– Det er jo masser af mennesker, der gerne vil bo i et nyt og arkitekttegnet hus, men det kræver, at der kommer lidt mere ro på renterne og inflationen, for at markedet bliver vakt til live igen, siger Lind & Risørs topchef Jan Hansen.

Foto: Lind & Risør
16.12.22 DIB Nyheder

Husbygger: Markedet er stort set forsvundet

Det sjællandske byggefirma Lind & Risør oplever, at markedet for nybyggede enfamilieshuse er næsten forsvundet efter rentestigninger og økonomisk usikkerhed. Adm. direktør Jan Hansen forudser et udskillelsesløb i branchen.

Fra overophedning til stilstand. Sådan kan det seneste år koges ned ifølge direktør i byggefirmaet Lind & ­Risør, der siden 1980 har bygget arkitekttegnede huse på Sjælland.

– Vi er gået fra et marked, der var overophedet, til en meget brat opbremsning. Lige i øjeblikket er markedet helt i bund. Det er blevet kvalt af inflation og højere renter, som gør det sværere for vores kunder at blive godkendt i banken, siger adm. direktør Jan Hansen og tilføjer:

– De kunder, der er tilbage, er dem, der ikke er så afhængige af bankerne, men som selv har en stor del af pengene. 

Ifølge direktøren vil udviklingen også betyde, at nogle i branchen ikke klarer nedturen.

– Ved enhver krise er der nogle, der bliver sorteret fra. Der vil være et udskillelsesløb, hvor fantasterne, der har solgt for billigt eller budt en helt urealistisk høj pris for et stykke jord, bukker under. Det ser vi allerede konturerne af nu, siger han.

Læs også: DI's byggeprognose

Fuld produktion frem til 2024

Nu kunne nogle måske tro, at det også betød krise for Lind & Risør, men der er vi ikke. Ordrebøgerne ser stadigvæk fornuftige ud efter en hæsblæsende start på året, hvor potentielle husbyggere skulle væbne sig med tålmod, og køen til at bygge hus havde vokset sig stor.

– Vi har solgt frem til indflytning til udgangen af 2023 og lidt ind i 2024, så vores produktion bliver ikke umiddelbart ramt. Men det er selvfølgelig klart, at der på et tidspunkt skal komme mere gang i markedet igen, siger Jan Hansen.

Hans fornemmelse er dog også, at behovet og interessen for at bygge nyt er tilstede. Ikke mindst set i lyset af at nybyggede huse ofte har et meget lavt energiforbrug, hvilket er meget attraktivt på grund af de kraftigt stigende energipriser.

– Det er jo masser af mennesker, der gerne vil bo i et nyt og arkitekttegnet hus, men det kræver, at der kommer lidt mere ro på renterne og inflationen, for at markedet bliver vakt til live igen, siger Lind & Risørs topchef.

Læs også: Byggeri: Vi kan løbe tør for sten og grus til grøn omstilling

Beskæftigelsen falder 15.000

Det noget gråmelerede syn på situationen i byggebranchen flugter i høj grad med Dansk Industris (DI) byggeprognose. Her spås et markant fald i nybyggeri og renovering, som vil medføre, at boliginvesteringerne samlet står overfor et fald på 8,6 procent i 2023 og 5,9 procent i 2024.

De faldende boliginvesteringer vil også medføre, at beskæftigelsen i byggeriet skønnes at falde med cirka 10.000 personer i 2023 og yderligere cirka 5.000 personer i 2024.

– Med stigende rente og energipriser er det forventningen, at byggeaktiviteten vil bremse op i 2023 og 2024. Vi forventer både et fald i nybyggeri og renoveringer, siger DI Byggeris branchedirektør, Anders Stouge.

Læs også: Cirkulær stenuld vinder pris som bedste grønne tech-løsning

Forskydning i opgaver

Han tilføjer, at der dog er flere faktorer, der gavner branchen som helhed: Der udrulles fjernvarme og elkabler mange steder i landet, der bygges på Femern-forbindelsen, mens mange veje trænger til vedligehold. Desuden arbejdes der på projekter i forbindelse med infrastrukturplanen. Mange store professionelle, private bygherrer investerer fortsat også.

– Vi ser en vægtforskydning i hele bygge- og anlægssektoren, der går i retning af færre men større projekter, og hvor nogle virksomheder måske bliver underentreprenører på større projekter frem for at være hovedentreprenør på eksempelvis nybyggeri og tilbygninger, siger Anders Stouge.

Hos Lind & Risør er de også klar til at ændre fokus, hvis ikke der kommer gang i hussalget igen.

– Så må vi se, om vi kan leje vores projekter ud i stedet. Det gjorde vi også under finanskrisen. Men det er ikke et mål i sig selv for os at være udlejere, siger adm. direktør Jan Hansen.

Inflationens sidste krampetrækninger

Der er dog også gode nyheder i byggeriet. Med udsigten til en nedgang i både nybyg og renoveringer er den voldsomme materialemangel, der hærgede en overgang, ved at fordufte. Og med et farvel til materialemangel er inflationen også ved at aftage.

– Det er de sidste krampetrækninger, som vi ser nu, siger Lind & Risørs administrerende direktør.

Han fremhæver,  at Randers Tegl, der leverer mur- og tagsten, allerede har meldt ud, at der ikke kommer flere prisstigninger fra deres front frem til næste sommer. Og mange af producenterne, blandt andet. vinduesproducenten Velux, har fyldte lagre.

– Producenterne ved også godt, at det bliver hårde tider, og de skal ud og kæmpe om kunderne nu, siger han. 

Læs også: Trængte tider for eksporten – falder for anden måned i træk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Stouge

Anders Stouge

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3681
  • Mobil +45 2275 0490
  • E-mail ast@di.dk

Relateret indhold