CO2-fangst, transport, anvendelse og lagring skal være et grønt erhvervseventyr for Danmark.

09.09.22 DIB Nyheder

Nordjysk partnerskab skal udvikle grønt erhvervseventyr

Nordjylland skal være førende inden for fangst, transport, anvendelse og lagring af CO2. Sådan lyder ambitionen i nyt partnerskab med blandt andre Aalborg Portland. Det er et vigtigt led til at gøre Danmark til knudepunkt for lagring af international CO2, mener DI.

Regeringen vil sammen med en lang række lokale og nationale aktører gøre Nordjylland til et erhvervsfyrtårn inden fangst, transport, anvendelse og lagring af CO2. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Planen med partnerskabet er, at Danmark skal sættes på verdenskortet som førende inden for CO2-fangst og samtidig skal det understøtte, at Danmark opnår klimaneutralitet senest i 2050.

- Med partnerskabsaftalen i hånden tager vi nu et vigtigt skridt mod at gøre Nordjylland til frontløber inden for CO2 fangst. Det vil både være godt for lokale arbejdspladser og vækst i samfundet, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Det lokale konsortium består af en lang række lokale og nationale aktører, og er i partnerskabet repræsenteret ved Michael Lundgaard Thomsen, Direktør i Aalborg Portland samt Per Michael Johansen, Rektor på Aalborg Universitet. 

-  Aalborg Universitet har forsket i nye grønne teknologier i en lang årrække, og vi uddanner ingeniører, der er klar til at påtage sig opgaven i danske virksomheder. Erhvervsfyrtårnet er et eksempel på, hvordan vi sætter det i spil i et ambitiøst partnerskab, der samler erhvervsliv, forsknings- og udviklingsmiljøer samt politisk beslutningskraft. Det rummer enorme potentialer for den grønne omstilling og for dansk erhvervsliv, siger Per Michel Johansen.

Læs også: Nu skal den største klimaudfordring løses

Danmark skal være knudepunkt

I Dansk Industri (DI) er vicedirektør Anne Højer Simonsen begejstret.

- Regionale partnerskaber, som erhvervsfyrtårnet i Nordjylland, er afgørende for at udvikle den mest kosteffektive og bæredygtige værdikæde for CCUS i Danmark. I den nationale CCS-strategi har regeringen sat et mål for, at Danmark skal blive en europæisk hub for lagring af CO2. For at opnå det, skal vi have fuldt tryk på etableringen af den national værdikæde for at positionere Danmark som knudepunkt for lagring af international CO2. Det nye partnerskab er et vigtigt led i den udvikling, som styrker forskning, erfaringsdannelse, samt uddannelse af arbejdskraft for CCUS-branchen, siger vicedirektøren.

Hun finder det helt afgørende, at der etableres et tæt samarbejde mellem det nordjyske erhvervsfyrtårn og resten af landets CCUS-projekter for at styrke teknologiudviklingen og udveksling af erfaringer på tværs af landet.

- Vores CCS-alliance kan være en platform for at styrke relationer og vidensdeling mellem det regionale og det nationale niveau, så vi kan få fart i udrulning af konkrete løsninger og projekter til gavn for klimaet og erhvervslivet, siger Anne Højer Simonsen.

Læs også: Det haster med europæiske løsninger på energikrisen mener DI

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Stella Bücker

Stella Bücker

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3026
  • Mobil +45 5218 5958
  • E-mail stbu@di.dk

Relateret indhold