16.03.22 DIB Nyheder

Krigen i Ukraine svækker dansk vækst

Nationalbanken har nedjusteret sin prognose og dermed givet deres første bud på konsekvenserne af krigen i Ukraine. Væksten skønnes nu at blive på 2,1 procent i både 2022 og 2023. Dette er en nedjustering på henholdsvis 1,0 og 0,7 procentpoint i forhold til Nationalbankens seneste prognose fra september.

- Den forfærdelige krig i Ukraine og sanktionerne mod Rusland påvirker både vores eksport og vores hjemlige forbrug. Krigen har bl.a. ført til væsentligt højere priser på energi, men også på fødevarer og metaller, hvilket ikke kan undgå at trække ned i væksten, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

- Danske virksomheder får mange materialer fra Rusland og Ukraine – bl.a. gas, stål, solsikkeolie og hvede. Mangel på disse materialer og knas i forsyningslinjerne kan derfor også sætte en kæp i hjulet på produktionen herhjemme, særligt indenfor byggeriet, siger han.

Indtil videre er der dog ikke blevet lukket for den russiske gas. Sker det, vil dansk og europæisk økonomi opleve markant lavere vækst.

- Hvis der bliver lukket for gassen fra den ene dag til den anden, så vil de økonomiske udsigter forværres betragteligt, da der vil være produktion, der står stille i hele Europa. Dette vil ifølge Nationalbanken bringe Danmark i recession og reducere væksten i Danmark for 2022 som helhed til under 1 procent, siger Morten Granzau.

Læs også DI analyse om fretmidsudsigter for økonomien 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold