21.09.21 DIB Nyheder

OECD venter høj vækst i verdensøkonomien

OECD venter en fremgang i verdensøkonomien på 5,7 procent i 2021, og yderligere fremgang på 4,5 procent i 2022.

OECD har foretaget mindre justeringer af væksten i verdensøkonomien. Tilbage i maj forventede OECD en vækst i verdensøkonomien på 5,8 procent i 2021 og 4,4 procent i 2022.

- Der er fart på det globale opsving, og det sikrer den højeste vækst i verdensøkonomien siden 1973. Den høje vækst fortsætter ind i 2022, men går lige et gear ned. Høj vækst i verdensøkonomien og færre restriktioner vil sikre flere kunder til danske eksportvirksomheder, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Mangel på materialer og pres på de globale forsyningskæder gør det svært for mange virksomheder at omsætte den stærke efterspørgsel til øget produktion. Stigende råvarepriser har samtidig skabt et inflationært pres, som dog forventes at være af midlertidig karakter, siger Allan Sørensen.

- Opsvinget er bredt funderet og kommer hele verden rundt. Ifølge OECD vil alle G20-lande opleve fremgang i både 2021 og 2022, men væksten er ikke helt jævnt fordelt. Kina oplever den højeste vækst i 2021, mens tyskerne har sværere ved at få gang i væksten, siger Allan Sørensen.

- USA og Kina er, sammen med Danmark, tilbage på samme niveau som før corona. Flere europæiske lande er lidt længere tid om at komme sig. Udviklingen i Europa har dog overrasket positivt, og det har fået OECD til at hæve forventningerne til væksten i eurolandene. Tyskland har dog skuffet hen over sommeren og har udsigt til relativ lav vækst i 2021. Tysk økonomi kommer først op i høj fart i 2022, siger Allan Sørensen.

- OECD venter stadig meget høj vækst i Kina. I Kina er der tegn på at aktiviteten er bremset op som følge af flere coronatilfælde og pressede forsyningskæder. Sammen med truslen om en mulig konkurs af den store ejendomsudvikler Evergrande viser det, at opsvinget i Kina kan rende ind i udfordringer, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold