere maskiner ind, siger Kaj Thomsen.

Diversitet er vigtigt i SMV’erne

Ifølge Kaj Thomsen er diversitet i bestyrelseslokalet med til at skabe bedre løsninger, fordi man får en bredere vifte af synspunkter og perspektiver ind i sin virksomhed.

- Hvis jeg ikke synes, at diversitet var en vigtig faktor, ville jeg jo være en dårlig ejerleder. Det er vigtigt, for i en SMV som os, bliver vi nødt til hele tiden at få de rigtige idéer. Og der giver det bare mening at få nye perspektiver ind, siger Kaj Thomsen.

Kaj Thomsen er derfor godt tilfreds med sit valg af Birthe Tofting som bestyrelsesmedlem. Han har ikke fortrudt, at han i sin tid tog kontakt til hende – tværtimod.

- Det skaber enorm stor værdi at have Birthe i vores bestyrelse. Hun har i dén grad levet op til forventningerne – og mere til, siger Kaj Thomsen.

DI: Women on Board synliggøre kvindelige bestyrelsestalenter

Da Birthe Tofting blev en del af Women on Board-databasen havde hun allerede haft én bestyrelsespost. Hun havde en længere ledelseskarriere i bagagen og masser af salgs- og marketingerfaring, som hun havde energi til at bruge i nye sammenhænge.

Women on Board-databasen har været en mulighed for at synliggøre Birthe Tofting over for virksomheder, der skal rekruttere til bestyrelsen.

Mette Fjord Sørensen, underdirektør i Dansk Industri, opfordrer endnu flere SMV’er til at bruge databasen, når de skal rekruttere deres næste bestyrelsesmedlem.

- I dag besættes mange bestyrelsesposter i de danske virksomheder igennem netværk. Men der er måske nogle relevante kandidater, man overser, hvis man kun trækker på sit netværk. Det vil vi gerne gøre op med, og derfor stiller vi Women on Board til rådighed til virksomheder, som gerne vil tænke i andre baner, når de rekrutterer, siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI.

- Women on Board cementerer, at mange erfarne erhvervskvinder står på spring til at tage fat i bestyrelsesarbejdet. Her er en liste på over 150 kompetente og erfarne kvindelige bestyrelseskandidater, som er 100% klar til at skabe værdi i de danske virksomheder, siger Mette Fjord Sørensen.

En survey blandt kandidaterne i Women on Board-databasen viser, at 33 pct. af kvinderne har fået en bestyrelsespost, efter de er blevet optaget i databasen – med og uden hjælp fra Women on Board.

- Det er virkelig glædeligt, at en tredjedel af kvinderne i databasen nu har fået en bestyrelsespost. Det er naturligvis kvindernes og virksomhedernes fortjeneste, at de her samarbejder opstår, og det er yderst positivt, at Women on Board kan bidrage med at synliggøre kvinderne, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: Mange SMV'er mangler professionelle bestyrelser

Fakta

Women on Board

  • Database med over 150 bestyrelsesmedlemmer, der er kvinder
  • Alles kvalifikationer er vurderet og blåstemplet af et Advisory Board
  • Gratis at blive optaget i – og bruge
  • Henvender sig primært til SMV’er
  • Et oplagt værktøj til at rekruttere nye bestyrelsesmedlemmer
  • Læs mere: Women on Board
Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold