Tidligere har der været en udfordring med mangel på lærepladser, men dem er der rekordmange af i dag, siger Signe Tychsen Philip, chef for DI Erhvervs- og videreuddannelse

13.01.23 DIB Nyheder

DI: målsætninger om optag på erhvervsskoler har været urealistiske

Dansk Industri er enig med børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S) i, at målsætninger om øget optag på erhvervsskoler har været urealistiske. Men der skal fortsat være fokus på at øge optaget.

Man kan lige så godt kassere målet om, at 30 procent af afgangseleverne fra Folkeskolen skal vælge en erhvervsuddannelse. Sådan lyder det ifølge Ritzau fra landets nyudnævnte børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S. 

Han konstaterer, at der kun er omkring en femtedel af landets unge, der efter 9. eller 10. klasse søger mod et grundforløb på en erhvervsuddannelse.

- Alle, der har forstand på det, ved, at det ikke kommer til at lykkes at nå i mål. Det afspejler heller ikke den virkelighed, at de fleste er ældre, når de starter på en erhvervsuddannelse. Og det fjerner fokus fra det enorme frafald, der er, siger ministeren ifølge Ritzau.

I Dansk Industri (DI) er Signe Tychsen Philip, chef for DI Erhvervs- og videreuddannelse, enig med ministeren i, at målsætningerne har vist sig at være urealistiske.

- Men jeg er ikke enig, at vi skal fjerne fokus på at få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse fra folkeskolen. Med den truende mangel på faglærte, som Danmark står overfor, så er det nødvendigt at få flere til at gå den vej. Det skal der være politisk fokus på, siger Signe Tychsen Philip. 

Læs også: Hos os udfylder it-elever en særlig rolle

Mere praksisfaglighed i Folkeskolen

For at optaget på erhvervsskolerne kan stige skal kvaliteten på erhvervsuddannelserne ifølge Signe Tychsen Philip øges, så uddannelserne bliver mere attraktive at søge. Det er helt afgørende, at der investeres massivt i erhvervsuddannelserne, så udstyr og lærerkvalifikationer er i orden.

- Undervisningen i folkeskolen skal også være mere praksisfaglig, så flere får øjnene op for de gode muligheder i en erhvervsuddannelse. Tidligere har der været en udfordring med mangel på lærepladser, men dem er der rekordmange af i dag. Og eksempelvis på det tekniske område går 70 procent af virksomhederne forgæves efter elever, siger Signe Tychsen Philip.

Hun fortsætter: 

- Men ministeren har helt ret i at brede indsatsen ud. Eksempelvis til gruppen af ufaglærte studenter, hvor der er et stort potentiale, samtidig med at frafaldet på erhvervsuddannelser skal reduceres – særligt i grundforløbet, da det er her frafaldet er størst, siger Signe Tychsen Philip. 

Læs også: 1000 it-lærlinge mangler læreplads

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anja Trier Wang

Anja Trier Wang

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3757
  • Mobil +45 2949 4638
  • E-mail atw@di.dk

Relateret indhold