De kommende år går rigtig mange mekanikere, industriteknikere, smede, murere og andre faglærte medarbejdere på pension.

25.10.23 DIB Nyheder

17.000 færre faglærte danskere i job på fire år

Antallet af faglærte dykker markant, samtidig med at beskæftigelsen stiger. De kommende år går endnu flere faglærte på pension, påpeger DI.

På fire år er beskæftigelsen i Danmark steget med 160.000 personer. I samme periode er antallet af faglærte danskere i beskæftigelse faldet med 17.000, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

- Det er et kæmpeproblem for Danmark. Vi har et stort behov for flere faglærte til en lang række opgaver ikke mindst i den grønne omstilling, og det er et meget dårligt tegn, at der bliver færre faglærte i job, selvom beskæftigelsen stiger, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

Han påpeger, at der aldrig har været så mange i arbejde i Danmark som nu, hvor antallet af lønmodtagere netop har rundet 3 millioner.

- Fremgangen i beskæftigelsen er i høj grad drevet af udlændinge, og der er i perioden også kommet 10.000 flere udenlandske faglærte på det danske jobmarked. Det afbøder lidt af tilbagegangen, så der overordnet set ”kun” er blevet 7.000 færre faglærte i beskæftigelse i Danmark, siger Steen Nielsen.

Han påpeger, at de sidste års gode tider på arbejdsmarkedet har gjort det relativt nemt for faglærte at finde beskæftigelse.

- De kommende år går rigtig mange mekanikere, industriteknikere, smede, murere og andre faglærte medarbejdere på pension, så problemet vil vokse yderligere. Når man samtidig ser opgaverne i forbindelse med blandt andet den grønne omstilling tårner sig op, så kigger vi ind i et ret stort tomrum på faglært arbejdskraft, siger Steen Nielsen.

Læs også: Tre procent dyk i tilgangen på erhvervsuddannelser

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Thomas Michael Klintefelt

Thomas Michael Klintefelt

Fagleder, Arbejdsmarkedspolitik

  • Direkte +45 3377 3367
  • Mobil +45 5114 5518
  • E-mail thok@di.dk

Relateret indhold