EU-Kommissionen vil give en hjælpende hånd til vindindustrien, og kommer senere på året med en plan for udbygningen af elnettet.

24.10.23 DIB Nyheder

EU-udspil skal hjælpe trængt vindindustri

Hurtigere tilladelser og lettere finansiering er en del af den kur, som EU-Kommissionen nu lancerer for at få liv i vindmølleindustrien. Hos DI er der begejstring.

Der skal ske en massiv forøgelse af europæiske vindmøller, hvis EU skal nå sit mål om at mindst 42,5 pct. af energien i 2030 skal være vedvarende.

Derfor lancerede EU-Kommissionen tirsdag en europæisk handlingsplan for vindkraft. European Wind Power Action Plan (europa.eu)

- Denne pakke vil hjælpe den europæiske vindsektor med at vokse internt og konkurrere globalt og dermed mindske afhængigheden af eksterne leverandører og skabe grønne job til arbejdstagerne, udtalte Maroš Šefčovič, ledende næstformand i EU-Kommissionen i forbindelse med lanceringen af handlingsplanen.

Rammer plet 

Den indebærer blandt andet, at der øjeblikkeligt skal sættes ind med hurtigere tilladelser til at få sat nye møller op. Desuden skal der være lettere adgang til finansiering af vindkraft.

Blandt andet gennem EU’s innovationsfond og ved, at Den Europæiske Investeringsbank (EIB) vil stille risikobegrænsende garantier til rådighed. Kommissionen opfordrer desuden EU’s medlemsstater til at udnytte de statsstøtte muligheder der er til at støtte produktion af vindkraft.

- Den europæiske vindindustri er mildest talt i modvind og vindudbygningen går alt, alt for langsomt. Det er Kommissionen godt klar over, og derfor lægger vindpakken også op til at skabe bedre økonomiske rammer for møllefabrikanter og udstyrsproducenter, hvilket der i den grad er brug for, siger Troels Ranis, vicedirektør i DI.

Han er derfor begejstret over Kommissionens udspil.

- EU-Kommissionens vindpakke rammer plet i forhold til løse mange af de udfordringer som presser vindindustrien lige fra unfair udenlandsk konkurrence og sikkerhedstrusler til hurtigere godkendelsesprocesser.

Elnettet halter

EU-Kommissionen lover med det nye vindkraftudspil samtidig at komme med en handlingsplan senere i år for, hvordan det europæiske elnet udbygges.

Og det er alfa og omega, hvis Europa skal komme ud over stepperne og få den vedvarende energi ud til forbrugerne, påpeger Troels Ranis.

- Den grønne omstillings helt store akilleshæl i hele Europa er vores sløve elnettet. Vi skal elektrificere i kæmpe skala de kommende år, og millioner af husstande og virksomheder skal have grøn strøm. Her er vi lige nu desværre også bagud på point. En massiv vindudbygning af vindenergi fremover forudsætter et styrket og robust elnet, siger DI’s vicedirektør.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold