Portugals økonomi blev hårdt ramt af coronakrisen. Derfor investerer EU massivt i genopretningen af landets økonomi med en genopretningsplan på hele 16,6 mia. euro.

Foto: Colourbox
06.07.22 DIB Nyheder

Stort eksportpotentiale i Portugals genopretningsplan: Sådan bliver du leverandør

Med en genopretningsplan på 16,6 mia. euro vil Portugal investere i en grønnere og mere digital fremtid. Alle virksomheder i EU, der lever op til en række krav, kan frit kan byde ind – og danske løsninger er i høj kurs. DI og Trade Council Lisbon kan hjælpe din virksomhed med udbudsprocessen, og hvordan du kommer i betragtning som leverandør.

Portugals økonomi blev hårdt ramt af coronakrisen. Derfor investerer EU massivt i genopretningen af landets økonomi med en genopretningsplan på hele 16,6 mia. euro. Langt størstedelen af investeringerne går til at sikre en grøn og digital fremtid. Portugisiske virksomheder vil have svært ved at levere til alle de mange planlagte investeringer. Derfor hilses udenlandske løsninger også velkommen. 

Portugals genopretningsplan indeholder 83 investeringsområder, og investeringerne er i fuld gang. Eksempelvis investerer Portugal i vindenergi, produktion af hydrogen, energieffektivisering af bygninger og industri, digitalisering af den offentlige sektor og modernisering af vandforsyningen. Det er alle områder, hvor danske virksomheder er frontløbere.

Samtidig er Portugal et af de EU-lande, som er mindst påvirkede af krigen i Ukraine - både på grund af landets geografiske placering og minimal energiafhængighed fra Rusland. Desuden nyder Portugal politisk stabilitet. Derfor spås Portugal en pæn vækst i økonomien, som i 2022 forventes at være på 5,4 pct. ifølge seneste rapport fra Standard & Poors.

Læs også: Skal din virksomhed med på Spaniens milliardstore digitaliseringsrejse?

Hvordan byder man på opgaver?

Udbudsprocessen i Portugal følger EU-principperne om fri konkurrence og fri tilgængelig information for offentligheden og nul diskrimination. Det betyder, at udbud er tilgængelige online, og at udenlandske virksomheder ikke vil blive diskrimineret i kampen om at blive leverandør for projekterne.

Alle udbud lanceres på online platforme. Dette er et krav i Portugal. Flere af udbudsplatforme drives af private aktører, hvilket adskiller sig fra flere andre EU-lande. Platformene er godkendt af regeringen og knyttet til BASE-portalen, som er Portugals officielle udbudsportal. Platformene er til fri afbenyttelse, men kræver i nogle tilfælde brugeroprettelse.

For at kunne levere tjenester eller varer til private og offentlige virksomheder i Portugal kræver det, at virksomheden har et momsnummer - et såkaldt ”NIF” (Número de Identificação Fiscal). Alle EU-virksomheder kan oprette et NIF. Herudover kræves ingen registrering - alle kan i princippet handle frit.

Når det kommer til udbud i Portugals genopretningsplan, er der også fastsat mere lempelige krav i forhold til udbuddenes størrelse. Det skal sikre en mindre tung proces og dermed give bedre betingelser for danske virksomheder, som for første gang deltager i offentlige udbud i et andet EU-land.

Vil du vide mere om udbudssystemet i Portugal, kan du finde et godt overblik i denne rapport fra Trade Council Lisbon, udarbejdet af Deloitte. Detaljerne om udbudssystemet findes fra side 52.

Trade Council Lisbon som sparringspartner

Hos Trade Council Lisbon yder tech-teamet bistand til danske IT- og tech-virksomheder, der ønsker at komme ind på det portugisiske marked. Trade Council Lisbon rådgiver inden for alle aspekter af eksport- og vækstmuligheder – hvad enten det drejer sig om at introducere danske produkter og services på det portugisiske marked, finde de rigtige nye partnere, yde specifik rådgivning om forretningsmodeller eller lette adgangen til innovationsmiljøer.

Som noget nyt tilbyder Trade Council Lisbon og Madrid et nyhedsbrev, hvor du som virksomhed kan få et overblik over aktuelle udbud relateret til den digitale omstilling i Portugal og Spanien. Send din e-mailadresse til EURECUDBUD@UM.DK for tilmelding.

Er du interesseret i at høre mere og se, om der er potentiale for netop din virksomheds løsninger, er du velkommen til at kontakte Trade Council Lisbon og DI.

Mere information

Den officielle side om Portugals genopretningsplan

BASE-portalen – Portugals officielle udbudsportal

 

DI’s kampagneside om Portugals genopretningsplan

 

Kontakt

Trade Council Lisbon

Gustav Christoffer Jensen

Digitaliseringsrådgiver

Mail: gusjen@um.dk

Tlf.:  +34 678727341

 

Mette Bader

Handelsrådgiver, Lissabon

Mail: metbad@um.dk

Tlf.:  +351 916137002

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4695
  • Mobil +32476172748
  • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold