Stykka designer inventar, hvor de præcis kan forudse 80 procent af CO2-aftrykket, al materialespild, genanvendelse og dermed pris, fortælller grundlægger og CEO, Jarl Vindnæs.

Foto: Thomas Arnbo
16.09.22 DIB Nyheder

Han har et klart mål: Global førerposition inden for grønne køkkener

Stykka ApS har globale ambitioner med firmaets køkkener, hvor elementer kan skiftes eller repareres med hjælp fra software og design.

Hvad er Stykka for en virksomhed?

– Vi er en smart interiors virksomhed. Kort fortalt producerer vi inventar med en digital platform, der gør, at det kan holde en livstid. Vi er født digitale med en vision om at revolutionere byggebranchen inde fra ved hjælp af tech og design, siger grundlægger og CEO i Stykka, Jarl Vindnæs.

Kan du beskrive det lidt nærmere?

– Selvfølgelig. 91 procent af de ressourcer, vi udvinder i dag, bliver kun brugt én gang. Der er altså et enormt spild. Byggebranchen er en af verdens største klimasyndere – både i Danmark og på verdensplan står den for 40 procent af al CO2-udledning og for 30 procent af al affald. Det er uholdbart. I Stykka har vi tænkt, det må være muligt at gøre byggeri mere bæredygtigt. Grund­idéen hos os er høj kvalitet fra start kombineret med muligheden for at reparere, udskifte og genanvende.

Læs også: DI Pris-kandidat lytter sig frem til utætte vandrør

Hvordan tager det sig ud i praksis?

– Vi designer inventar, hvor vi på forhånd præcis kan forudse 80 procent af CO2-aftrykket, al materialespild, genanvendelse og dermed pris. Vi designer og producerer snedkerkøkkener til store private boligbyggerier. Vi fokuserer på store aktører, som for eksempel de store pensionskasser, i første omgang. De bygger og renoverer stort og drifter selv. Vi har lige landet en ordre med Pension­Danmark om køkkener til næsten 7.000 boliger. Det er en ordre til et trecifret millionbeløb, og det er vi mægtig stolte af.

Hvad er det, jeres køkkener kan?

– De er fra starten udregnet til at minimere spild. Vi bruger vores software til at regne ud, hvordan elementerne skal skæres, så vi forbruger mindst muligt for eksempel træ. Derudover har alle trædele en chip, en QR-kode og pant på. Det vil sige, vi har total sporbarhed på materialerne, kunderne kan scanne og opgradere køkkenelementer – for eksempel få en ny vask, erstatte en ødelagt låge eller vælge en ny frontfarve – og via panten, får vi det træ tilbage, kunderne skifter.

Hvad er potentialet?

– Gigantisk. De næste 20 år skal der bygges over tre milliarder boliger på verdensplan. Lige nu sætter vi alle penge på udvikling og investering, men på længere sigt vil vi være global markeds­leder og gøre en ægte global forskel.

Hvorfor skal Stykka vinde DI Prisen 2022?

– Vi håber at inspirere andre og vise en mere bæredygtig vej i byggeriet. Dybest set vil vi gerne kopieres af så mange som muligt for at opnå den størst mulige effekt. Og så håber vi, at udbrede historien om at bæredygtighed ikke nødvendigvis behøver at være dyrest, siger grundlægger og CEO i Stykka, Jarl Vindnæs.

Læs også: Topsoe i historisk sats på grøn energi

Fakta

Stykka ApS

  • Grundlagt i 2019 af CEO Jarl Vindnæs.
  • Designer og udvikler bæredygtigt inventar til byggebranchen.
  • Virksomheden har hoved­sæde i Glostrup og 18 medarbejdere.

Derfor er Stykka nomineret til DI Prisen:

  • Spare ressourcer ved at fremme kultur, hvor vi reparerer og moderniserer i stedet for at smide ud.
  • Stort potentiale idet løsning kan skaleres op og blandt andet bruges i andre industrier.
  • Beviser hvordan digitalisering gavner den grønne omstilling.
  • Se præsentation af Stykka nedenfor:

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Thomsen

Louise Thomsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3307
  • Mobil +45 2617 1327
  • E-mail lout@di.dk

Relateret indhold