Jesper Buch, investor og stifter af milliardvirksomheden Just-Eat, var fredag eftermiddag på scenen til en valgdebat arrangeret af Det Konservative Folkeparti. Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri (DI), deltog som moderator.

Foto: Jakob Melgaard
29.10.22 DIB Nyheder

Iværksætterkonge så gerne ministerium for iværksætteri, vækst og innovation

Den rigtige arbejdskraft og talent kunne måske have holdt Just-Eat i Danmark, fortalte iværksætterkongen Jesper Buch fredag eftermiddag i en valgdebat med Konservative i Industriens Hus. Han luftede samtidig muligheden for, at han ville være minister for et nyt ministerium.

”Jeg flyttede min virksomhed, Just-Eat, til England, fordi der var et stærkere økosystem og adgang til de rigtige kompetencer. Tech-miljøet var på det tidspunkt ikke særligt udviklet i Danmark. Det, synes jeg, var ærgerligt. Giv dog iværksættervirksomheder en langt bredere adgang til forskerskatteordningen (se faktaboks red.), så vi ikke skal flytte virksomhederne ud af landet.”

Sådan sagde Jesper Buch, investor og stifter af milliardvirksomheden Just-Eat, da han fredag eftermiddag deltog i en uformel valgdebat om det gode arbejdsliv, iværksætteri og erhvervspolitik i Industriens Hus. Debatten var arrangeret af Det Konservative Folkeparti og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri (DI), deltog som moderator.

Udover at give mulighed for at flere udlændinge kan komme på forskerskatte-ordningen, så Jesper Buch gerne, at unge mennesker allerede tidligt i deres skoleforløb bliver præsenteret for iværksættere.

- Der bør laves et integreret Masterclass-netværk i folkeskolen, hvor iværksættere udefra et par gange om året kommer og underviser eller eleverne kommer i praktik hos en iværksætter. Så  praktikken bliver en del af lærdommen, sagde Jesper Buch.

Han luftede samtidig egne politiske ambitioner, idet han mente, der burde oprettes et nyt ministerium for Iværksætteri, SMV og Innovation, som han gerne ville stå i spidsen for.

Læs også: Højtlønnede udlændinge får hurtigere adgang til Danmark

Pape vil lytte til erhvervslivet

Det stod aldrig helt klart om den konservative formand Søren Pape Poulsen var parat til at etablere et nyt ministerium med Jesper Buch for bordenden. Men formanden ville i hvert fald gerne invitere erhvervslivet og iværksætterne ind på Christiansborg og lytte til deres forslag om, hvordan politikere kan fjerne benspænd.

- Det er jo helt galt, at vi ikke har de forhold, der kan få virksomheder som Just-Eat til at blive i Danmark. Måske skal vi have nogle, der har erfaring med iværksætteri, ind i folkeskolen, så de kan inspirere børn og unge til at gå iværksætter-vejen. For det er helt sikkert et problem for det danske iværksætteri, at vi har en udpræget lønmodtagerkultur i Danmark, sagde Søren Pape Poulsen.

Se DI’s udspil til en dansk iværksætterpolitik

Fire gode råd til iværksættere

Lars Sandahl Sørensen spurgte Jesper Buch, hvad hans bedste råd til iværksættere ville være, og han var prompte klar med fire gode bud:

1. The Law of Attraction

Du skal kunne brænde igennem ogtro på det, som du laver. Hvis du ikke selv har det i dig, så allier dig med en co-founder som kan og har ild i øjnene.

2. Investér i mennesker.

For at få succes skal du investere i mennesker. Du skal  overbevise dem om, at dit produkt er det mest fantastiske i verden..

3. Proces og protokol

Du skal have helt styr på dine processer, og vide hvem der gør hvad og hvornår. Hvis plan a ikke går, så tager du fat i din plan b og derefter plan c. Det skal sikre, at du ikke laver den samme fejl to gange.

4. Tænk virksomheden over dig selv

Hvis din ambition er, at din virksomhed skal vokse sig stor, så kræver det hårdt arbejde. Derfor skal du sætte din virksomhed over alt andet..

Men selvom du som iværksætter bestræber dig på at efterleve disse råd for at opnå vækst og succes, så er den største succes ifølge Jesper Busch, at du hver dag som iværksætter står ud af sengen og føler, at du gør en forskel.

- Det er livsbekræftende, sagde Jesper Buch. 

et års gratis iværksættermedlemskab af DI

Fakta

”Forskerskatteordningen”

Forskerskatteordningen hedder egentlig ”Bruttoskatteordningen” og er en ordning, som internationale medarbejdere kan komme på og betale en lavere indkomstskat.

Det er en udpræget holdning i iværksættermiljøet, at scopet skal udvides, så flere kan komme på den og dermed skabe mulighed for at ansætte internationale medarbejdere med lavere løn.

Læs mere om ordningen hos Skat

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold