23.08.22 DIB Nyheder

Sommerstemning smitter af på forbrugertilliden

Forbrugernes syn på økonomien lysner en anelse i august, efter at have været i mørket i måneder, viser en ny måling fra Danmarks Statistik.

I målingen, der er udført i de første to uger af august, stiger forbrugertilliden til et nettotal på minus 25,1 fra juli måneds historisk lave minus 25,6. Der er dermed stadig udbredt pessimisme blandt de danske forbrugere.

Stigningen drives især af et mere positivt syn på, hvordan dansk økonomi vil udvikle sig over det kommende år.

- Forbrugernes humør ser endelig ud til at være brudt ud af den negative spiral, som det har befundet sig i siden begyndelsen af året, og det er især troen på fremtiden, der er blevet bedre. Det er til gengæld også det bedste, der er at sige om dagens tal. Samlet er der tale om en næsten uændret forbrugertillid, og der er godt nok lang vej tilbage til den nogenlunde neutrale stemning, der dominerede omkring årsskiftet, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

- Foråret har budt på rigeligt med forskrækkelser for forbrugerne. Stigende priser og renter har sammen med krigen i Ukraine skabt en usædvanlig stor usikkerhed hos dem. Når tilbagegangen er stoppet, kan det afspejle, at bekymringerne blot er gledet lidt i baggrunden i sommervarmen, men de kan dukke op igen, når hverdagen melder sig, siger Morten Granzau.

- Hen over sommeren er vi begyndt at se tegn på tilbagegang på boligmarkedet, og desværre har vi nok heller ikke hørt det sidste til usikkerheden om de russiske gasleverancer. Det kan sagtens puste yderligere til usikkerheden blandt en stor del af forbrugerne, siger Morten Granzau.

- De bekymringer, der har drevet forbrugertilliden så langt ned, er bestemt reelle. Men de nuværende bundrekorder i forbrugertilliden er helt uden historisk sidestykke, og så dystre farver er der måske ikke helt grund til at male i. Beskæftigelsen ligger på et historisk flot niveau, og dansk økonomi kom rigtig godt igennem andet kvartal, siger Morten Granzau

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold