i fremtiden bliver brug for grøn strøm i en hel anden størrelsesorden end i dag,  så man kan lige så godt planlægge efter det at etablere den størst mulige energiø i Nordsøen på 10 GW, påpeger branchedirektør Troels Ranis fra DI Energi.

02.09.21 DIB Nyheder

DI: Ros til politisk aftale om energiøer – men der skal mere turbo på

Et bredt politisk flertal er blevet enige om de overordnede rammer for udbud og ejerskab af energiøerne i Nordsøen. I DI er man glade for aftale, men der er behov for at rykke endnu hurtigere.

Den netop indgående politiske aftale om energiøerne i Nordsøen lægger op til et stærkt offentligt-privat samarbejde, skriver Klima- Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det bliver ét således et samlet udbud af partnerskab og anlægsopgave for energiøerne i Nordsøen. Ejerskabet bygges op som et aktieselskab, hvor staten ejer mindst 50,1 procent, og byderne på øen skal have mulighed for at etablere ekstra arealer på øen til innovative, grønne løsninger.

I Dansk Industri hilses den politiske aftale velkommen.

- Politikerne skal have ros for at sætte gang i etableringen af energiøerne. Det er et af de største og mest visionære anlægsprojekter, som vi har set i Danmark. Med energiøerne tager vi et gigantisk skridt ind i en ny og mere klimavenlig æra. De kommer til at producere meget store mængder vedvarende energi, som vi kan bruge i produktionen af bæredygtige brændstoffer og den nødvendige elektrificering af samfundet, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

DI: Vi har travlt

Troels Ranis påpeger, at der i fremtiden bliver brug for grøn strøm i en hel anden størrelsesorden end i dag,  så man kan lige så godt planlægge efter det at etablere den størst mulige energiø i Nordsøen på 10 GW. Og derfor er det også godt at se, at politikerne fortsat holder den mulighed åben.

Stod det til branchedirektøren skulle energiøerne stå fiks og færdige omkring 2030

 - Vi har nemlig travlt, hvis vi skal nå vores klimamål og placere os selv forrest i udviklingen af fremtidens grønne teknologier. Med aftalen kommer vi ikke helt i mål inden 2030, men jeg er tilfreds med,  at politikerne har besluttet at kigge på aftalen igen til næste år, siger Troels Ranis og tilføjer:

De grønne ambitioner, vi har i Danmark, kræver, at vi kommer op i tempo. Virksomhederne er klar til at udvikle de nye teknologer og begynde at producere bæredygtige brændstoffer. Men de kommer ikke ret langt, hvis de ikke får adgang til grøn strøm i store mængder.

Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vil der som led i forberedelserne af udbuddet af energiøen i Nordsøen blive givet afklaring på nogle af de centrale rammevilkår. Det sker bl.a. for at give private aktører de bedste vilkår for at optimere deres forberedelser med udarbejdelse af konkrete projektforslag og sammensætning af de rette konsortier.

Læs mere om aftalen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

 

 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold