Hvis politikerne ikke har modet til at lægge forslag frem, der reelt skaffer økonomi og penge, så er der ikke råd til store forandringer, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

28.08.22 DIB Nyheder

DI-plan vil skaffe op til 80.000 ekstra hænder

Øget velstand på 110 mia. kr. og op til 80.000 personer flere i arbejde. Så ambitiøs er i den nye 2030-plan fra Dansk Industri, der understreger behovet for nye reformer, der giver råd til grøn omstilling, forskning og velfærd.

Det økonomiske råderum er næsten brugt eller afsat, og hvis forbruget fortsætter, vil råderummet være tomt længe før 2030. Samtidig er der krig i Europa, forsyningskrise, energikrise og klimaforandringer. Det er bagtæppet for Dansk Industris (DI) nye 2030-plan ”Ambitioner for Danmark”.

- DI har store ambitioner for fremtidens samfund, men vi lykkes kun, når vi har tilsvarende ambitiøse reformplaner. Derfor vil vi øge velstanden med 110 mia. kr. og få op til 80.000 personer flere i arbejde i 2030, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Danmark har klaret sig godt gennem de seneste års kriser, da landet har været begunstiget af et højt velstandsniveau og mange års reformer, som har styrket dansk økonomis grundform og modstandskraft.

Men uden nye reformer vil vi mangle hoveder og hænder til at løse de store udfordringer, vi står over for – både i den private og den offentlige sektor, og så går vi i stå, lyder det fra DI.

Læs også: Klima, hospitaler og uddannelse skal dele 1¾ mia. kr. årligt

Stilstand i to valgperioder kan ikke fortsætte

De 80.000 ekstra personer i arbejde skal blandt andet komme gennem senere tilbagetrækning, flere unge i arbejde og hurtigere veje gennem uddannelsessystemet. Dertil kommer blandt andet effektivisering af den offentlige sektor og øget konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver.

- Vi har brug for markant at hæve ambitionsniveauet, hvad reformer angår. Effekterne af de store reformer, som blev gennemført for 10-15 år siden er ved at ebbe ud. I de sidste to valgperioder har der stort set været stilstand i reformer, der giver varige løft i beskæftigelsen, Det går ikke med en tredje valgperiode i træk uden reformer, hvis vi skal have råd og hænder nok til at investere i konkurrenceevne, forskning, uddannelse, grøn omstilling, nye sygehusbehandlinger og meget mere., siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Seks ud af 10 danskere bakker op om økonomiske reformer

Ny regering skal være modig

Lars Sandahl Sørensen er helt opmærksom på, at et folketingsvalg kan være tæt på, og han kigger interesseret med, når partierne fremlægger det ene udspil efter det andet. Men han har også en kraftig appel til politikerne.

- Jeg håber, at alle partier vil komme med deres bud på, hvordan vi skaber en bedre økonomi. Hvis vi fortsat har ambitioner om en grøn omstilling, digitalisering af Danmark, konkurrencedygtige virksomheder og udvikling af velfærdssamfundet, så koster det penge. Nye penge. Dem skal vi skaffe, før vi kan bruge dem, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

- Det kræver mod og iderigdom fra politikerne ikke bare at komme med valgløfter, der koster penge, men også at komme med forslag, der skaffer dem. Jeg håber, at en ny regering har modet til at sætte sig et ambitiøst mål for vækst og beskæftigelse – og så selvfølgelig leve op til det mål de sætter sig.

Læs også: Engelbrecht: Danmark skal være dygtigere med få penge

Reformer skal fylde i valgkampen

DI lægger i sin 2030-plan selv store planer frem for klimaet, for forskning og uddannelse og for konkurrencedygtige virksomheder. Men det hele begynder med at forbedre økonomien.

- Hvis jeg skulle vælge ville jeg begynde med reformer, der gav mere arbejdskraft og gav mere offentlig velfærd for pengene. Det ville give gode gevinster til alle danskere gennem et øget råderum og flere i arbejde. Reformer, der sikrer velstanden, er en bunden opgave for politikerne, så det, håber jeg, bliver en væsentlig del af valgkampen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs hele DI’s 2030-plan

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Fernstrøm

Andreas Fernstrøm

Chefanalytiker

  • Direkte +45 7216 0144
  • Mobil +45 2126 6634
  • E-mail afe@di.dk

Relateret indhold