Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, blev interviewet af Jens Nymark (th) fra TV2 News onsdag formiddag, før finansminister Nicolai Wammen fremlagde forslag til en stram finanslov.

Foto: Søren Langelund
31.08.22 DIB Nyheder

DI: Virkeligheden har ramt Finansministeriet

Regeringen har onsdag fremlagt et forslag til en stram finanslov. Det er der behov for, mener DI, der dog ærgrer sig over manglen på initiativer, der skaffer arbejdskraft og øger velstanden

Den høje inflation og meget gang i hjulene er årsag til, at finansminister Nicolai Wammen i dag onsdag har præsenteret et stramt forslag til finanslov, der skal give et overskud på de offentlige finanser i 2023.

- Vi er helt enige i behovet for en stram finanslov. Vi står i en situation med høj inflation, hvor næsten hele råderummet er afsat, og der er krig i Europa, forsyningskrise, energikrise og klimaforandringer, og det hele vil fortsat presse dansk økonomi, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI).

Derfor ærgrer det ham også, at finanslovsforslaget ikke indeholder initiativer, der skaffer arbejdskraft og øger velstanden fremadrettet.

- Der bliver ikke foretaget de nødvendige prioriteringer, og derfor er der ikke i nærheden af nok økonomi og arbejdskraft til alt det, vi gerne vil, siger direktøren. 

Læs også: DI-plan vil skaffe op til 80.000 ekstra par hænder

Prioriter investeringer og effektiviser offentlig sektor

På grund af inflationen er der i årets finanslov afsat cirka to mia. kr. til særlig inflationshjælp.

- Det er helt afgørende, at inflationshjælpen er finansieret. Vi har ikke brug for tiltag, der skubber yderligere til inflationen. Det vi har brug for er tiltag, der giver varig velstand og råderum og styrker konkurrenceevnen, så vi har råd til at investere i at gøre Danmark grønnere og dygtigere i fremtiden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Regeringen strammer op på de offentlige investeringer, mens der i 2023 fortsat ventes at være 28.000 flere offentligt ansatte end i 2019.

- De mange ekstra offentligt ansatte presser de offentlige budgetter og den samlede mangel på arbejdskraft. Her burde man prioritere investeringer frem for forbrug og i stedet effektivisere den offentlige sektor, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Klima, hospitaler og uddannelse skal dele 1¾ mia. kr. årligt

Stilstand i reformer

Han peger på, at der i de sidste to valgperioder stort set har været stilstand i reformer, der giver varige løft i beskæftigelsen og velstanden, og det gør ondt nu.

- Virkeligheden har ramt finansministeriet, og der er ikke mulighed for at dele gaver ud. Effekterne af de store reformer, som blev gennemført for 10-15 år siden er ved at ebbe ud, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

- Derfor går det heller ikke med en tredje valgperiode i træk uden reformer, hvis vi fortsat har ambitioner om en grøn omstilling, digitalisering af Danmark, konkurrencedygtige virksomheder og udvikling af velfærdssamfundet.

Læs også: Seks ud af 10 danskere bakker op om økonomiske reformer

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold