- Det er vigtigt, at vi ikke stirrer os blinde på 70 procents målet. Der er også en virkelighed efter 2030, hvor der skal findes endnu flere reduktioner, siger Anne Højer Simonsen fra DI.

28.04.22 DIB Nyheder

DI: Godt at vi er nået halvvejs til klimamålet på to år

Nye klimafremskrivninger viser, at der er truffet beslutninger, der bringer Danmark halvvejs til 70 procent målsætningen.  DI  opforder til, at der hurtigt bliver vedtaget en grøn skattereform.

Energistyrelsens klimafremskrivning viser, at der stadig mangler at blive truffet beslutning om reduktioner svarende til 10,1 mio. ton CO2e i 2030 for at opfylde 70 pct. målsætningen. Det betyder dog også, at der på to år er truffet beslutninger, som bringer os halvvejs til målet.

- Det er vigtigt, at der er styr på tallene og forudsigelighed for beslutningstagerne. Med fremskrivningen kan politikerne  gå ind til forhandlingerne om ”Danmark Kan Mere II” og en grøn skattereform med så god en baggrundsviden som muligt, siger klimapolitisk chef i DI Anne Højer Simonsen.

Hun tilføjer: 

- Det er et fornuftigt resultat, at det er lykkedes at komme halvdelen af vejen til målet på to år. Men det er de sværeste ton, der er tilbage, og der er ikke lang tid til 2030. Derfor er det nødvendigt, at der hurtigt bliver vedtaget en grøn skattereform, så virksomhederne har klare rammer for den grønne omstilling. Virksomhederne vil gerne i gang, og klimaet venter ikke, siger Anne Højer Simonsen.

Klimaindsats med langt perspektiv

Som noget nyt fremskriver Energistyrelsen den danske klimaindsats helt frem til 2035.

- Det er vigtigt, at vi ikke stirrer os blinde på 70 procents målet. Der er også en virkelighed efter 2030, hvor der skal findes endnu flere reduktioner. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu planlægger vores klimapolitik og begynder at udvikle de grønne løsninger, vi  skal tage i brug efter 2030.. Det drejer sig om grønne brændstoffer gennem Power-to-X og en markant udbygning med vedvarende energi, siger Anne Højer Simonsen.

Energistyrelsen lukkede forudsætningerne for fremskrivningen i januar. Det betyder, at situationen efter invasionen i Ukraine ikke er taget med. Desuden vil effekterne af ”Danmark Kan Mere II” og den grønne skattereform ikke være indregnet før næste år, når der formentlig er indgået politiske aftaler om begge.

- Vi skal  huske på, at en fremskrivning er én ting, og den virkelighed, virksomhederne møder ude i verden, er en anden. Klimastatus og -fremskrivning giver dog et rigtig godt indblik i, at omstillingen er i gang. Nu skal politikerne sørge for, at vi får indfriet vores ambitioner, siger Anne Højer Simonsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold