30.06.21 DIB Nyheder

Stadig rekordhøje boligprisstigninger, men april er længe siden

- De allernyeste nøgletal om boligkøb og fremvisninger tyder på en vis afdæmpning på boligmarkedet. Det gælder dog i højere grad handelsaktiviteten end priserne. Og i Danmarks Statistiks månedlige statistik for boligmarkedet er vi kun nået til april, og det er allerede temmelig længe siden, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik var årsstigningen på ejerlejligheder 14,8 procent i april 2021 og mens enfamiliehuse i snit er steget med hele 15,5 procent fra april 2020 til april 2021.

- Boligfesten er i høj grad rykket yd på villavejene. Der blev i foråret i stor stil handlet boliger, især i forstæderne til de store byer, hvor alt i øjeblikket kan sælges. Til gengæld er antallet af bolighandler aftagende, siger DI-boligøkonomen.

- Når vi begynder at få statistik for sommermånederne og andet halvår 2021, så vil vi næppe se ligeså voldsomme årlige prisstigninger som her i første halvår – af den simple grund, at det til efteråret også vil være et corona-boostet boligmarked, der sammenlignes med for at få de årlige prisstigninger, siger Bo Sandberg.

- Henover sommeren anbefaler DI, at man har is i maven samtidig med at der holdes øje med, om boligprisudviklingen afviger fra udviklingen i de underliggende økonomiske forhold som renter, disponibel indkomst og boligbyrde. Tilmed bør man faktisk glæde sig over, at boligmarkedet – i modsætning til under finanskrisen - viste sig at være en meget vigtig stabiliserende faktor i dansk økonomi under coronakrisen, siger DI´s Bo Sandberg.

DI har da også noteret sig, at både regeringen og de økonomiske vismænd anser 2021 for at være et ekstraordinært år på boligmarkedet, mens 2022 ventes at give mere moderate gennemsnitlige prisstigninger på mellem 3 og 5 procent.

- Over det meste af landet ligger familiernes boligbyrde – boligudgifter i procent af den disponible indkomst - i øjeblikket på det laveste niveau siden årtusindskiftet, hvilket er et sundhedstegn midt i den galopperende udvikling på boligmarkedet. Endelig må man også holde fast i, at det bedste redskab i værktøjskassen til at dæmpe udsving på boligmarkedet, er den skattereform, der allerede er vedtaget, men desværre først træder i kraft i 2024 pga. forsinkede vurderinger, siger DI´s skatte- og boligøkonom Bo Sandberg.

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold