Bybillede fra Milano. De italienske bygninger udgør ca. 11,5 pct. af Italiens samlede udledning af drivhusgasser. Det skyldes, at 65 pct. af bygninger er opført i 1970 eller tidligere. Behovet for energieffektive løsninger er derfor klart.

Foto: Getty Images
22.08.22 DIB Nyheder

Italien starter bølge af energirenovering – Sådan bliver du leverandør

Italiens genopretningsplan indeholder massive investeringer i energieffektivisering af bygninger. Det skaber store eksportmuligheder for danske virksomheder, som er førende på området. DI og Den Danske Ambassade i Rom kan hjælpe din virksomhed med at komme i betragtning som leverandør.

Den italienske genopretningsplan er den største plan i EU og rummer store eksportmuligheder for danske virksomheder. Det gælder ikke mindst investeringspuljen ”Green revolution and ecological transition” på 59 mia. euro. Heraf går hele 25 mia. euro til energieffektivisering af bygninger. Det drejer sig især om private og sociale boliger, skoler, teatre og biografer.

De italienske bygninger udgør ca. 11,5 pct. af Italiens samlede udledning af drivhusgasser. Det skyldes, at 65 pct. af bygninger er opført i 1970 eller tidligere. Behovet for energieffektive løsninger er derfor klart.

Læs også: Vind eksportordrer: Hjælp Frankrig i kampen mod cyberkriminelle

Skatteordning øger efterspørgslen på energieffektive løsninger

Investeringerne i energieffektive løsninger udmøntes blandt via en ordning om skatterefusion – den såkaldte ”Superbonus 110 pct.” Kriterierne for at bruge ordningen er:

  • Installation af energieffektive løsninger (varmepumper, termisk isolering mv.), så bygninger stiger to klasser i energikategorierne.
  • Projekterne skal omfatte private boliger eller sociale boligbyggerier. Ordningen kan til en vis grad også benyttes til energieffektivisering af sportsfaciliteter.

Ordningen startede i 2020 og har efterfølgende taget fart. I juli 2022 var flere end 172.000 projekter godkendt med investeringer svarende til 30 mia. euro. Antallet af projekter og de investerede midler indikerer, hvordan Superbonus 110% har sat gang i energieffektiviseringen af den italienske boligsektor. Foreløbigt ser fordelingen af midler på projekter således ud:

  • 39,74 pct.: Isolering af uigennemsigtige overflader
  • 0,82 pct.: Eliminering af arkitektoniske barrierer
  • 19,61 pct.: Optimering af intern aircondition og opvarmning af vand
  • 19,47 pct.: Udskiftning af vinduer og rammer
  • 20,36 pct.: Varierende interventioner

Kommende offentlige investeringer i energieffektivisering

Udover et større budget for Superbonus 110% vil Italien igangsætte en række større projekter om energieffektivisering, hvor danske løsninger vil være efterspurgte. Projekterne udmøntes i et samarbejde mellem statslige styrelser, regioner, provinser og distrikterne, som fastsætter rammerne for tildelingskriterierne for kommende udbud.

Her følger der information om en række af projekterne:

 

Projekter

Beløb

Ecobonus and Sismabonus up to 110% for energy efficiency and safety of buildings

€ 13,950,000,000

Plan for the replacement of school buildings and energy redevelopment

€ 800,000,000

Secure, green and social: re-qualification of public residential buildings.

€ 2,000,000,000

Enhance the energy efficiency of cinemas, theatres and museums

€ 300,000,000

 

Læs om alle projekterne på den officielle og engelsksprogede kampagneside om Italiens genopretningsplan

Sådan bliver du leverandør

Der er ikke en standardiseret procedure for udbuddene i Italiens genopretningsplan. Mål, kriterier og ordregivende myndigheder varierer på tværs af projekter. Det gør udbudsproceduren kompleks.

Derfor er det vigtigt, at man som virksomhed har en tæt dialog med relevante interessenter, herunder lokale myndigheder, partnere og slutbrugere. Det sikrer, at man opnår alle relevante oplysninger om udbudsprocessen og lokale markedsvilkår.

Heldigvis er der hjælp at hente.

Den Danske Ambassade i Rom assisterer en koalition for energieffektivitet, som skal give danske virksomheder bedre adgang til det italienske marked. Det foregår via en platform, hvor der løbende er rundbordsmøder, workshops mv. med offentlige beslutningstagere og teknisk ansvarlige for at matche deres behov med danske løsninger.

Hvis man som virksomhed gerne vil være en del af energikoalitionen eller høre mere om det italienske marked, kan man kontakte energiteamet på Den Danske Ambassade i Rom. Her kan man også få hjælp til at udarbejde en individuel markedsstrategi.

Kontakt

Den Danske Ambassade i Rom

Enrico Carloni

Sektorekspert - Energi
enrcar@um.dk
Tlf.: +39 06 9763 9833

 

Thomas Rizk,

Handelschef
thoriz@um.dk
Tlf.: +39 06 9763 9814

 

DI Byggeri

Esben Mortensen

Seniorchefkonsulent

Mail: esm@di.dk

Tlf.: +45 3377 3613

 

DI Energi

Sarah Sylvest Murrills

Chefkonsulent

Mail: sash@di.dk

Tlf.: +45 3377 3903

 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4695
  • Mobil +32476172748
  • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold