28.07.22 DIB Nyheder

Dyr mad, rejser og brændstof præger detailhandlen

Omsætningen i detailhandlen faldt i årets første sommermåned. Forbrugerne har været presset af skyhøje priser på brændstof og fødevarer, mener DI.

Den første sommermåned har ikke for alvor skabt liv i butikkerne i de danske gågader, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Omsætningen i detailhandlen faldt fra maj til juni med 3,2 procent og fortsætter dermed den nedadgående udvikling, der har stået på i det meste af 2022.

- Det er naturligt, at detailhandlen bliver påvirket af den usikkerhed, der hersker i økonomien for tiden. Forbrugerne har de sidste måneder været presset af skyhøje priser på brændstof og fødevarer. Oveni det er vi stadig ved at finde tilbage til vanerne fra før coronakrisen. Denne sommer er den første i lang tid, hvor vi kan rejse, som vi vil, og ikke behøver at runde et testcenter, før vi tager på restaurant. Det giver færre penge til overs til varer fra detailhandlen, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

Juni markerer også afslutningen på andet kvartal, som bød på et fald i detailomsætningen på 1,9 procent sammenlignet med første kvartal af 2022. Det skyldes ikke mindst, at forbrugerne har skåret ned på deres indkøb af fødevarer og dagligvarer. Omsætningen på denne store post i budgettet faldt med 3,5 procent fra første til andet kvartal. Til gengæld er salget af tøj og sko i samme periode steget med 7,9 procent.

- Sammenholdt med niveauet før coronakrisen holder salget af både tøj og eksempelvis elektronik og møbler dog stadig ganske pæne niveauer. Når de poster falder nu, vidner det til dels om, at behovene simpelthen er ved at være opfyldt. Det er især når vi handler dagligvarer, at vi går budgettet er efter i sømmene, og fravælger røde bøffer og mærkevarer til fordel for kartofler og discountserier, siger Morten Granzau.

Læs også: Pessimismen breder sig i erhvervslivet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold